BAKANLIK GERÇEKLERİ GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR!
Bakan Yusuf Tekin’in okullardaki temizlik hizmetlerinin eksiksiz yürütüldüğü yönündeki açıklamasına, Eğitim İş Tekirdağ Şubesi, “Bakanlık önlem almak yerine gerçekleri gizlemeye çalışıyor” sözleriyle tepkisini gösterdi.
Yeni eğitim öğretim dönemi devlet okullarında temizlik ve hijyen krizi ile başladı. On binlerce devlet okulunda personel ve malzeme ihtiyacı karşılanmayınca birçok okul veliler ve öğretmenlerce temizlenmek zorunda kaldı.
Milli Eğitim Bakanlığı ise temizlik personeli ihtiyacını bu yıl İş-Kur’un işsizler için uygulamaya koyduğu İşgücü Uyum Programı’ndan (İUP) karşılamaya karar verdi. Ancak aylık 7 bin TL’ye çalışacak kimse bulunamadı. Bunun üzerine bazı CHP’li belediyeler harekete geçerek, okullara temizlik personeli ve temizlik malzemesi gönderdi.
Konu üzerine açıklama Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yaparak, okullardaki temizlik hizmetlerinin eksiksiz yürütüldüğü ve herhangi bir sorunun olmadığı kaydedildi. Eğitim-İş Tekirdağ Şubesi, Bakanlığın önlem almak yerine gerçekleri gizlemeye çalıştığını belirterek, Bakanlığın açıklamasına tepki gösterdi.
‘TEMİZLİK SORUNU BÜYÜK ÖLÇÜDE DEVAM EDİYOR’
Bakanlığın, okullardaki temizlik personeli sayının arttığını ve okulların hijyen koşullarının denetim altında olduğunu iddia ettiğini ifade eden Eğitim İş, okullarda temizlik sorunlarının büyük ölçüde devam ettiğini söyledi.
‘BAKANLIK PERSONEL AÇIĞINI İTİRAF ETTİ’
Bakanlığın açıklamasında büyük bir açığı da itiraf ettiğine dikkat çeken Eğitim İş, “Bakanlık, hâlihazırda 49 bin 578 kadrolu personel bulunduğunu ve buna ek olarak 30 bin Toplum Yararına Program (TYP) ve 63 bin 777 İşgücü Uyum Programı (İUP) çalışanının görev yaptığını dile getiriyor. Ancak bu açıklamanın dikkatli bir analizi, eğitim sistemimizdeki büyük bir eksikliği gözler önüne sermektedir.
MEB’in bu programlarla 150 bine yakın geçici personel istihdam etmesi, okullarımızda kalıcı yardımcı personel ihtiyacının en az 150 bin olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yani, Bakanlık dolaylı da olsa ilk kez okullarımızdaki yardımcı personel açığını net bir şekilde dile getirmek durumunda kalmıştır. Bugün hâlâ 49 bin 578 kadrolu personelin büyük bir kısmı, temizlik işlerinden ziyade farklı görevleri yerine getirmektedir. Son 20 yıldır Bakanlık neredeyse hiç yeni memur alımı yapmamış, bu yüzden mevcut kadrolu personel, temizlik işlerinden çok farklı görevlerle yükümlü hale gelmiştir.
İşgücü Uyum Programı (İUP) için 120 bin kontenjan tahsis edilmişken, yalnızca 63 bin 777 kişinin başvurmuş olması ise Bakanlığın bu programı dayatırken çalışanların koşullarını göz ardı ettiğini açıkça göstermektedir” açıklamasında bulundu.
‘SİYASİ ŞOV’ DİYEN BAKANLIK ASLİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRSİN”
Yaşanan sorunların bakanlık tarafından “münferit” veya “algı operasyonu” olarak nitelendirilmesinin ise gerçeği örtbas etmek anlamına geldiğinin altını çizen Eğitim-iş, Bakanlığın belediye yardımlarını “siyasi şov malzemesi” olarak değerlendirmesini ise şu şekilde yanıtladı: “Asıl etik olmayan, yerel yönetimlerin ve diğer kamu kurumlarının eğitim camiasının ihtiyaçlarına yönelik somut çözümler üretme çabalarını “siyasi şov” olarak nitelendirmek ve bu çalışmaları itibarsızlaştırmaktır. Bu durumu “siyasi şov” olarak nitelendiren Bakanlık, asıl görevi olan hizmeti eksik bırakarak, sorumluluğunu başka kurumlara yüklemeye çalışmaktadır.”
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.