Dolar 36,6866
Euro 39,9378
Altın 3.518,75
BİST 10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Pts 7°C
Sal 7°C
Çar 11°C
Per 12°C

BASIN ÇALIŞANLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ SUNDU

BASIN ÇALIŞANLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ SUNDU
14 Mart 2025 10:45

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili, basın sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, Meclis’e 14 Maddelik Kanun Teklifi sundu. Kanun teklifi ile basın mensuplarının özlük haklarını, çalışma şartlarını iyileştirilmesi ve mesleklerini güçlü ve özgür bir şekilde yapmaları amaçlanıyor.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili basın çalışanlarının sorunlarını Meclis’ e taşıdı, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair 14 maddelik kanun teklifi sundu.

ÖZLÜK HAKLARI VE İŞ GÜVENCESİ

Türkiye’de basın çalışanlarının sosyal güvenceden yoksun olduğunu ifade eden Taşçı, iş güvencesinin medya patron ve yöneticilerinin inisiyatifinde olduğunu söyledi. Sektörde işsizlik riski ve düşük ücretle çalıştırılma, iletişim fakültesi mezunlarının istihdam edilmemesi, itibari hizmet hakkının birçok kişiyi kapsam dışında bırakması gibi temel birçok sorun yaşandığını ifade eden Taşçı,  basın çalışanlarının özlük hakları ve iş güvencesi bakımında beklenilen düzeye ulaşamadığı kaydedildi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

‘İş güvencesinin olmamasının, basın özgürlüğü önünde de bir engel oluşturduğuna dikkat çeken Taşçı, “Haber ve yorumlarında serbest hareket edemeyeceği, işsiz kalma endişesi ile patronları veya farklı çevrelerin baskısı altında kendi kendine sansür uygulayabileceği kabul edilen bir gerçektir” dedi.

KIDEM TAZMİNATI ŞARTI

Basın İş Kanunu’nda kıdem tazminatına ilişkin düzenlemedeki eksiklikleri de aktaran Taşçı, “Kanun’da kıdem tazminatına hak kazanılması için öngörülen şartlar arasında beş yıl kıdem aranırken, Anayasa Mahkemesi kararı ile bu hüküm Anayasa’nın 10 ve 35’inci maddelerine aykırı bulunarak iptal edildi” bilgisini paylaştı.

FESİH HAKKI

Basın İş Kanunun da ise fesih şartlarının ayrıntılı bir şekilde düzenlenmediğini dile getiren Taşçı, gazetecinin mesleki sebeplerle fesih hakkının da düzenlenmediğini kaydetti.

 

Haberler