Dolar 38,4149
Euro 43,7601
Altın 4.095,06
BİST 9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
20°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 14°C
Pts 14°C
Sal 16°C

HUN İMPARATORLUĞU. 3

10 Haziran 2024 10:09

Mete nin 35. Yıl süren hakanlığı sırasında Milattan önce  209. Yıl ile 174. Yıl arasında devamlı fütuhat peşinde koşan Hun orduları batıda Hazar denizinin kuzeyine doğuda Hint okyanusuna güneyde Himalaylara kuzeyde Sibirya ya kadar dayanan muazzam bir alana yayılmışlardı. Ve 26. Krallığın arazisini elde bulunduruyorlardı.

Dördüncü Hakan Kün yabgu zamanındaki yeni fetihlerle İmparatorluğun yüz ölçümü  20. Milyon kilometre kareyi aşmıştı.

Çin seddi Mete ordularını durduramamıştı. Nitekim yapılan akınlarla Çinin içlerine girmişlerdi. Peten kalesinde  320. Bin Askerle muhasara edilen çin hükümdarı Kao ti kuzey bölgelerini Hunlara bırakmak ve vergi ödemeyi kabul etmişlerdi ve kurtulmuşlardı. Çililer  58. Yıl Hunlara vergi ödemişlerdi.

İÇ KARIŞIKLIKLAR.

Kahraman Hunlarla savaşmakla başa çıkamayan Çinliler Metenin ölümünden sonra siyasi hilebazlıklarla Hunları parçalamayı denediler. Hunlara bağlı Türk beyliklerini kışkırtarak suikastler düzenlediler. Ve memleketi içinden çökertecek zemini hazırladılar. Bu arada Hunlarla Çinliler arasında  33. Yıl süren uzun ve yıpratıcı savaşlar oldu.

Artık memlekette birkaç kişi yabguluğunu ediyor ve sonra bir birleriyle kanlı mücadelelere girişiyorlardı. Bu iç savaşlar sırasında bir çok yabgu öldürülmüş durumunda faydalanan Çinliler zamanla kaybettikleri topraklarını  geri almaya başlamışlardı. Ve Milattan önce birinci asrın ortalarında memleket iki kardeşi elinde kaldı. Bunlardan Hohanşa  meşru yabgu olmasına rağmen onun Ağabeyi Çiçi  20. Yıl yabguluk iddiasında bulunmuş ve hemen hemen bütün Hun topraklarında hakimiyet sağlamıştı Böylece Troman ve Mete zamanlarındaki kudret notasına yaklaşmışlardı.

Fakat iç savaşlar ve çok sert geçen bir kış uğranılan kayıplar Çiçi yabgunun kuvvetlerini azaltmıştı Milattan önce  36.yılından bu günkü Evliya ata civarında  60. Bin kişilik bir Çin ordusunun saldırısına uğrayan Çiçi askerleriyle birlikte çarpışa çarpışa öldüler. Ondan sonrada derlenip toparlanmaları mümkün olmadı..

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
24 Nisan 2025 10:04
13 Nisan 2025 10:09
11 Nisan 2025 09:41
Haberler