Dolar 34,9447
Euro 36,7131
Altın 2.989,53
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 12°C
Sal 13°C

ÇİFTÇİ,  KURU TOPRAĞI SÜRMEYE BAŞLADI

ÇİFTÇİ,  KURU TOPRAĞI SÜRMEYE BAŞLADI
4 Kasım 2024 10:42 | Son Güncellenme: 4 Kasım 2024 10:58

Kasım ayına girilmesine rağmen kuraklığın devam etmesi en çok da çiftçileri kaygılandırıyor. Yağmurdan ümidini kesen Tekirdağlı çiftçiler, buğday ekimi için kuru toprağı sürmeye başladı.

Eylül ve ekim ayını kurak geçiren Tekirdağ’a meteoroloji uzmanları,  kasım ayında da istenilen düzeyde yağış ön görmüyor. Yakın zamanda yağış görülmemesi üzerine çiftçiler, mecburen bu yıl da buğdayını kuru toprağa ekecek.

Buğday ekimi için hazırlık yapan çiftçi, traktörleriyle tarlalarını sürmeye başladı. Tohum yatağını hazırlayan çiftçilerden biri de Cavit Sevgi.

‘BUĞDAYLAR KIŞA ÇİMLENEREK GİRMELİ’

Tarlasını sürerken konuştuğumuz Sevgi, “Son birkaç yıldır buğdayı kuru toprağa ekiyoruz. Önceden ekim ayında buğday ekimi tamamlanırdı. Ancak artık kasım hatta aralık ayında dahi ekim yapılıyor.

Bu yıl da buğdayı ekip, yağış yağmasını bekleyeceğiz. Ancak uzun süre toprağın altında susuz kalırsa, o zaman tohumda deformeler olabilir.  Aralık, ocak ayları kurak geçmez inşallah. Çünkü buğdayların  kışa çimlenerek girmesi ve dona hazır hale gelmesi gerekiyor” dedi.

Kuru toprağa ekimin maliyetleri de arttırdığını söyleyen Sevgi, toprağın hem altı hem de üstü çok kuru olduğunu belirterek, bunun da işçilik ve mazot giderlerinin artması anlamında geldiğini kaydetti.

‘TOHUM YATAĞI İYİ HAZIRLANMALI’

Tohum yatağının iyi hazırlanması gerektiğini de dile getiren Sevgi, “Toprak nemli olmadığı için ekilen tohumlar yüzeyde kalabiliyor.  Bunun için de tohumun toprağın iç bölümlerine gitmesi için merdane tarım aletiyle toprağı bastırmak zorunda kalıyoruz. Toprağı bastırmazsak, tohum yüzeyde kalır böylece ziyan olur” diye konuştu./ELÇİN YILDIRAL


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler