BİR DEVRİN ÇÖKÜŞÜ VE BOZGUN 30
Cevat Rıfat merhumun zülfü yâre dokunur endişesiyle yazmak istediği bu hadiseler hangi hadiselerdi.. Kimin veya kimlerin ihtirasları kabarmıştı. Bu soruların merhumun dilinden açıklanması bu gün mümkün değildir ama bu bozgunu takip eden dikkatli gözler herhalde büs bütün cevapsız kalmayacaktır.
Tarık Mümtaz göz tepe Vahdeddin Mütareke adlı Gayyasında eserinde 1919. Yılının ilk aylarında geçen şu olayı nakleder.
Bir çokları Mustafa kemal paşanın günün olaylarına sık sık müdahale etmesinden adetkuşkulanıyorlardı. Hatta bu sırada sekizinci ordu kumandanlığı yaverlerinden Cevat Rıfat beyin tasvir i efkar gazetesinde tefrika edilmekte olan Filistin faciası ve hezimeti sebepleri isimli yazılarında bir noktayı aydınlatan ve tenkit eden Mustafa kemal paşanın bu yazısını bile çekemeyen bazı gazetelerimiz hatta bizzat Tasvir gazetesi paşaya oldukça sert cevaplar vermişler ve…
Mustafa kemal paşanın gazetelerimizin yayınlarıyla ilgilenmesinin sebep ve hikmetini bir türlü anlayamıyoruz diye şikayet etmişlerdi.
Mustafa kemal paşanın şama ricatını sekiz eylül 1950. Tarihli büyük doğu mecmuası yıldırım orduları levazım reisi miralay Ömer Lütfü beyden naklen hayret verici bir anlaşmaktan bahsetmektedir. O tarihte sağ olan ve istiklal harbi esnasında Nafia vekili bulunan Ömer Lütfü beyin nakline göre Mustafa kemal bir gün kendisiyle ordular gurubu erkanı harp reisi Kazım Karabekir paşayı yanına çağırır ve derki..
Enver paşanın idaresi orduyu ve vatanı her yerde felakete sürüklüyor. Bu vaziyetten kurtulmak için tek çare İngilizlerle anlaşmaktır. Başka hiçbir yol kalmamıştır. Her iki paşada Mustafa kemal paşanın dediklerini şiddetle red ediyorlar. Ve böyle bir hareketin korkunç bir şey olacağını söylüyorlar ve yelerine gidiyorlar. Teklif neticesiz kalıyor.
Büyük doğu mecmuasının 25. İnci sayfasında çıkan bu enteresan yazı hiçbir şekilde ve hiç kimse tarafından yalanlanmamıştır. Ayrıca müteferrik bazı hatıratta dolayısıyla da olsa bu ricatte dair malumat vardır. BKz. Atatürk ün hususiyetleri kılıç Ali S. 46. On yıl savaş ve sonrası S. 150 ve 151. Anadolu iht. C. 1 S. 21. Hayat ve hatıratım Rıza nur S 563. 564.
Bu konuda Mustafa kemal paşanın baştan beri Enver paşa ile geçinmediği ve onu tehlikeli bir rakip kabul ettiği de unutulmamalıdır…
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.