Dolar 35,4975
Euro 36,2817
Altın 3.046,92
BİST 9.769,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 6°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
6°C
Hafif Yağmurlu
Sal 5°C
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 9°C

Diyarbakır halkı Covid döneminde ‘kobay’ olarak kullanıldı iddiası: TTB’den, Sağlık Bakanlığı’na 10 soru

Diyarbakır halkı Covid döneminde ‘kobay’ olarak kullanıldı iddiası: TTB’den, Sağlık Bakanlığı’na 10 soru
11 Temmuz 2024 10:51

TTB, Covid döneminde Diyarbakır halkının ‘kobay’ olarak kullanıldığına ilişkin iddialar hakkında Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı. TTB Merkez Konseyi, iddialara ilişkin Sağlık Bakanlığı’na 10 soru yöneltti.

Covid döneminde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yurttaşların ‘kobay’ olarak kullanıldığını iddia eden Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin açıklamaları sonrası kurumlar harekete geçti.

Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Cenap Ekinci’nin sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşımlar gündeme damga vurdu. İddiaya göre 2020 yılında koronavirüs döneminde kentteki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalar üzerinde denenen “Türk Işın Tedavi Yöntemi (TurkishBeam)” nedeniyle bazı hastalar yaşamını yitirdi.

Diyarbakırlıların “kobay” olarak kullanıldığını, yakınlarına bu konuda bilgilendirme yapılmadığını söyleyen Cenap Ekinci, “Diyarbakır’da kaç vatandaşın tedavisi kesilerek kobay yapıldı?” diye sordu.

TTB: TÜRK IŞINI YÖNTEMİNİN KLİNİK ÇALIŞMALARI YAPILDI MI?

TTB, Covid döneminde Diyarbakır halkının ‘kobay’ olarak kullanıldığına ilişkin iddialar hakkında Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı. TTB Merkez Konseyi, idddialara ilişkin Sağlık Bakanlığı’na 10 soru yöneltti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Türk ışını” yöntemiyle Diyarbakır’daki bazı hastaların COVİD-19 döneminde “kobay olarak kullanıldığı” iddialarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada söz konusu iddialara ilişkin Sağlık Bakanlı’na bazı sorular yönetildi.

TTB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çeşitli basın-yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında paylaşılan, belli dalga boyunda ışınların, endoskopik yöntemle solunum sistemine uygulanarak COVID-19 tedavisinde etkisinin araştırıldığı bir çalışmada Diyarbakır’da tedavi görmekte olan bazı hastaların ‘kobay olarak kullanıldığına’ ilişkin iddialar son derece rahatsız edicidir. Klinik araştırmaların sıkı etik kurallarına uyulmaksızın bir çalışma yapılmış olduğu iddiası hem dehşet verici hem de bilime ve bilimsel yönteme olan inancı sarsıcı bir iddiadır. Bu nedenle, COVID-19 döneminde bütün çalışmaları kendi iznine bağlamış olan Sağlık Bakanlığı yetkililerinden bu çalışmaya ilişkin iddiaları yanıtlamak ve oluşan soru işaretlerini gidermek üzere aşağıdaki sorulara bir an önce yanıt vermesini talep ediyoruz.”

TTB tarafından Sağlık Bakanlığı’na şu sorular yönetildi:

-“Türk ışını” adı verilen yöntemin klinik öncesi aşamaları nasıl ve nerede gerçekleştirilmiştir?

-Klinik öncesi aşamalarda ışının virüs üzerine etkisinin yanı sıra hücrelere olabilecek yan etkileri araştırılmış mıdır?

-Klinik öncesi araştırma sonuçları bilimsel kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?

-Klinik araştırma aşamasına geçildiğinde gönüllüler üzerinde uygulanması için etik kurul onayı alınmış mıdır?

-Gönüllülerden aydınlatılmış onam alınmış mıdır?

-Klinik araştırmaların gönüllülerin güvenliğini sağlamaya yönelik kurallarına uyulmuş mudur?

-Klinik araştırma hangi merkezlerde gerçekleştirilmiştir?

-Klinik araştırma eğer tek merkezde gerçekleştirildi ise, cihazın geliştirildiği ve ekibin görev yaptığı şehir yerine Diyarbakır’daki tek bir merkezde yapılmış olmasının özel bir sebebi var mıdır?

-Klinik araştırma hangi aşamada ve hangi nedenle durdurulmuştur ?(yöntem yaygın kullanıma girmediğine göre ya etkisizlik ya da güvenlik sorunu nedeniyle durdurulmuş olması beklenir)

-Klinik araştırma TİTCK KAP veya clinicaltrials.gov gibi kamuya açık bir veri tabanına kayıtlı mıdır? Araştırma sonuçları bilimsel kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?

DİYARBAKIR BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Diyarbakır Barosu, iddialara ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada baro “Covid-19 pandemisi döneminde, bilimsel olarak kabul görmemiş tedavi yöntemlerinin Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kovid hastaları üzerinde uygulandığı ve bu yöntemle insanların yaşamını yitirdiği yönündeki iddia ve haber içerikleri üzerine, Diyarbakır CBS’na konunun soruşturulması için suç duyurusunda bulunulmuştur. Diyarbakır Barosu olarak, iddiaların ve hukuki sürecin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler