2024 EMEKLİLER YILI: SEFALET İÇİNDE YAŞIYORUZ!
Ankara’da düzenlenecek olan Büyük Emekli Mitingi için Tekirdağ’dan yola çıkacak olan emekliler, eşit ve adil bir bütçe taleplerini bir kez daha dile getirecek. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Resul Mustafa Taşkıran, “2024 emekliler yılı” dediler, doğru da dediler: “Sefalet için yaşayan emekliler olarak gündemden düşmedik” dedi.
Tüm Emekliler Sendikası’nın 27 Ekim’de 5 koldan başlattığı Ankara Yürüyüşü başladı.
Türkiye’de en düşük emekli aylığı Hazine yardımıyla 10 bin liradan 12 bin 500 TL’ye yükseltilen ve açlık sınırının altındaki aylıklar ile yaşamaya çalışan emekliler, alanlardan ses yükseltmeye devam ediyor.
Bütçe görüşmeleri devam ederken, 30 Kasım’da Ankara’da bir araya gelecek olan emekliler, eşit ve adil bir bütçe taleplerini bir kez daha dile getirecek.
Tekirdağ’dan ise emekliler, 27 Kasım’da yola çıkacaklar. Öncesinde görüştüğümüz 2021 Tüm Emekliler Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Resul Mustafa Taşkıran, hükümetin “2024 yılını emekli yılı ilan etmesine atıfta bulundu, doğru da dediler: “Sürünen, sefalet için yaşayan emekliler olarak gündemden düşmedik” dedi.
ŞOFÖRLÜK YAPIYORUM, PAZARCILIK YAPIYORUM…
Emekli maaşı yetmediği için sürekli çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Taşkıran, “Şoförlük yapıyorum, pazarcılık yapıyorum, yük taşıyorum…ne iş çıkarsa karşıma onu yapıyorum. Aldığımız emekli maaşı ile açlıktan ölürüz çünkü. Et yiyemiyoruz, balık eve girmiyor. Yumurtanın tanesi 8 TL oldu, onu da alamıyoruz. Peynirin en ucuzunu seçmeye çalışıyoruz. Meyve sebzeyi tane ile alıyoruz.
‘BULGAR EMEKLİSİ GEZİYOR, BİZ HESAP KİTAP YAPIYORUZ
İnsanız, biz de her şeyden yiyelim her yeri gezelim görelim istiyoruz. Görüyoruz Bulgaristan’dan hemen her gün turla geliyor Bulgar vatandaşları. Hepsi yaşını başını almış, emekli olmuş, ülke ülke geziyorlar. Biz ise bir çikolatanın hesabını yapıyoruz. Torunlar geliyor, çikolata istiyor, mecbur alıyoruz. Ama hesap kitap yaparak. dedeyiz, torun sevindireceğiz ama hep bir kaygı, hep bir stres.
‘TÜİK HER GEÇEN GÜN BİZLERİ YOKSULLAŞTIRIYOR’
TÜİK ekim ayı enflasyonunu yüzde 2.88 olarak açıkladı, ENAG yüzde 5.57. yarı yarıya bir oran var karşımızda. TÜİK ile emekliler her gün yoksullaştırılıyor. Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı KAMU-AR’a göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı Ekim ayında 22.024 TL, Yoksulluk sınırı ise 68.245 TL ye yükseldi. Halbuki asgari ücret 17.004 TL, En düşük emekli maaşı 12.500 TL.
‘TORUNLARIMIZ İÇİN ANKARA’YA GİDECEĞİZ’
İşte bu nedenle Ankara’ya gideceğiz. torunlarımız bizim yaşadıklarımızı yaşamasın, daha iyi şartlarda emekliliklerini yaşasınlar istiyoruz. haklarımızı alana kadar da mücadelemiz sürecek.
EMEKLİLERİN TALEPLERİ ŞU ŞEKİLDE
- Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin.
- Emekli aylıkları emekli sendikaları statü yasası çıkana kadar bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin.
- Tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşları 2002 öncesi gibi asgari ücretin çalışanın açlık sınırı üstünde, insanca yaşayacağı bir seviyeye çekildikten sonra %50 üstüne çıkarılıp, bunun üzerine zam uygulansın.
- Emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın.
- SGK ve İŞKUR yönetimlerine emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı olsun.
- İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.
- 10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilsin.
- Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.
- Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
- 10.Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.
- Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.
- 12.Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu ve özel bankalarda, promosyonlar günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre güncellensin.
- Çalışanlar, artık geçmiş yıllarda olduğu gibi emekli tazminatıyla bir daire satın alamıyor. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın.
- Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın.
- Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32’lik kesinti kaldırılsın.
- Kökten çözülmeyen EYT sorununda, eksik çıkarılan yasa ile 5000 gün Prim ve Kısmi Emeklilik hakları masada bırakılan EYT’lilerin mağduriyetleri giderilsin; BAĞ-KUR kapsamı altında, Tescil, Prim Eşitleme ve İhya sorunu çözülsün; Staj ve Çıraklık başlangıcı, emeklilik sigortası başlangıcı sayılsın; 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin./ELÇİN YILDIRAL
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.