Dolar 35,4275
Euro 36,6255
Altın 3.095,04
BİST 9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Parçalı Bulutlu
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C

AİLE HEKİMLERİ BAKANLIĞI BİR KEZ DAHA UYARDI: EZİYET YÖNETMELİĞİNİ GERİ ÇEKİN!

AİLE HEKİMLERİ BAKANLIĞI BİR KEZ DAHA UYARDI: EZİYET YÖNETMELİĞİNİ GERİ ÇEKİN!
2 Aralık 2024 14:41 | Son Güncellenme: 2 Aralık 2024 14:54

Aile hekimleri ve çalışanları “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirilen “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”ne karşı iş bıraktı.

2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakma eylemi gerçekleştirecek olan aile hekimleri, Tekirdağ’da il Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Tekirdağ Tabip Odası Yönetim Kurulu, Tekirdağ Eczacılar Odası ve Tekirdağ Diş Hekimleri Odası’nın temsilcileriyle birlikte yapılan basın açıklamasında, Aile Hekimleri Derneği ve Hekim Birliği Sendikası Trakya Şubesi Başkanı Barış Gazi Karadeniz, sağlık profesyonellerinin yıldan yıla artan özverisine rağmen sorunların göz ardı edildiğini söyledi. “Bizler hem mesleğimizin onurunu hem de toplumun hak ettiği sağlık hizmetlerini savunuyoruz.” diyen başkan Karadeniz, iş bırakma eyleminin çaresizlik değil, çözüm arayışı niteliğinde olduğunu açıkladı.

Sağlıkta şiddetin  artık kronik bir sorun haline geldiğini ifade eden Karadeniz, “Hastaneden sağ salim eve dönmek lüks sayılmaktadır. Biz doktoruz, aksiyon kahramanı değil! Yetkililerden bu konuda acil ve caydırıcı önlemler almalarını bekliyoruz” dedi.

AİLE HEKİMİ  KARADENİZ: ‘HEKİMLERİN BAĞIMSIZLIĞINA MÜDAHALE EDİLİYOR’

“Bizler için adı Zulüm yönetmeliği bu yönetmelik geri çekilmelidir” diyen Karadeniz, Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir. Aile hekimlerinin hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir. Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı çalışanlarının iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Aile Sağlığı Merkezinde ebe, hemşire eksikliğini gidermemekte, çalışma koşullarını iyileştirmemektedir Entegre aile sağlığı merkezlerinde çalışma şartlarını zorlaştırmaktadır. İstenen acil nöbet saatleri insanüstü bir çaba gerektirmektedir. Bu yönetmelik, aile hekimlerinin esas görevi olan koruyucu hekimlik faaliyetlerini neredeyse imkânsız hale getirmektedir. Günün büyük bir kısmını raporlar, formlar ve gereksiz bürokrasiye harcamak zorunda bırakılan hekimler, hastalarına yeterince zaman ayıramamaktadır” diye konuştu.

VATANDAŞLARDAN DESTEK İSTEDİ

Vatandaşlara da seslenen Karadeniz, “Bu mücadelede vereceğiniz destek, sevdiklerinizin sağlığını da olumlu etkileyecektir” vurgusu yaptı.  Bu yönetmeliğin aslen sadece 1. basamağın sorunu değil, tüm sağlık sisteminin sorunu olduğunu ifade eden Karadeniz, Aynı zamanda ikinci ve üçüncü basamağa gelecek olan yönetmeliğin de ayak seslerini içerdiğine işaret etti.

“Çoğu zaman şunu düşünüyoruz: “Galiba biz değil, sağlık sistemi hasta!” Sonuç Alana Kadar Kararlıyız”  diyerek sözlerini sürdüren Karadeniz , Sağlık Bakanlığı’na seslenerek, “ Elinizi hekimin reçetesinden çekin! Hekimle halkı karşı karşıya getirmekten vazgeçin! dedi.

TALEPLER İSE ŞU ŞEKİLDE:

  • Sağlıkta şiddetin kronik bir sorun haline gelmesi ve hastanelerde güvenli bir çalışma ortamının sağlanması.
  • “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesi talebi. Yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerine yeterince odaklanmadığı ve hekim bağımsızlığını tehdit ettiği belirtildi.
  • Aile sağlığı merkezlerinde personel eksikliğinin giderilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı.

TTB ÜYESİ ÖZCAN: ‘GETAT UYGULMASI  DEĞİL, BİLİMSEL TIP GELİŞTİRİLMELİ’

Tekirdağ Tabip Odası adına açıklama yapan Şenol Özcan da 25 Kasım’’da TBMM Genel Kurula sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Aile Hekimliği Kanununda yapılacak değişikliklere işaret etti.

Özcan şu ifadeleri kullandı:  “Baştan söylemek istiyoruz; bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edilecektir. TBMM’ne sunulan yasa teklifi ile etkili ve güvenilir olduklarına ilişkin henüz yeterli bilimsel veriler bulunmayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları aile hekimleri birimlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirilebilecek. Nitelikli ve görece daha yüksek maliyetli sağlık hizmetine erişim olanağı olmayan hasta grubunun, etkililiği belirsiz bu yöntemlere kamu eliyle yönlendirilmeleri, toplum sağlığına zarar verebilecek bu uygulamalara duyulan güveni yersiz bir biçimde artıracağı gibi, sosyal devlet ilkesine ve devletin sağlık hakkını koruma yükümlülüğüne aykırıdır”  Hep söylediğimiz gibi halkın sağlığı için birinci basamakta bilimsel koruyucu tıp uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekir, GETAT uygulamalarının değil.

‘ÜCRETSİZ OLAN RAPORLAR ÜCRETLİ HALE GETİRİLDİ’

Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı “parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. “Olmaz” demeyin daha kanun meclisten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi. Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği 2. 3. Basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir.

‘BAKANLIĞI UYARIYORUZ!’

Sağlık Bakanlığı bizim de talep ettiğimiz sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz: Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir.

Buradan bir kere daha hatırlatıyoruz:

  1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
  2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
  3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

5.Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır” /ELÇİN YILDIRAL

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler