Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 12°C
Sal 13°C

ERGENE HAVZASI PROJESİ BİTMEK ÜZERE

ERGENE HAVZASI PROJESİ BİTMEK ÜZERE
10 Kasım 2024 12:17 | Son Güncellenme: 10 Kasım 2024 12:18

Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ’ın tarım ve sanayi bölgesi olmasına  ve her yıl 30 bin kadar nüfus artışının yaşanmasına dikkat çekerek, ek su kaynaklarına ihtiyacın arttığını söyledi. Vali Soytürk, Dünyanın en büyük projelerinden biri olan Ergene Havzası Projesi bitmek üzere olduğunu belirtti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından düzenlenen Trakya Su Çalıştayı düzenlendi.

Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ’da yaklaşık 1 yıldır görev yaptığını belirterek, Tekirdağ’ın en önemli sorununun, su sorunu olduğunu ilk olarak tespit ettiğini belirtti.

Su sorununun hem içme suyunda hem sulama suyunda hem sanayide çok önemli bir sorun olduğunun altını çizen Soytürk, Bu sadece Tekirdağ’ın sorunu değil. Aynı zamanda Trakya’nın sorunu, aynı zamanda Türkiye’nin sorunu, aynı zamanda dünyanın da sorunu. 2030’dan sonra işin çok daha sıkıntılı bir hale geleceği söyleniyor. Sırf bu yüzden su sorunu çok önemli diye Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz var.  Tüm Türkiye’yi, Trakya’yı, ilimizi her bir tarafı, her bir sorunu en ince detayına kadar bilen ve yakın tarihte bu konularda il düzeyinde, bölge düzeyinde toplantılar yaptık. Bu sorunu en sonunda Türkiye geneli açısından bir karar mercine getirip gerekli tedbirleri alabilecek bir kurum çalışıyor” diye konuştu.

HER YIL 30 BİN NUFÜS ARTIŞI YAŞANIYOR

Tekirdağ’ın içme suyu problemi olduğunu söyleyen Soytürk, “Yer altı suyu çok ciddi elektrik masrafı gerektiriyor. O yüzden barajlar yapmamız lazım. Bu konu Tarım ve Orman Bakanlığımız nezdinde sürekli takip ettiğimiz, sürekli konuştuğumuz, ödeneklerini artırmak istediğimiz bir konu çünkü şehrin içme suyunun uygun fiyata temin edilmesi çok önemli “dedi.

İçme suyunun sıkıntı olmaya her zaman devam edeceğini dile getiren Vali Soytürk, “Özellikle bir taraftan kuraklık, bir taraftan da her yıl nüfusumuz 25 bin ila 30 bin arasında artıyor. 25 bin ile 30 bin arası artması demek her yıl ilimizde yeni bir ilçe kuruyoruz anlamına gelir. Bu da içme suyu bakımından TESKİ’nin sırtında bir yük.

TARIM VE SANAYİ BÖLGESİ OLMASI SU İHTİYACINI ARTIRIYOR

Diğer taraftan ilimiz bir tarım şehri, Türkiye’de ayçiçeği üretiminde 1. sırada, buğdayda 3. sıradayız. Diğer taraftan hayvancılık bakımından Türkiye’de önemli yerlerdeyiz ve özellikle hayvansal ürünler bakımından, peynircilik bakımından Türkiye’ye örnek olabilecek modern tesislerimiz var. Bunların hepsi su gerektiriyor. Bu işletmeler her geçen gün arttığı, büyüdüğü için ek su kaynaklarına ihtiyacımız var.

Başka bir konu sanayi suyu. İlimizin Gayri Safi Milli Hasıla’sının %55’i sanayiden geliyor. 3287 tane sanayi tescilli firmamız var ve 201 bin kişi çalışıyor. 201 bin kişi bu sanayiden ekmek yiyor, geçimini sağlıyor ve orada da ciddi bir su kullanımı var. Bunlarla ilgili de gerek baraj yapılması, Meriç Nehri’nden su getirilmesi projesi gibi projeleri var.

ARITMADAN ÇIKARILAN ÇAMUR DEĞERLENDİRİLECEK

Ayrıca suların arıtılarak tekrar kullanılması projelerimiz var. Arıtmalarla ilgili, özellikle çevre kirliliğini engelleyecek arıtmalarla ilgili Türkiye’nin ya da dünyanın en büyük projelerinden biri olan Ergene Havzası Projesi bitmek üzere. Bütün arıtma tesisleri kuruluyor, arıtma tesislerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla bağlantısı da kuruldu, arıtmalar devam ediyor ama bunu yaptığınız zaman karşınıza başka problemler çıkıyor. Arıtmada çıkarılan çamurun bertarafı sorunu var. Aynı şey içme suyunda yapılan arıtmada da benzer bir sıkıntı var. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla bunların bertarafı ile ilgili projeler yaptık, takip ediyoruz. Bir taraftan ekonomiye kazandırılması çünkü o çamuru kurutarak bir meta üretiyoruz. Bu bir ürün oluyor, özellikle fabrikalarda kullanılabilir hale geliyor. Hem bunu yapacağız hem de çevreyi bu çamurdan kurtaracağız” ifadelerini kullandı./ AYŞE KEŞKEK

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler