Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 27°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
27°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 24°C
Çar 26°C

İKİYE BÖLÜNÜŞ 4

11 Haziran 2024 10:10

Milattan son48. Yılında bir kısım kabileler esas topluluktan koparak Çin sınırının hemen kuzeyinde Güney  Hun devletini kurdular. Çin nüfuzunu kabul eden bu Hun devleti Siyenpi Türkler ve Çinin desteği ile kuzey Hunlarına karşı kardeş kavgasına giriştiler.

Büyük Hun imparatorluğunun ikiye bölünüşü Siyenpi Türkleri ve Moğol kavimlerinin tazyiki kıtlık kuraklık sert geçen kışın nüfusu daimi eritmesi gibi sebepler yeni göç hareketlerinin başlamasına yol açmıştı. Kuzey Hunların yavaş yavaş batıya ve kuzey batıya çekildiler. Göçülen yeni topraklar Evvelce kendilerine tabi boyların oturdukları yerlerdi. Hunlar bunları da aralarına katarak yeni hayat sahalarına doğru ilerlemeye devam ettiler. Ve Çinle olan münasebetlerini kesmediler.

On yıl süren kötü şartlar. Yüzünden Milattan sonra  93. Yılında kuzey devleti dağıldı. Bu Hunların bir kısmı güney Hunlarına bir kısmı da  Mançurya da oturan siyenpilere katıldılar. Kuzey Hunların artıkları ise İrtiş ve Balkaş arasındaki bölgeye yerleşerek Örpen Hunları adını aldılar. Örpen Hunları beşinci asırda yeniden batıya doğru ilerleyerek Avrupaya ayak bastılar. Ve Atilla kumandasında bütün Avrupa yı titrettiler.

Güney Hunlarına sığınmış olan Kuzey Hunları bunlarla pek anlaşamıyorlardı. Sayıca üstün oldukları için çıkardıkları isyanlar ancak Çinli Tibetli ve Siyenpilerin yardımıyla bastırılabildi. Güney  Hunlarıda zamanla Çinin tam nüfuzu altına girdiler. Ve nihayet  216. Yılında Tarih sahnesinden çekildiler.

Büyük Hun imparatorluğu ile onun devamı olan Kuzey Hun devletinin dağılışına kadar  25. Bu tarihten Güney Hun devletinin yıkılışına kadar da  13  yabgu iş başında bulunmuştu.

SİYENPİLER  216. VE 394. YILLERI.

Hunların yerini alan Siyenpi Hanedanı  178. Yıl Türk Hakanlığı tahtını elinde tuttu. İlk  19. Yılda Siyenpiler den 2. Ondan sonraki Siyenpi  Topa Türkçesi Tabgaç Hanedanından  14. Yabgu saltanat sürdüler.

Siyenpiler büyü Türk imparatorluğu devrindeki sınırlara hiçbir zaman ulaşamadılar. Batıda hakimiyet seğlanmazken bir taraftan da Moğolların devlet idaresine iştirak payları çoğaldı. Ancak Siyenpilere tabi olan Hun yabgularından LİEU TSUNG  Çinde giriştığı Akınlerla Doğu Asyada büyük heyecan uyandırdı.

LİEU Tsung  311. Yılında Çinin baş şehri Loyungı zaptetmişti. İmparator Tsin Hue  tiyi esir almıştı ve yeni baş şehir Çang ganı da ele geçirdi. Tarihçi Rene grousset in  Asya nın Atilla sı olarak tavsif ettiği bu kahraman Yabgunun ölümü ile Türklerin Çin de ki hakimiyeti sona ermişti..

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
4 Ekim 2024 13:19
4 Ekim 2024 13:10
3 Ekim 2024 10:56
Haberler