Dolar 32,2347
Euro 34,6613
Altın 2.397,91
BİST 10.251,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 19°C

EĞİTİM SEN 8 MART’TA CİNSİYET EŞİTLİĞİ DERSİ VERECEK!

EĞİTİM SEN 8 MART’TA CİNSİYET EŞİTLİĞİ DERSİ VERECEK!
7 Mart 2024 14:35
A+
A-

Eğitim Sen, cinsiyetçi eğitim politikalarına karşı 8 Mart’ta(bugün) cinsiyet eşitliği dersi verecek.  Bir saatlik derste, sınıfta öyküler anlatılarak, kadın ve erkekle ilişkilendirilen semboller tartıştırılarak, cinsiyet kalıplarıyla ilgili olarak öğrencilerde sorgulayan bir yaklaşımın geliştirilmesi hedefleniyor.

Eğitim sisteminin, toplumsal cinsiyet rollerinin sistemli bir şekilde inşa edilmesinde rol oynadığını savunan Eğitim Sen, yazılı ve resmi olmayan gizli müfredata dikkat çekerek, bu müfredatta öğrencilerin cinsiyetlerine göre  ayrıştırıldığına işaret etti.

Eğitim sistemini eleştiren Eğitim Sen yaptığı açıklamada, okullarda ve dersliklerde, öğrencilerin resmi ve yazılı olmayan gizli müfredat ile toplumsal cinsiyet temelinde ayrıştırıldığını kaydetti.  Cinsiyet eşitsizliğine dayalı eğitim politikaları ile toplumsal cinsiyet algısı ve eşitsizliğinin siyasi iktidarın  muhafazakâr ve gerici cinsiyet anlayışı ile birlikte giderek derinleştiğini ifade eden Eğitim Sen,  bu süreci besleyen ve büyüten en büyük olgunun eğitim sistemi olduğunu dile getirdi.

‘MÜFRADAT CİNSİYETÇİ BİR ANLAYIŞ İÇERİYOR’

Açıklamada, “Müfredat cinsiyetçi bir anlayışla hazırlanarak, özellikle kadınların ve kız çocuklarının toplumsal cinsiyet rollerini meşrulaştıran yapıdır. Kadına biçilen cinsiyet rolleri eğitim süreçleri üzerinden hayata geçirilmek istenmektedir.  Eğitim sistemi, özellikle AKP iktidarı döneminde, siyasi iktidarın kendi ideolojik bakış açısına ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme hedefi doğrultusunda dini faaliyetlerin, MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve cemaatler aracılığıyla örgütlenmeye çalışıldığı bir alana dönüştürülmüştür. Bu anlayışın kadınlara ve kız çocuklarına dayattığı yaşam tarzı ise eğitim sisteminden ve toplumdan dışlanarak, kadını yok sayıldığı bir yaşama hapsetmektir. Diğer yandan, eğitim sistemindeki cinsiyet eşitsizliğine çözüm üretmek yerine kız çocuklarının okullaşma oranının düşüklüğünü karma eğitime bağlayarak yoksulluğu, evlendirme yoluyla çocuk istismarını ve çocuk işçiliğini görmezden gelmektedir. Sorunun kız okulları açılarak çözeceğini belirtmektedir. Oysa biliyoruz ki her geçen gün laik, bilimsel eğitimden uzaklaşarak, eğitim politikalarını değiştiren iktidarın gerçek amacı kız çocuklarının okullaşma oranını arttırmak değil, kendi dünya görüşüne uygun toplum tasarısını hayata geçirmek, kadını ve kız çocuklarını aileye bağımlı, erkeğe tabi kılmaktır.

‘MEB, KADINI YOK SAYAN POLİTİKALARIN SÜRDÜRÜCÜSÜDÜR’

Geleneksel kadınlık rollerini İslami kurallar ile meşrulaştırmaya çalışan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin en önemli aracı olan ders kitaplarıyla, aile yaşamını kutsayan ve kadını bu denklemde yok sayan politikaların sürdürücüsü olmaktadır. Eğitim müfredatı eleştirel düşünceyi engelleyerek sorgulamayan bireyler yetiştirmeyi hedeflemekte, kız çocuklarına ve kadınlara dayatılan yaşam biçimi eğitim müfredatı ile yeniden üretilmektedir. Cinsiyete dayalı eşitsizliğin yoğun bir şekilde yaşandığı meslek liselerinde kız çocukları kadın işi olarak değerlendirilen çocuk bakımı, moda tasarımı, kuaförlük, aşçılık gibi alanlara yönlendirilmekte, öğrencilere ev hanımı, anne ve eş gibi kalıp roller dayatılmaktadır. Tekçi, gerici, cinsiyetçi müfredat ile ayrımcılık derinleşmekte, cinsel yönelim farklılıkları ise yok sayılmaktadır. Karma eğitime yönelik müdahaleler, eğitimin dinselleşmesi ve çocukların ataerkil rol kalıpları ile yetiştirilmesine yönelik müfredat içeriği şiddetin, cinsel istismarın ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın önünü açmaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘KADIN VE ERKEKLE İLİŞKİLENDİRİLEN SEMBOLLER TARTIŞILACAK’

8 Mart’ta cinsiyetçiliğe karşı ders vereceklerini duyuran Eğitim Sen, “Sendikamız 8 Mart’ta, kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncakların dahi nasıl farklılaştığını öğrencilerde bilince çıkartacak, atasözlerinin dahi kadına yönelik şiddeti beslediğini anlatacak etkinlikler planlamaktadır. Bu etkinlikler kapsamında sınıfta öyküler anlatılması, kadın ve erkekle ilişkilendirilen sembollerin tartıştırılması, cinsiyet kalıplarıyla ilgili olarak öğrencilerde sorgulayan bir yaklaşım geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bir ders saatini kapsayacak bu etkinlikler farklı yaş gruplarına göre planlanmıştır” diyerek açıklamasına son verdi.

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: