BELEDİYELER ÇIKMAZDA: ARSA BULSA DA BARINAK İNŞA EDECEK BÜTÇELERİ YOK!

Tekirdağ Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Bedia İlerler, Hayvan Hakları Kanunu’nda 2028 yılına kadar belediyelerin bakımevi inşa etmesi gerektiği yönünde hüküm bulunduğunu anımsatarak, fakat belediyelerin barınak inşa edebilecekleri bir arsa bulmakta zorlandığını, bulsalar da bu sefer de bütçe engeli ile karşılaştıklarını söyledi.
Dünya genelinde sokak hayvanlarının yaşam koşullarına dikkat çekmek ve onların haklarını savunmak için önemli bir gün olan” 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü” ülke genelinde çeşitli etkinlikler ile kutlandı.
Farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan 4 Nisan günü ile, sokak hayvanlarının karşı karşıya kaldığı açlık, susuzluk, barınma, şiddet gibi pek çok zorluklara karşı mücadele verilmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.
2010 yılında, Hollanda’daki sokak hayvanı vakıflarının girişimiyle ilan edilen 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü, bu dünyanın sadece insanlara ait olmadığını, sokak hayvanlarının da korunması ve barınması gerektiğine dikkat çekiyor.
TÜRKİYE’DE KAOS YAŞANIYOR
Türkiye’de ise sokak hayvanları konusunda son zamanlarda kaos yaşanıyor. Hükümet tarafından Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılmak isteten değişiklik, kamuoyunun tepkisine rağmen yürürlüğe girdi. Ancak kamuoyunda “Katliam Yasası” olarak bilinen yasanın nasıl uygulanacağına ilişkin pek çok soru işareti bulunuyor.
Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bakıma ihtiyacı olan ya da kısırlaştırılması gereken sokak hayvanları, tedavisi tamamlandıktan sonra alındığı sokağa geri bırakılıyordu. Sokak hayvanlarını tedavi veya kısırlaştırma amacı olmaksızın toplayıp yerinden etmek kanunen yasaktı. “Topla, aşıla, kısırlaştır ve yerine bırak” metodu uygulanıyordu.
Ancak yeni düzenlemeyle, sokaktaki tüm köpeklerin toplanmasını ve sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasını hükmediyor. Yerel yönetimlere de bakımevi kurmaları ve mevcut şartları iyileştirmeleri için 31 Aralık 2028 yılına kadar süre tanındı.
Bu noktada da belediyeler, barınak inşa edebilecekleri bir arsa, arsayı bulsalar da bu sefer de bütçe engeli ile karşılaşıyorlar.
‘YÖNETMELİK HEMEN ÇIKMADI, KORKUNÇ HABERLER GELDİ’
Tekirdağ Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Bedia İlerler, uygulamada karşılaşılan sorunları ve yaşanan kafa karışıklığına dikkat çekti.
Yasa çıksa da uzun süre yönetmeliklerin çıkmadığını bu durumun da karmaşaya yol açtığını belirten İlerler, “Yasaya göre; hayvanlar derhal toplanmalı, tehlikeli hayvanlar öldürülmeli. Katliam yaşanacağı konusunda çok uyardık hükümeti. Nitekim yönetmelik olmadığı için, bazı illerden korkunç haberler geldi. Özellikle AK Parti’li belediyeler hayvanları hemen topladılar, bir sürü canın olur olmaz yerlerde eziyet ile öldürüldüğü iddiaları yansıdı.
Tepkilere rağmen yasa Meclis’ten geçti fakat bu kez nasıl uygulanacağı ile ilgili bir yol haritası yok.
‘TEKİRDAĞ’DA VALİLİK ÖNCÜLÜĞÜNDE TOPLANTI YAPILDI’
Tekirdağ’da belediyeler, hayvanları hemen toplamayarak, beklediler. Sadece şikâyet üzerine toplanan hayvanlar oldu. Barınaklar yetersiz çünkü, şu anda bile yer yok! Toplanan hayvanlar nereye yerleştirilecek?
Yasa, 2028 yılına kadar barınakların genişletilmesini ya da inşa edilmesini istiyor. Tekirdağ’da geçtiğimiz ay Vali öncülüğünde ‘Hayvan Haklarını Koruma Kurulu’ toplantısı yapıldı.
Vali Recep Soytürk başkanlığında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, ilçe belediye başkanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdür V. Gökay İnal, kurum müdürleri ve Hayvanları Koruma Kurulu Üyeleri katıldı toplantıya.
‘MİLLİ EMLAK VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ARSA ARAŞTIRIYOR’
Toplantıda, tüm belediyelerin barınak yapabilmeleri için Milli Emlak’a ait arsaların araştırılması yönünde karar alındı. Aynı şekilde, Orman Bölge Müdürlüğü’nden de orman vasfından çıkan arazisi olup olmadığı araştırılması istendi.
‘BÜYÜKŞEHİR, İLÇE BELEDİYELERİNE BÜTÇE SAĞLAYABİLİR’
Toplantının ardından belediye başkanları yerleri belirlemeye başladılar. Hatta Süleymapaşa Belediyesi’ne Naip Mahallesi’nde bir alan gösterildi. Ancak belediyeler yer bulsa da barınak yapabilecekleri bütçeleri yok. Büyükşehir Belediyesi kendi barınağını genişletiyor ancak, ilçe belediyelerine bütçe sağlayarak barınak yapabilmeleri için maddi destek de verebilir.
‘DEVLET, SORUMLULUĞU BELDİYELERE YÜKLEDİ’
Devlet, belediyelere sokak hayvanları ile ilgili belli bir bütçe veriyor fakat bu da çok yetersiz. Her ne kadar devlet, belediyelere ‘siz yapın üzerine ödenek veririm dese de bugüne kadar öyle bir ödenek verilmedi. Devlet vaat ettiği ödeneği vermiyor. Üzerindeki sorumluluğu belediyelere yükledi” diye konuştu.
‘KAT MÜLKİYETİ KANU’NU YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN’
Bedia İlerler, Kat Mülkiyeti Kanununda yaşanan soruna da işaret etti. İlerler, “Kat Mülkiyeti Kanunu ile evcil hayvan sahipleri yönetim planına bakarak, bu konuda yasaklayıcı bir hükmün bulunup bulunmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Eğer yasaklayıcı bir madde varsa kesinlikle hayvan besleyemiyorsunuz. Eğer herhangi bir yasak yoksa ister ortak mahalde ve isterse bağımsız bölümde olsun, diğer kat maliklerine rahatsızlık verip vermemesi kriter olarak alınıyor. Tekirdağ’da genel olarak sitelerde yasak söz konusu olduğu için insanlar hayvan sahiplenemiyor. Bu da barınaklardaki hayvan popülasyonunda artışa neden oluyor. O yüzden de bu kanun yeniden gözden geçirilerek, değiştirilmeli” ifadelerini kullandı.
‘ANAYASA’DAN KANUNUN İPTAL ETMESİNİ BEKLİYORUZ’
İlerler son olarak şunları söyledi: “Sokak hayvanlarının tamamını toplasanız da imha etseniz de 6 ay içerisinde yine çoğaldıklarını görebilirsiniz. Çünkü merdiven altı üretim fazla, ayrıca ithal ediliyorlar. Bununla ilgili de ciddi bir cezai yaptırım yok!
Bizler, Anayasa Mahkemesi’nin Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nu derhal iptal etmesini bekliyoruz. Ve yeni yapılacak yasa; sicil toplum örgütlerinin, milletvekillerinin mutlaka görüşleri alınarak hazırlanmalı.”/ELÇİN YILDIRAL