FARABLI TÜRK BİLİM ADAMI
Batı dünyasında Ariatodan sonra ikinci üstad olarak tanınan Türkistan ın Farab şehrinde 780. Yılında doğan Muhammed Ebu Nasr el Farabi nin şu an sadece 39. Eseri kalmıştır. Onun ilimler Ansiklopedisi İhsadu l ulüm çağının filoloji Mantık Matematik fizik kimya ekonomi ve siyaset alanlarındaki bütün bilgilerini sayıp döker ve özet olarak mahiyetlerini anlatır.
Büyük bir filozof olan Farabi Allahın mevcudiyetini daha çok mantığın temel esaslarına dayamıştı. Ona göre bağlantılı bir takım olaylar zinciri esas bir varlık olmada anlaşılamaz. Sebepler zinciri bir ilk sebep olmasını gerektirir. Bir takım hareketler zinciri harekete itilmeyen bir Ana itici güçle ihtiyaç gösterir. Çoğunluk tekliği gerektirir. Felsefenin ilahi hedefi bu ilk sebebin bilgisine erişebilmektedir.
Farabi den 300. Yıl sonra Hıristiyanlığın en büyük doktrincisi Thomas d aguinas onun fikirlerini hemen hemen aynen tekrarlayarak otorite olur.
Evvelce de söylediklerimiz gibi sosyolojik etüdü El Medine tül Fadila bütün mevcüdatın ve cemiyetlerin ancak daimi bir mücadeleyle var oldukları tezini işleyerek beş asır sonra Hobbes ve Darvin in ortaya atacakları teorilerin öncüsü olmuştur.
Ayni zamanda kudretli bir matematikçi olan Farabi logaritmayı bulmaya kıl payı yaklaştığı halde onun bu çalışmaları batıda bilinmediğinden Ancak İslam dünyasında tesir uyandırmıştı.
Piyanonun büyük babası Farabi dir. Denilince insan önce şaşırıyor. Bu şerefi piyanomuzun öncüsü olan kanun u icat etmekle kazanmıştır. Rebabın icadı da ona atfolunur. Çağının en büyük musikişinaslarından olan Farabi akort ve intervaller nazariyesini de geliştirmiştir…
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.