VEKİL GÜNDOĞDU BAKAN KURUM’A SORDU: GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLARI NASIL TELAFİ EDECEKSİNİZ?

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kurumlar Köyü’nde faaliyet gösteren Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisinin işletilmesi sırasında yaşan kirliliğe dikkat çekerek, Bakan Kurum’a “Geri dönüşü olmayan zararları nasıl telafi edeceksiniz?” diye sordu.
CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli Babaeski İlçesi Kurumlar Köyü’nde faaliyet gösteren Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisinin işletilmesi sırasında yaşan kirliliği ve neticelerini aktararak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’a konuyla ilgili soru önergesi sundu.
Gündoğdu önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Kırklareli İlimizin Babaeski İlçesine bağlı Kumrular Köyü’nde faaliyet gösteren Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisinin işletilmesi sırasındaki meydana gelen kirlilik bölgede canlı yaşamını tehdit etmektedir.
Bölgede çevreye ve Kumrular Deresi’ne dökülen atıklar, derenin sularını kirleterek deredeki canlıların yok olmasına neden olmaktadır.
Derede kirlilikten dolayı sular siyah akmakta, yoğun kokular oluşmakta ve sık sık balık ölümleri meydana gelmektedir.
Bölgedeki tesis ve tesislerin faaliyetleri sonucu vatandaşlarımızın ciddi sağlık sorunları yaşamaması için tedbirlerin süratle alınması zorunludur.
Bu doğrultuda;
1-Anılan bölgede faaliyet gösteren işletme ve işletmeler düzenli olarak kontrol edilmekte midir, işletmelerin son 10 yıldaki faaliyetlerinde çevresel kirlilik yarattığı tespit edilmiş midir, son 10 yılda denetleme sırasında ihmal ve kusurları olan hangi işletmelere, hangi tarihte, ne ceza uygulanmıştır, uyguladığınız cezalar, sorunlara çözüm olmuş mudur?
2-Bakanlığınızın tüm uyarı ikaz ve cezalarına rağmen bölgede canlı yaşamını tehdit eden işletmelerin geri dönüşü mümkün olmayan zararlarını nasıl telafi edeceksiniz?”