Dolar 35,4275
Euro 36,6255
Altın 3.095,04
BİST 9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Parçalı Bulutlu
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C

DOĞRULUK HAZİNEDİR

10 Ocak 2025 11:15

Evet anasıyla yaşayan bir genç köylerde ırgatlık veya çobanlık işi aramaya çıkan genç yol yorgunluğundan dolayı bir duvarın dibine oturur duvarın dibinde akan küçük bir arkta elini yüzünü yıkar suda akmakta olan bir elma görür ve alıp o elmayı yer. Başını kaldırıp yukarıya bakar bahçede dışarıya sarkan ve ağacın dalındaki elmaları görünce yediği elmanın bu ağaçtan düşmüş olabilir düşüncesiyle helallık almak için bahçenin avlu kapısına gider kapıyı çalar kapıyı açan kişiye buranın sahibi sen misin der hayır ben burada çalışıyorum der. Genç benim bu evin sahibi ile görüşmek istiyorum der. Ve ev sahibine haber verirler. Ve genç ev sahibinin yanına gider derki ağam ben sizin duvarınızın dibinde dinlenmek için otururken suda akmakta olan elmayı yedim hakkını helal eder misin der. Ağa hayır helal etmiyorum der. Genç  ısrarla helalık ister.

Ağa çok mu çok zenginmiş. Bir tek kızı varmış. Köylerinde ve civar köylerde kızıyla evlenmek isteyenlere kızını vermezmiş. Bir elma için yalvararak helallık isteyen  gencin dürüst olduğuna inanarak kendi kendine benim kızıma layiktir diye düşünür. Genç ise ağaya durmadan yalvararak halallık ister. Ağa genç e üç yıl bana  ücretsiz çalışırsan helal ederim. Gen derki ağam bir elma için üç yıl kölelik yapılır mi. Ağa ise sen bilirsin der genç derki Ağam bir tek yaşlı bir anam var gidip anama sormam lazım der ve oradan ayrılır. Evine varıp olup bitenleri Anasına anlatır. Anası derki oğlum kimse bu kadar zalim olmaz. Her şeyden hayır var diyerek git ağanın dediklerini kabul et zaten geçinemiyoruz. Der ve oğlunu ağaya gönderir genç ağaya şartlarını kabul ediyorum der.

Ve ağa kahyaya bu gence bir oda gösterin Anasını da getirip orada otursunlar der. Genç gider Anasını getirir Ağanın gösterdiği odaya yerleşirler. Gencin yaşlı Anası oğluna derki bak oğlum sen çalışmaya devam et. Bu içte bir hayır olduğuna inanıyorum.

Evet günler geçiyor. Aylar geçiyor ve üç yıl da geçiyor. Genç ağanın yanına gider derki Ağam üç yıl sana çalıştım hakkını helal et artık Anamı alıp köyüme gideyim der. Ve Ağa tekrar hakkımı helal etmıyorum  benim dilsiz kör ve sağır bir kızım var onunla evlenirsen hakkımı helal ederim. Genç elleriyle kafasına vura vura Anasının yanına gidip durumu anlatır. Anası derki oğlum bu işte bir hayir var git kabul et. Genç gidip Ağaya kabul ettiğini söyler.

Ağa muhteşem bir düğün ile kızını yanında çalışan fakır birine verir. Genç kızın kör dilsiz ve sağır olmadığını görür ertesi gün Ağa kızıyla damadını yanına  çağırır genç Ağanın elini öper ve derki neden kızını kör dilsiz ve sağır olduğunu söyledin der. Ağa derki oğlum benim kızım dilsizdir dedi kodu etmemiştir sağırdır kötü kelam duymamıştır. Kördür kötü şeylere bakmamıştır. Senin dürüst biri olduğunu anladığım için kızımı sana verdim .başka çocuğum olmadığı için bütün bal varlığım sizindir der  BOŞUNA DÜRÜSTLÜK HAZİNEDİR DEMEMİŞLER.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
16 Ocak 2025 10:16
16 Ocak 2025 10:08
13 Ocak 2025 10:09
Haberler