Eğitim İş’ten Bakanlığa zor sorular
Eğitim İş Tekirdağ 1 No’lu Şube Başkanı Barış Özer, yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı’na sert çıktı. Bakan Tekin’e ÖMK üzerinden sorular yönelten Özer, eğitime devasa bütçe ayrıldığı yönündeki ifadeye dikkat çekerek, “Cemaatlere aktarılan paradan mı bahsediyorsunuz?” diye sordu.
Öğretmenlerin yıllardır özemle beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) hayal kırıklığı yarattı. “Öğretmenlerin sosyal ve ekonomik haklarında iyileştirme yapılmaması”, “Hizmet Sınıfının Değiştirilmesi” maddesiyle öğretmenlerin yetkinliğinin iki müfettişin inisiyatifine bırakılması” gibi düzenlemeler nedeniyle tepkilerin odağındaki Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
ÖMK’yı “öğretmenlik mesleği bitirilmek isteniyor” şeklinde değerlendiren Eğitim İş Tekirdağ 1 No’lu Şube Başkanı Barış Özer, ÖMK’yı hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı’na sorular yönelterek, ÇEDES uygulamasına, tarikatlara, öğretmenlerin ekonomik ve özlük haklarında yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.
“Yeni ÖMK yı hazırlayan Bakanlığa soruyoruz” diyen Özer,
“ÖMK Genel gerekçe kısmında;
1) “Bilimsel alandaki gelişmeler, bireyleri ve toplumları derinden etkilemekte, onların her bakımdan donanımlı olarak yetiştirilmekerini zorunlu kılmaktadır.” denmiş. Peki bu konuyu proje imam hatip, ÇEDES ve Öğretmen Akademisi gibi uygulamalar ile mi çözeceksiniz?
2) Topluma istenilen bilgi, beceri ve değerlerin kazandırılması için ülkemizde eğitime devasa bütçeler ayrılmakta…” denilmektedir.
Bu bütçe tam olarak nerededir? Neticede hiç bir okulda yeterli hizmetli ve temizlik malzemesi yoktur. Hiç bir okula bütçe gerekçesiyle güvenlik verilememektedir ki sadece Mayıs ayında onlarca öğretmene okulunda saldırı olmuş, içlerinden bir meslektaşları öldürülmüştür.
Acaba sayın Bakan Çedes gibi projeler ile kendi deyimiyle STK dediği, her yıl yurtlarında onlarca çocuğa tecavüz edilen cemaatlere aktardığı paradan mı bahsetmektedir?
3) “İlerlemenin temel taşı, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda büyümenin sürükleyicisi olan öğretmenlerimizin; üstün niteliklere sahip olarak yetişmelerini sağladığımız, SORUNLARINI ÇÖZEBİLDİĞİMİZ, HER TÜRLÜ MADDİ VE MANEVİ SIKINTIDAN UZAK BİR ŞEKİLDE GÖREV YAPMALARINI TEMİN ETTİĞİMİZ ÖLÇÜDE EĞİTİMDEKİ BAŞARIMIZIN ARTACAĞI KUŞKUSUZDUR.” denmiştir.
Peki bunu öğretmene reva görülen maaş ile mi yapacaksınız sayın bakan? Yine bu sayılan sıkıntı ve çözümleri özel okullarda asgari ücretin altında çalıştırılan öğretmenler için de çözecek misiniz? Sanki devlet okullarında “ücretli” diye tabir edilen öğretmenlerin sorunlarını çözmüşsünüz gibi!
4) “Türkiye ‘de sadece 6 alanda öğretmen yetiştirme işi eğitim faaliyetleri eliyle yapılmaktadır.” deniyor. Ve yine aynı paragrafta Avrupa ‘daki emsal devletlerin öğretmenler için uyguladığı staj süreleri ile Türkiye kıyaslanmış ve bizim azımsanmayacak bir şekilde daha az staj yaptığımız anlatılmış. Peki, sayın Bakan neden öğretmen liselerini kapattınız ya da öğretmen liselerini açmak çok mu zor?
5)”Akademide mesleğe hazırlamaya yönelik verilen eğitimlerle; öğretmenlik meslek bilgisi ve özel alan bilgisi başta olmak üzere bir öğretmende bulunması gereken bütün yeterlikler esas alınarak yürütülecek teorik ve uygulamalı dersler yoluyla öğretmen adaylarının EN İYİ ŞEKİLDE YETİŞTİRİLMESİ hedeflenmektedir.” Tam da bu noktada lisans eğitimleri esnasında (en az dört yıllık) hedeflenen nedir? Üniversite ki çok masraflı ve stresli bir süreç, neden var?
Yeni kanuna göre bundan sonra Eğitim Fakültesi mezunları öğretmen olarak anılmayacak, dolayısıyla ATANAMAYAN YA DA ATANMAYAN ÖĞRETMEN diye bir şey artık yok, bundan sonra bakanlık atama yapar ve Akademide eğitim alıp başarılı (!) olursanız işte o zaman öğretmen olacaksınız!” ifadelerini kullandı.
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.