AVRUPA HUNLARI (425 – 454) 5
Asya Türk illerinin idaresini ele alan Tabgaçların tazyiki ile kalabalık Hun kafileleri ural dağlarını aşmış ve Rusya ovalarına yayılmışlardı. Balamir adlı Hun prensi burada volga Hun devletini kumuş. Ancak bu davlet uzun ömürlü olmamış.
Hunların batıya doğru hareket ederek Avrupa ya gelmeleri sırasında Cermen kavimler de daha batıya doğru yürüdüler. Böylece Avrupa nın siyası düzenı alt üst oldu. Roma imparatorluğu toprakları üzerinde yeni devletler kuruldu. Nihayet Roma imparatorluğu 395. Yılında doğu ve batı olmak üzere ikiye bölündü. Bu önemli hadise tarihlerde orta çağın başlangıcı kabul edilmiştir.
Dinyeper nehrini aşan Hunlar ilk olarak buralarda oturan Cermen kavimlerinden Vizigotlar ile karşılaştılar. Bu yeni fetihlerin harp taktığini bilmeyen anlayamayan Vizigotlar selameti Roma imparatorluğuna sığınmakta buldular.
Diğer bir cermen kavmi olan ostrogotlar ile İranlı bir kavim Alanlar ise Hun hakimiyetini kabullenerek onlara katıldılar. Hunlar fazla bir mukavemet görmeden Elbe ve Tuna arasındaki bölgede yerleşmeye başladılar.
Macar ovasına yayıla Hun Türkleri nin başında şimdi Mancuk Oktar Ruga ve Baybars adlı dört kardeş bulunuyordu. Doğu Roma yı vergiye bağlayan muncuk ölümünden sonra önce avrupa Hun devletini kurmuş Oktarın ve Ruganın ölümlerinden sonra da Muncukun iki oğlu Atilla ve Bleda devlet idaresini ele almışlardı.
Doğu Roma daha ilk zamanlarda bu iki kardeşin kuvvetine boyun eğmişti. Ve vergiyi iki misline çıkarmıştı. 441. Yılında Trakya ve Makedonya yı yerle bir eden Hun orduları Bizans kapılarına dayanınca imparator ikinci teodosinus paniğe kapılarak barış istedi. Hatta O kadarki Atilla ya sadece Romalı asillere mahsus olan bir takım ünvanlar ve rütbeler tevcih etmekten geri kalmadı fakat begradın elden çıkmasına ve vergilerin artırılmasına mani olamadı. İki yıl sonra kardeşi bleda nın ölümüyle tek başına hükümdar olan Atilla artık gözlerini batıya çevirmişti…
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.