DEĞİŞEN HÜKÜMETLERE GÖRE TARIM POLİTİKASI OLUŞTURULMAMALI
Süleymanpaşa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Günal Deveci, “Değişen hükümetlere ve bakanlara göre tarım politikası değiştirilmemeli” diyerek, kalıcı politikalar oluşturulması gerektiğini söyledi. Maliyetlerin yüksek olmasına da değinen Deveci, buğday ve ayçiçeği fiyatlarının çiftçiyi rahatlatacak şekilde açıklanmasını beklediklerini kaydetti.
Tekirdağ’da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Süleymanpaşa Ziraat Odası tarafından Valilik önünde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Süleymanpaşa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Günal Deveci, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, hükümetlere ve değişen bakanlara göre tarım politikasının oluşturulmaması gerektiğini söyledi.
Deveci, çiftçiler olarak hedeflerinin , bütün sorunlarını çözmüş, örgütlenmesini tamamlamış, üretimde yüksek verim ve kaliteyi yakalamış, üreticisine istikrarlı gelir sağlayan, tüketicisine bol ve makul fiyatlarla Ürün sunan, dünya ile rekabet eden bir tarım sektörü oluşturmak olduğunu ifade etti.
Bu hedefe ulaşmak için çiftçiyi merkeze alan devlet politikalarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Deveci, Tarım sektöründe uygulanacak devlet politikalarının değişen hükümetlere ve bakanlara göre değişmemesi gerektiğinin altını çizerek, kalıcı olması gerektiğini belirtti.
Dünyada pandemi, kuraklık, savaş nedeniyle gıda krizleri ve kıtlığın başladığını söyleyen Deveci, “ Çiftçimiz bir yandan salgının getirdiği, diğer yandan Ukrayna-Rusya savaşı kaynaklı ekonomik zorluklarla uğraştı. Çiftçilerimiz yine devreye girerek her türlü zorluğa rağmen gıda üretimine devam etti” dedi.
SON BİR YILDA MAZOTA YÜZDE 1015 ZAM GELDİ
Halihazırda çiftçiler için en büyük sorunun üretim maliyetlerinin yüksekliği olduğuna dikkat çeken Deveci, “Genel Merkezimizin açıkladığı verilere göre mazot son bir yılda % 105, çiftçilerimizin yoğun olarak kullandığı DAP gübresi % 16, 20-20 gübresi %22, üre gübresi % 36, zirai ilaç % 52, arazi kira ücreti % 62 işçilik maliyetleri % 75 artış göstermiştir. Tüm bu maliyetler göz önüne alınarak kuru şartlarda 1 kg buğdayın maliyeti geçtiğimiz yıla oranla % 62 artışla 10 lira 87 kuruş olarak tespit edilmiştir.
Üreticilerimiz maliyetin ve refah payının dikkate alınarak fiyat açıklanmasını bekliyor. Beklentimiz Buğday alım taban fiyatının 10 lira 87 kuruş olan maliyeti göz önüne alınarak en az 12 lira olacak şekilde açıklanmasını ve prim tutarının 2 liraya çıkarılmasını istiyor. Bu fiyat tohumu, ilacı, gübreyi. mazotu genelde ayni veya nakdi borçla alan, ürünlerini bekletmeden satmak zorunda olan çiftçilerimizi bir nebze rahatlatacaktır” diye konuştu.
‘TMO YIĞMA ALIM YAPMALI’
Toprak Mahsulleri Ofisi depolarının dolu olduğu vb gibi söylentilerin çiftçileri tedirgin ettiğini kaydeden Deveci, “ Toprak Mahsulleri Ofisi bölgemizde başlayacak hasat öncesi bütün çiftçilerimizin Ürünlerini alacak şekilde hazırlıklarını tamamlamalı gerektiği takdirde geçen yıl olduğu gibi yığma alım yapmalıdır.
AYÇİÇEĞİNDE BEKLENTİMİZ 25 LİRA
Geçtiğimiz yıl ilimizde aşırı sıcaklar ve az yağış nedeniyle ekili alanların birçoğunda ayçiçeği gelişimini tamamlayamadı. Üreticilerimiz % 50’ye varan verim düşüşleri yaşadı hatta bazı alanlarda biçilecek ayçiçeği dahi bulamadılar. Bu olumsuzlukların üzerine açıklanan taban fiyatı beklentilerin çok altında kaldı.
Ayçiçeğinde ise beklentimiz, tahmini 20 ila 22 liraları bulan maliyet göz önünde tutularak ayçiçek alım taban fiyatının en az 25 lira olacak şekilde açıklanmasıdır. Bu fiyat geçtiğimiz yıl zarar eden ayçiçeği üreticisini üretimde tutacaktır.
Buğday hasadına sayılı günler kalmasına rağmen halen bu yılın destek miktarları açıklanmadı. 2024 yılı prim destekleri enflasyon oranları dikkate alınarak bir an önce açıklanmalıdır” ifadelerini kullandı./ELÇİN YILDIRAL
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.