Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 19°C

Down Sendromlu fotoğraf sanatçıdan 4’üncü Kişisel Sergi

Down Sendromlu fotoğraf sanatçıdan 4’üncü Kişisel Sergi
16 Mart 2024 22:57 | Son Güncellenme: 17 Mart 2024 10:23
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Trakya Down Sendromlu Derneği iş birliği ile düzenlenen Türkiye’nin ilk down sendromlu fotoğraf sanatçısı Volkan Niyazi Madaslı’nın 4.Kişisel Fotoğraf Sergisi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Salonu’nda sanatseverler ile buluştu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Yılmaz İçöz Sahnesi önünde bulunan fuaye alanında gerçekleştirilen etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Özel gereksinimli bireylerin eğitimini aldıkları işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okuduğu ve halk oyunu gösterisi sergiledi.

Etkinliğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı Ali Engin, CHP Süleymanpaşa Belediye Başkan Adayı Volkan Nallar, Trakya Down Sendromlu ve Özel Gereksinimli Bireyler Derneği Başkanı Zehra Metin Özen, Fotoğraf eğitmeni ve sanatçı Gılcan Mete Delibay, Down Sendromlu ve Özel Gereksinimli Bireyler Derneği’nin üyeleri, down sendromlu özel bireyler ve aileleri katıldı.

Volkan Niyazi Madaslı, sergi açılışında yaptığı konuşmada; fotoğraf çekmeyi çok sevdiğini ve dördüncü sergisini açacağı için çok heyecanlı olduğunu, herkesi çok sevdiğini söyledi.

Fotoğraf eğitmeni ve sanatçı Gılcan Mete Delibay ise Volkan Niyazi Madaslı’ya bir şey öğretmediğini, aksine ondan çok şey öğrendiğini dile getirdi.

“BİZLER EĞİTİMCİLER OLARAK, ONLARIN YAPABİLECEKLERİ ŞEYLERİN SADECE BİRER PARÇASI OLURUZ”

Delibay, konuşmasının devamında: “Yeni doğum yapmış bir kadın Halil Cibran’a sorar: ‘Çocuklarla ilgili ne söylemek istersiniz?‘ Halil Cibran, ‘Sizinle birlikte olsalar da sizin değiller’ diye yanıtlar.  Çocuklara yuva verebilirsiniz ama onların ruhlarına sahip olamazsınız. Onlar geleceği görürler, siz göremezsiniz. Çocuklara her şeyi vermekle birlikte onlara asla bir şeyleri nasıl yapacaklarını, düşüncelerini yönlendiremezsiniz. Volkan, daha öncede kolejde fotoğraf eğitimleri yaptı. Bu benim Volkan ile dördüncü çalışmamız ama daha önce bilen arkadaşlarımız biliyor, çok fazla çalışmalara katıldık. Bizler eğitimciler olarak, onların yapabilecekleri şeylerin sadece birer parçası oluruz. Biz onları gelip gidebilecekleri yere kadar bilgi veririz. O gittikleri yerde bizim düşünemediğimiz, göremediğimiz hayal edemeyeceğimiz şeyler yaşarlar. Ve bizler elimizde kalan yayla mutlu oluyoruz.

“BİZLER HAYATTA SAHİP OLDUĞUMUZ ŞEYLERİN HİÇBİRİNİN FARKINA VARMIYORUZ”

Sizler anne baba olarak onların yanındasınız ama her eğitimci de anne baba kadar yanındalar. Ben Volkan’a bir şey öğrettim diye düşünmüyorum. Volkan ve daha önce çalıştığım özel bireylerin tümünden şunu öğrendim, bizler hayatta sahip olduğumuz şeylerin hiçbirinin farkına varmıyoruz. Allah’ın lütfu bu özel çocuklarla birlikte hayatta aslında nelere sahip olduğumuzu ne gibi nimetler içinde yaşadığımızı çok daha iyi biliyoruz. Ve onlar, aslında bize yaşamın güzel taraflarını, kolay yollarını, basit ama sevecen yanlarını gösteriyorlar. Ben Volkan’a bir şey öğretmedim, aksine ondan çok şey öğrendim. Teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

“ONLARA ELİMİZDEN GELDİĞİ DOĞRULTUDA DESTEK OLALIM”

Trakya Down Sendromlu ve Özel Gereksinimli Bireyler Derneği Başkanı Zehra Metin Özen de şunları söyledi: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ve etkinliğimizde bize destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu anlamlı günü down sendromlu ve özel gereksinimli bireyleri anlamak, sizlere daha iyi anlatmak ve onların sizler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve desteklemek için bir fırsat olarak görüyorum. Down sendromlu ve özel gereksinimli bireylerin güçlü yanlarını vurgulamak, hayallerini desteklemek, ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak sunmak yardımcı olmak için elimizden geleni imkanlarımız doğrultusunda yapmak üzere ailelerimiz, üyelerimiz ve sizler gibi kurumların desteği ile hareket eden bir derneğiz. 2018 yılında kurulduk. Ve derneğimizin adı Trakya Down Sendromu Derneği idi. Biz bir değişiklik ile “Trakya Down Sendromlu ve Özel Gereksinimli Bireyler Derneği ” adı altında faaliyet göstermeye devam ediyoruz. Adından da anlaşılacağı gibi kapsamını genişletmiş bulunmaktayız.

“SÜLEYMANPAŞA MERKEZ İLÇEMİZDE FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Derneğimizin merkezi Çorlu’da idi, şuan merkezimiz Süleymanpaşa Merkez İlçemiz en yoğun faaliyetlerimizi buradan gerçekleştirmeye hep birlikte devam edeceğiz. Süleymanpaşa’daki ilk etkinliğimizde derneğimizin yeni adıyla bugün sadece bir başlangıç değil, bizler için aynı zamanda sizlere bir farkındalık ve duyarlılık çağrısı. Bu bireylerimizin sadece söylemlerle değil, aynı zamanda toplumda tamamen yer alabilmelerini sağlamak hepimizin insani ve toplumsal sorumluluğu olduğunun çağrısıdır bu etkinlik. Herkes için eşit, adaletli ve kucaklayıcı bir toplum yaratmak adına çalışmak hepimizin sorumluluğu olduğu görüşündeyiz.

“FOTOĞRAF SERGİMİZİN İSMİNİN “DUVAR” OLMASININ SEBEBİ ÖNLERİNE ÇIKAN ZORLUKLARDIR”

Bu sadece basit bir farklılık değildir. Aynı zamanda her bireyin benzersiz bir hikayesi, bir kişiliği ve bir çok yeteneği olduğu bir yolculuktur. Zaten insanları en mutlu kılan şey varılan yer değil, o yere varılabilmek için harcanan emek ve yolculuk değil midir? Bizler, bugün bir araya gelmemizin birbirimize olan desteğimizin pekişmesidir diye düşünüyoruz. Bu bireylerin aileleri olarak, desteklerinize teşekkür ediyoruz. Fotoğraf sergimizin isminin “duvarlar” olmasının sebebi Down Sendromlu ve Özel Gereksinimli Bireylerin hayatlarında önlerine çıkan zorlukların sembolü olmasıdır.”

Down sendromunun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğunu ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Down sendromu, genetik bir düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması sonucunda ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir.  Down sendromlu çocuklar iyi bir eğitimle normal birey şeklinde hayatlarını sürdürebilirler. İmkân tanındığında meslek edinebilirler. Down sendromlu Fotoğraf Sanatçımız Volkan Niyazi Madaslı da bunun canlı bir örneğidir. Fotoğraf sanatına gönül veren Volkan Niyazi Madaslı, birbirinden güzel görüntü ve anları fotoğraflaştırdı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Trakya Down Sendromu ve Özel Gereksinimli Bireyler Derneği iş birliğiyle Volkan Niyazi Madaslı 4. Kişisel Fotoğraf Sergisi düzenlemekten dolayı kıvanç duyuyoruz. Başarısı, azmi ve çalışkanlığıyla örnek olan Volkan Niyazi Madaslı’yı tebrik ediyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, Down sendromlu bireylerimiz de dâhil olmak üzere tüm özel gereksinimli bireylerimizin yanında olduk. Hizmet süreçlerimizde partnerimiz olan sivil toplum kuruluşlarımıza ve gönüllülerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm özel gereksinimli bireylerimiz için engelsiz bir dünya; sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından; hep birlikte kurdele keserek açılışı yapılan sergi, bir hafta ziyarete açık olacağı bildirildi. //AYŞE KEŞKEK