Dolar 32,2058
Euro 35,0483
Altın 2.527,44
BİST 10.734,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Açık
Tekirdağ
23°C
Açık
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 24°C

BUĞDAYDA KÖK BOĞAZ VE KÜLLENME HASTALIĞI GÖRÜLDÜ

BUĞDAYDA KÖK BOĞAZ VE KÜLLENME HASTALIĞI GÖRÜLDÜ
20 Mart 2024 13:15
A+
A-

TMO, Tekirdağ’da buğdayda ciddi verim ya da ürün kaybına  yol açan  küllenme ve kök boğazı çürüklüğü tespit edildiğini açıkladı, hastalıklara karşı fungusit ilaçlamanın yapılmaya başlandığını duyurdu.

Tekirdağ’da sapa kalkma sürecine giren buğdayda hastalık tespit edildi.  Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO), şubat ayına ait Fenolojik Değerlendirme Raporu’na göre,  Tekirdağ’da özellikle sahil kesimlerinde yeşil aksamı hızlı gelişen yumuşak çeşitlerde külleme ve kısmi olarak da kök boğazı çürüklüğü gözlendi.

YÜZDE 50’YE VARAN ÜRÜN KAYBINA YOL AÇABİLİR

Aşırı nem ve sık ekim  nedeniyle buğdayın köklerinin hava alamaması sonucu oluşan kök hastalığı buğdayda yüzde 50’ye varan ürün kaybına yol açabiliyor.

BULAŞICI ÖZELLİĞİ BULUNUYOR

Buğdayın yapraklarında görülen bir çeşit mantar türü olan küllenme hastalığı da buğday hastalıkları içerisinde en tehlikelilerinden biri. Bulaşıcı olma özelliğine sahip olması nedeniyle de çiftçinin acil önlem alması gerekiyor.

TMO söz konusu hastalıklara karşı fungusit ilaçlamanın yapılmaya başlandığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçileri kök boğazı ve küllenme hastalığına  karşı uyardı.

BAKANLIK: SIK EKİMDEN KAÇININ

Kök boğazı hastalığını önlemek için; sık ekimden kaçınılması,  iyi bir toprak işlemesi yapılması,  ekim derinliği ve toprak tavı uygun olması,  ekimden önce topraktaki yeşil bitki ve bitki artıklarının temizlenmesi için toprağın işlenmesi veya yabancı ot ilacı kullanılması, dengeli bir şekilde gübreleme yapılması gerektiğini  ifade eden Bakanlık, küllenme hastalığına karşı önlemleri ise şu şekilde aktardı:

  • Nemin yüksek olduğu yerlerde sık ekimin yapılmamalı
  • Dayanıklı olan çeşitler kullanılmalı
  • Toprak analizi yapıldıktan sonra gerekli miktarda azotlu gübre verilmeli
  • Budama yapılmalı
  • Hava sirkülasyonuna olanak sağlanmalı
  • Sertifikalı tohumlar tercih edilmeli.

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , , , ,