Dolar 32,2761
Euro 34,7839
Altın 2.399,60
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 24°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 20°C

EĞİTİM SENDİKALARINDAN YENİ BAŞKANLARA ÇAĞRI: EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİĞİ SONA ERDİRİN!

EĞİTİM SENDİKALARINDAN YENİ BAŞKANLARA ÇAĞRI: EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİĞİ SONA ERDİRİN!
4 Nisan 2024 13:26
A+
A-

31 Mart Yerel Seçimleri’nde başkanlığa gelen Yüceer ve Nallar’dan eğitim camiası beklentilerini açıkladı. Eğitim İş Başkanı Özer ve Eğitim Sen Başkanı Özçelik, önceliğin eğitimde fırsat eşitsizliği soruna verilmesini istedi.

Yerel seçimler sona erdi, yeni belediye başkanları belirlendi.  Eğitim camiası, yeni başkanlara taleplerini iletti. Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer ve Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Oktay Özçelik,  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar’a seslendi. Çağdaş, demokratik, katılımcı ve sosyal belediyecilik çağrısında bulunan sendika başkanları, eğitimde yaşanan sorunların çözülmesi için belediyelere büyük görev düştüğünü hatırlattı.

EĞİTİM SEN: MALİ KAYNAKLARIN BİR BÖLÜMÜ EĞİTİME HARCANMALI

Mali kaynaklarının bir bölümünü barınma, sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanmalıdır.

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Oktay Özçelik, piyasa merkezli  uygulamalar nedeniyle kamusal eğitimin büyük çöküş yaşadığını belirterek,  yerel yönetimlerin, halka hizmet anlayışıyla geleneksel yerel hizmetleri sunmanın yanı sıra kendi bölgelerinde yaşayan yurttaşların eğitim, sağlık vb. gibi temel sosyal sorunlarıyla da ilgilenmek durumunda olduğunun altını çizdi. Özçelik,  “Belediyeler gibi halkla doğrudan temas kurabilen birimlerin örgün eğitimde öğrencilerin kişilik ve akademik gelişimlerine doğrudan destek veren uygulamalar yapması önemlidir. Bu nedenle eğitim gibi önemli bir alanda yerel düzeyde belediyeler eliyle hayata geçirilecek politikalar önem taşıyor. Bu anlamda yerel yönetimlerin eğitim hizmetlerine yönelik destek politikalarıyla eğitimin niteliğini arttırmak, çocuk ve gençlerin eğitime sağlıklı erişimini kolaylaştırmak açısından yerel yönetimlerden beklentimiz başlıklar halinde şu şekildedir:

  • Bütün çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması ve herkes için eğitim hedefinin gerçekleştirilmesi devletin öncelikli görevidir. Ancak bu görevin yerine getirilmesinde yerel yönetimler de önemli roller üstlenmelidir.
  • Yerel yönetimlerin eğitim hakkının gerçekleştirilmesinde ve herkes için eğitim hedefine ulaşma çabasında toplumun çeşitli kesimleriyle iş birliği yapması önemlidir. Bunu yaparken yerel yönetimlerin eğitim alanındaki politika ve uygulamaları arasında eşgüdüm sağlamalı, eğitimin niteliği ve standartlarını güçlendiren adımlar atılmasına dikkat edilmelidir.
  • Yerel yönetimler okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklarla ilgili bütün politika ve uygulamalarında Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel ilkelerinin gözetilmesine özen gösterilmelidir.
  • Yerel yönetimler toplumdaki farklı dil ve kültürleri yok sayan, tekçi ideolojinin yansıması olarak ‘yerli ve milli’ tanımı altında toplumu aynılaştıran baskıcı otoriter politikaları reddetmeli, eşit, özgür ve demokratik bir yaşamı temel alan politikaları benimsemelidir.
  • Yerel yönetimler, kamusal eğitimi ağır tahribata uğratan, bilimsel ve laik eğitimi yok sayan, cemaat ve tarikatları ekonomik ve siyasi olarak destekleyen politikalara derhal son vermelidir.
  • Yerel yönetimler tarafından tarikat ve cemaatlere yapılan bütün ekonomik ve siyasal destekler derhal kesilmeli, yerel yönetimler mali kaynaklarının bir bölümünü çocuk ve gençlerin ulaşım, barınma, sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanmalıdır.
  • Yerel yönetimler, merkezi yönetimin başta ÇEDES ve MESEM olmak üzere, eğitimi dinselleştiren ve çocukları patronlar için ucuz işgücü kaynağı haline getiren politikalarına kesinlikle destek vermemeli, çocuk haklarını ve çocukların üstün yararını temel alan yerel yönetim politikaları hayata geçirilmelidir.
  • Yerel yönetimler, eğitimde yaşanan dinselleşme ve eğitimi piyasalaştırma uygulamalarına destek anlamına gelecek her türlü politika ve uygulamalardan uzak durmalıdır.
  • Eğitimde yaşanan ticarileştirme ve özelleştirme politikalara, doğa sömürüsünün önünü açan merkezi ve yerel politikalara son verilmeli, kamusal, bilimsel, demokratik laik, parasız, cinsiyet eşitlikçi ve anadilinde eğitim hakkı yaşama geçirilmelidir.
  • Yıllardır deprem vergisi alınmasına karşın güvenli olmayan ve sağlıksız yapılaşmaya izin verilmiş, 6 Şubat depremleri sonrasında yurttaşlarını enkazdan çıkaracak önlemleri alamayan politikalar nedeniyle büyük can kayıpları yaşanmıştır.
  • Yerel yönetimler keyfi ve liyakat aramayan rant, faiz ve kar üçgenine sıkıştırılmış kent politikalarını terk etmeli, ayrım yapmaksızın toplumun tümüne ulaşmayı hedefleyen nitelikli ve eşit kamu hizmeti, sosyal konut ve doğadan yana yerel yönetim politikaları benimsenmelidir.”

EĞİTİM İŞ: ‘HALK EĞİTİME YATIRIM BEKLİYOR’

 31 Mart 2024 tarihinde yapılan seçimlerin ardından açıklama yapan Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer,  seçimlerin  Türkiye’de demokrasinin ve adaletin güçlenmesi için önemli bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi.   Artık, çağdaş, demokratik, katılımcı ve sosyal belediyecilik anlayışıyla, kişilerin ve çıkar odaklarının değil, tüm halkın ortak yararına dönük çalışma zamanı olduğuna vurgu yapan Özer belediyenin görevlerini hatırlattı.

BELEDİYEYE GÖREVLERİNİ HATIRLATTI

“-Okul binalarının yapımına ve onarımına katkıda bulunmak,

-Eğitim ve kültür tesisleri kurmak ve işletmek,

-Kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemek,

-Yayın yapmak,

-Kütüphaneler kurmak ve işletmek,

-Spor alanları kurmak ve işletmek,

-Aile eğitimi ve danışmanlık hizmetleri sunmak,

-Engelli çocuklara yönelik eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri sunmak,

-Yoksul öğrencilere burs vermek,

-Okul çağındaki çocukların okula gitmesini teşvik etmek.”

Seçim sonuçlarının, halkın eğitime ve eğitime yatırıma verdiği önemi de açıkça gösterdiğini dile getiren Özer, “Devlet okullarının fiziki ve donanımsal eksiklikleri, kamusal eğitimden uzaklaşma, eğitimdeki fırsat eşitsizliği gibi sorunlara çözüm bulunması için belediyelere büyük görev düşmektedir.

Eğitimin ayrılmaz parçası, beslenme, barınma ve ulaşımdır. Bugün çocuklarımız okullarda aç ve susuz bırakılmıştır. Sağlıklı beslenme hakkının sağlanması için öğrencilere okullarda ücretsiz, okul dışında da indirimli yemek hizmeti sunulmalıdır. Yoksul ailelerin çocuklarına eğitimde fırsat ve imkan eşitliği sağlanması için burs ve sosyal yardımlar yapılmalıdır. Belediye yurtları açılarak, öğrencilerin barınma imkanlarının sağlanması ve onların ne olduğu belirsiz yapıların eline bırakılmaması sağlanmalıdır. Her mahallede yaşam ve eğitim evleri oluşturularak yetişkinlere ve çocuklara yönelik eğitim kursları, kreşler ve hobi kursları açılmalıdır. Yaşam ve eğitim evlerinde atanmayan öğretmenlerin istihdamı sağlanmalıdır. Okullar ve okul çevresi yeşil alanlarla donatılmalı, çocuklara ve yurttaşlara daha fazla yaşam alanı sunulmalıdır” önerilerinde bulundu.

‘TÜRKİYE’DE YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI’

Özer, 31 Mart seçim sonuçlarının Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcını işaret ettiğini de belirterek,  Bu yeni dönemde, belediyelerin eğitim alanında önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.