BUĞDAY FİYATLARI HÜSRANA UĞRATTI: ÇİFTÇİLİK YAPAMAZ HALE GELDİK
Desteklerle beraber buğday fiyatının en az 15 lira olmasını bekleyen çiftçiler hayal kırıklığına uğradı. Tekirdağlı çiftçi Hüseyin Yücel, “Çiftçilik yapamaz hale geldik” derken, bir diğer çiftçi Cengiz Özen ise buğdayın dekar başına masrafının 10 lira olduğunu belirterek, “Açıklanan fiyat, bir dekar alanın masrafını bile karşılamıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
Buğday alım fiyatları çiftçiyi hüsrana uğrattı. Önceki akşam sessiz sedasız duyurulan fiyatlar; ekmeklik Buğday için ton başına 9 bin 250 TL ve makarnalık buğday için 10 bin TL fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını ton başına 7 bin 250 TL olarak belirledi.
Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına bin 750 TL ve arpa için 750 TL olarak duyuruldu. Böylece, destekleme primi sonrası fiyatlar ekmeklik buğdayda 11 bin TL, makarnalık buğdayda 11 bin 750 TL ve arpada 8 bin TL’ye kadar çıkabilecek. Çiftçinin beklediği taban fiyat ise 15 liraydı.
ÇİFTÇİ YÜCEL: ‘ÇİFTÇİLİK YAPAMAZ HALE GELDİK’
Tekirdağ’da çiftçilik yapan Hüseyin Yücel, “Geçen yıl 8.250 lira idi buğday bu sene 1 liralık artış yaptılar. İyi de tohum, ilaç, gübre fiyatlarında geçen yıldan bu zamana yüzde yüzün üzerinde artış yaşandı. Devlet açıkladığı fiyatı bir an önce güncellemeli, yoksa perişan oluruz” dedi.
Yücel, “Buğday taban fiyatının 12 lira olmasını bekliyorduk. Desteklerle beraber en az 15 lira olacaktı. Bu şekilde açıklansaydı, çiftçi rahat edecekti. Masraflarını karşılayabilecekti” diye belirtti.
Çiftçinin, çiftçilik yapamaz hale geldiğini ifade eden Yücel, bu fiyat ile hüsrana uğradık. Emeğimiz, çabamız değersizleştirildi. Artık ekip biçmek bile istemiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
ÇİFTÇİ ÖZEN: ‘BİR DEKARLIK MASRAFI BİLE KARŞILAMIYOR’
Çiftçi Cengiz Özen de, dekar başına buğdayın masrafının 10 lira 80 kuruş olduğunun altını çizerek, açıklanan fiyatın bir dönümlük masrafı dahi karşılamadığını söyledi.
Hükümetin fiyatı yeniden gözden geçirmesini isteyen Özen, “Geri adım atılmazsa zaten bitme noktasına gelen çiftçilik, ülkede kalmaz. Üreticiyi desteklemezsen ne ekonomik kriz biter ne de pahalılık” diye konuştu.
Masraflar altında ezildiklerini söyleyen Özen, ziraat odalarının bu fiyat karşısında bir araya gelerek çözüm üretmesi gerektiğini belirtti./ELÇİN YILDIRAL
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.