AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI: YENİ YÖNETMELİK ÇALIŞMA KOŞULLARINI EZİYETE DÖNÜŞTÜRECEK
Yeni yönetmelikle, birinci basamak sağlık hizmetine performans kriterleriyle sağlıkta ticarileşmenin getirildiğini belirten Aile Hekimlerinin dün başlayan iş bırakma eylemi devam ediyor. Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama açıklama yapan Tekirdağ Aile Hekimleri Derneği Başkanı Barış Gazi Karadeniz, yeni yönetmeliğin sadece aile hekimlerini değil, 85 milyon vatandaşı etkileyeceğinin altını çizdi, “Yalnızca mesleki haklar için değil, aynı zamanda halkın güvenliği ve onuru için de mücadele ediyoruz” dedi. Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Mehmet Albayrak da, Sağlık Bakanlığı’nın hekimlerin uyarılarını dikkate almadığını ifade ederek, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmelik olduğunun altını çizdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve aile hekimlerinin ‘eziyet yönetmeliği’ olarak nitelendirdikleri “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF), Türk Tabipleri Birliği (TTB), meslek örgütleri ve sendikalar yönetmeliğe tepki gösterirken 5-6-7 Kasım’da iş bırakma eylemi kararı aldı. Dün başlayan iş bırakma eylemi, bugün ikinci gününe girdi.
İş bırakma eylemi gerçekleştiren hekimler, eylemin ilk gününde Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Tekirdağ Aile Hekimleri Derneği öncülüğünde düzenlenen açıklamaya Tekirdağ Tabip Odası ve Hekim Birliği Sendikası da destek verdi.
Tekirdağ Aile Hekimleri Derneği Başkanı Barış Gazi Karadeniz, yönetmeliğin sadece aile hekimlerini değil, 85 milyon vatandaşı etkileyeceğinin altını çizdi.
BARIŞ GAZİ KARADENİZ ‘MESLEKİ GÜVENCEMİZ ORTADAN KALDIRILIYOR’
Yönetmelikte ile 6 ayda bir zorunlu hasta takibinin dayatıldığını ve bu uygulamanın, Dünya’nın hiçbir yerinde olmayan bilim dışı bir uygulama olduğunu ifade eden Karadeniz, aile sağlığı merkezlerine yapılan zorunlu hasta çağrılarının asıl takip edilmesi gereken bebek, çocuk, gebe ve yaşlılar için olan koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacağını belirtti.
Sağlıklı bir bireyin 6 ayda bir doktor ziyaretine zorlanmasının sadece sağlık harcamalarını değil; sağlıklı çalışan hastaların işe gidemediği için ülke geneli iş gücü kaybına da neden olacağını söyleyen Karadeniz, “Yeni yönetmelik, hekimlerin bilimsel ve özgür meslek anlayışını hiçe sayıyor. Hastanın sağlık durumu, formüller ve hesaplamalarla belirlemeye çalışılıyor. Bu, hekimlerin hastaya özel tedavi uygulamasını engellenmesi anlamına geliyor. Bu tür formülsel kısıtlamalar konulması mesleki onurumuza yapılan bir saldırıdır. Hastaya ihtiyacı olan ilacı yazmamız engelleniyor, hastaneye sevk etmemiz engelleniyor. Hedef puanlar ortaya atılarak aile hekimlerinin yarısı sözleşme fesih riskiyle karşı karşıya bırakılıyor ve mesleki güvencemiz ortadan kaldırılıyor.
SAĞLIK BAKANI İSTİFAYA ÇAĞRILDI
Zulüm yönetmeliği yüzünden istifa edecek meslektaşlarımız var. Aile hekimlerine salgınları önle, kanserleri yok et, engelleri ortadan kaldır deniyor. Dünyanın bile çözemediği sorunlar, bizlere yükleniyor. Bırakın mesleğimizi yapalım Bırakın hastalarımıza gereken hizmeti verelim. Diplomamıza uzattığınız eliniz aile hekimliğine bir darbedir” ifadelerini kullandı.
Yalnızca mesleki haklar için değil, aynı zamanda halkın güvenliği ve onuru için de mücadele ettiklerinin altını çizen Karadeniz, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na seslenerek, “Eğer halkımızın sağlığını ve hekimlerin onurunu koruyamıyorsanız, yapmanız gereken tek şey istifa etmektir” dedi.
MEHMET ALBAYRAK: ‘EZİYET YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLSİN’
Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Mehmet Albayrak da yaptığı açıklamada, ‘Eziyet Yönetmeliği’nin geri çekilmesini istedi.
Henüz yenidoğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını dile getirdiklerini söyleyen Albayrak, sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi” olduğunu her kademede bakanlık yetkililerine ilettiklerini belirtti. Ancak tüm uyarılara rağmen , bakanlığın öneri ve eleştirileri duymazdan geldiğini ifade eden Albayrak, Sağlık Bakanlığı’nın “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır” diye konuştu.
‘HASTA İLE HEKİM KARŞI KARŞI KARŞIYA GELECEK’
Albayrak, yönetmeliğin; koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermediğini, hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermediğini, kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırladığını, belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ettiğini, karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içerdiğinin bilgisini paylaştı.
Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalara da dikkat çeken Albayrak, “Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir” dedi.
TALEPLER
1.Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
2.Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucusağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezisayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
3.Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
4.Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5.Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.
Hekimler, 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduklarını bildirerek, ilk etapta 5-7 Kasım 2024’te (Salı-Çarşamba- lı-Çarşamba-Perşembe) üç gün süreyle iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu.
Sonraki haftalarda sağlık meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştirilen çeşitli eylem ve etkinliklerle halkın sağlığı ve hakları için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceklerini, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildirdi./ELÇİN YILDIRAL
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.