Dolar 34,2314
Euro 37,3037
Altın 2.933,83
BİST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 21°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
21°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Edirne’de üreticilerin çeltik kurutma mesaisi başladı

Edirne’de üreticilerin çeltik kurutma mesaisi başladı
1 Ekim 2024 15:06

Türkiye’nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne’de üreticilerin çeltik kurutma mesaisi başladı.
Olgunlaşmasını tamamladıktan sonra biçerdöverle hasat edilen çeltikler, nem oranlarının uygun seviyeye düşürülmesi için 60 derecelik ısıyla kurutuluyor.
Hasat edildiğinde yaklaşık yüzde 30 nem seviyesinde olan çeltikler, kömürle çalışan silo tipi kurutma makinelerinde yüksek ısıya tabi tutuluyor.
Biçilen çeltiğin nemlilik oranına göre 8-10 saat süren kurutma işleminin ardından yüzde 14-15 seviyesine düşürülen çeltikler, pirinç olarak işlenmek üzere fabrikalara sevk ediliyor.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hasat mesaisinin ardından çeltik kurutma çalışmalarına başlandığını söyledi.


Çeltiğin tarlada kurumasını beklemeden yüksek nemli şekilde hasat edildiğini belirten Arabacı, “Hasat edilen çeltikler kurutma makinelerine atılıyor ve rutubet oranının düşürülmesi sağlanıyor.” dedi.
Arabacı, kurutma işleminin en az çeltik yetiştirme ve hasadı kadar zor olduğunu vurguladı.
Kurutma mesaisinin yaklaşık 1,5 ay süreceğini anlatan Arabacı, şunları kaydetti:
“Çeltik, kurutma makinesinin içinde devridaim ediyor. Orta alandaki boş bölgeye ısı veriliyor ve bu sürede çeltik kuruyor ve istenen rutubete getiriliyor. Çeltikte istenen nem oranı yüzde 14-15 civarı. Kurutma süresi çeltiğin nemlilik oranına göre değişiklik gösteriyor. Kurutulan çeltikler daha sonra fabrikalara gönderiliyor ve orada pirinç olarak işlenip sofralara geliyor.”
Üretici Özcan Çetin ise tarladan nem oranı yüksek şekilde gelen çeltikleri makinelerle kuruttuklarını ifade etti.
Ürünün indirilmesinden kurutulmasına kadar zorlu bir sürecin geçtiğini dile getiren Çetin, emeklerinin karşılığını almak için tüm işleri eksiksiz yapmaya gayret ettiklerinin altını çizdi. (AA)


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler