Dolar 32,1337
Euro 35,0475
Altın 2.525,12
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C

ÇİĞ SÜT FİYATI HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATTI: KRİZİ DERİNLEŞTİRECEK  

ÇİĞ SÜT FİYATI HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATTI: KRİZİ DERİNLEŞTİRECEK  
16 Ocak 2024 10:44
A+
A-

USK’nın açıkladığı çiğ süt fiyatı üreticileri bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle yem maliyetlerinin durmadan artış gösterdiği süreçte açıklanan 13,5 lira çiğ süt fiyatı;  hayvancılık, süt ve kırmızı et sektöründeki krizi daha da derinleştirecek gibi.

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak’tan geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.

Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, çiğ süt fiyatlarına ilişkin tavsiye fiyatı yer aldı.

Duyuruda, “22 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir” ifadesi kullanıldı.

Süt fiyatı geçen yılın temmuz ayında 11 lira 50 kuruş olarak belirlenmişti.

Duyuruda, soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderlerin üreticiye ilave olarak ödeneceği ve baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için 20 kuruş fark uygulanacağı kaydedildi.

 Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği(TÜSEDAD), Aralık ayında 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini 14 lira 80 kuruş olarak açıklamış ve fiyatın en az 17 lira 76 kuruş olması gerektiğini bildirmişti.

DÜNYA’DA UYGULANAN SÜT PARAMETRESİ

Üreticiler, dünyadaki süt parametresinin uygulanması ve süt fiyatlarını bir kilo yem alacak hale getirilmesini talep ediyor.   Dünyada uygulanan bir süt parametresi var. Birçok ülkede 1 kilo süt 1 kilo 300 gram fiyatına denk geliyor. Ama Türkiye’de böyle değil.  Açıklanan çiğ süt fiyatı 1 kilo yem bile etmiyor.

YEM FİYATLARI 40 GÜNDE 5 KEZ ZAMLANDI

Çiğ süt üretim maliyetinin belirlenmesinde bir standarta bağlanmasını gerektiğini dile getiren  üreticilerin en fazla etkileyen ise yem fiyatları.

Özellikle aralık ayında süt çiftliklerinde yem fiyatları ani yükselişle 40 gün içinde 5 kez zamlanarak yüzde 18 artış göstermişti.

9 Kasım’da birim fiyat 8.14 TL olan 19 protein süt yemi, 21 Kasım’da 8.54 TL olurken, 27 Kasım haftası 8.74 TL’ye yükselmiş,  5 Aralık tarihinde birim fiyatı 9.24 TL’ye çıkan 19 protein süt yemi 18 Aralık’ta 9.64 TL’yi görmüştü.   Böylece Ulusal Süt Konseyi’nin hesaplamalarda kullandığı “19” proteinli süt yemindeki fiyat artışı son 40 günde yüzde 18.4’e çıkmıştı.  Buna göre, 50 kilogramlık çuvalı 450 bandında olan fiyatlar Aralık ayı ile birlikte 500 ila 600 lira arasına yükseldi.

HAYVANLAR KESİME GÖNDERİLİYOR

Artan maliyetler karşında eleştirilerin odağındaki USK tarafından açıklanan çiğ süt fiyatı yeterli olmadığı için üretici çareyi hayvanlarını kesime göndermekte buluyor. Süt üreticilerinin sektörden çekilmesine sebep olan bu kriz;  aynı zamanda Türkiye’de besiciliğin ve hayvan sayısının giderek azalmasına  dolayısıyla da kırmızı et ve süt kıtlığı yaşanmasına  neden oluyor. Bu durum da;  her iki üründe fiyat artışı olarak yansıyor. /ELÇİN YILDIRAL


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , ,