Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 24°C

İLİÇ DERS OLMADI: KIRKLARELİ’NDE ALTIN ARANACAK!

İLİÇ DERS OLMADI: KIRKLARELİ’NDE ALTIN ARANACAK!
4 Nisan 2024 12:26 | Son Güncellenme: 4 Nisan 2024 12:28
A+
A-

Erzincan İliç’te yaşanan altın madeni faciasından ders alınmadı. Koza Altın İşletmeleri’nin Kırklareli’nde gümüş ve altın madeni açma girişimine ‘ÇED gerekli değildir raporu’ verildi.

Koza Altın İşletmeleri, Kırklareli’nde altın ve gümüş madeni açma girişiminden vazgeçmiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci için üçüncü kez başvuran Koza Altın İşletmeleri, ‘ÇED gerekli değildir’  raporu aldı.

Kırklareli’nin Kofçaz ilçesine bağlı Kula köyünde tamamı ormanlık olan alanda gümüş ve altın madeni açmak isteyen kayyum yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Kula köyünde gerçekleştirilmek istenen projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için yaptığı başvuru sonuçlandı.’ ÇED gerekli değildir’ raporu ile proje kapsamında yılın 312 günü patlatma yöntemi uygulanması planlanıyor.

ORMANLIK ALANDA ALTIN ARANACAK

Madenin açılmak istendiği Kula köyü Kırklareli il merkezinin kuzeyinde ve kuş uçuşu 27 km mesafede, Kofçaz ilçe merkezinin ise kuzeydoğusunda ve 11 km uzaklıkta yer alıyor. Proje kapsamında açılmak istenen madende açık ocak işletmeliği yapılacağı ve yaklaşık 371 bin 250 ton cevher üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. 18.2 hektarlık maden sahası olarak belirlenen alanın tamamının ormanlık olması büyük bir ekolojik yıkıma neden olacağını tek başına gösteriyor.

 

KOZA VAZGEÇMİYOR

Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği (DOKU) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Çidem,  KOZA Koza Altın İşletmeleri’nin  yaklaşık 9 yıldır altın ve gümüş madeni açmak için başvuruda bulunduğunu belirterek, ilk başvuruda  Doğa Proje Tanıtım Dosyası’nın (PTD) ÇED Başvuru Dosyası hazırlanmadan Kırklareli Valiliği tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini söyledi.

Doğa Proje Tanıtım Dosyası’na itiraz ettiklerini dile getiren Çidem, Dereköy Altın Madeni için verilmiş emsal karar ortada iken yine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almak mümkün değildir” dedi.

Çidem, “Yapılan  itirazlar ve suç duyurularının ardından Kırklareli Valiliği   ÇED GEREKLİDİR kararı vereceğini yazılı olarak bildirdi. ÇED raporu hazırlanamadan 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra Koza Altın Madenine kayyum atandı.

Geçitağzı-Kula köylerinde Altın madencileri gittiler derken,  KOZA aynı yerde tekrar altın madeni için geldi.

2022 yılında  Kırklareli Valiliği ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlattı. Yaklaşık 31.000 dekar orman alanında altın madeni açılmak isteniyordu. Duyuruların ardından Kırklareli Kent Konseyi, Kırklareli Barosu, Trakya Platformu ve DOKU derneği olarak köylerimizde kahve toplantıları yaparak, bu altın madenciliğinin yaratacağı sonuçları, bilim insanlarının hazırladıkları rapor ve sunumlarla köylülerimize aktardık.

Her iki köyde de yaşayan köylülerimizle birlikte il merkezinden de birçok kişi, kurum, dernek, sendika, kooperatifler, üretici birlikleri, meslek odaları ile emsal kararlar ve bilimsel raporlar eşliğinde itirazlarımızı yaptık. Emsal yargı kararı var, bilimsel raporlar var. Süreci durdurmayı başardık.

Ancak KOZA vazgeçmiyor. Yeniden başvuruda bulunmuş ve Kırklareli Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’  raporu vermiş. Mücadelemize devam edeceğiz.

‘CANLARIMIZI DA ALIYOR’

Ezincan İliç’te yaşanan altın madeni faciasına dikkat çeken Çidem, “Ne köyümüzü ne dağımızı ne de bağımızı vahşi madenciliğe vermeyeceğiz. Verirsek ne olacağı ortada. İliç’e bakın. Bu şirketler kasalarını, ceplerini doların yeşili ile doldururken, bizim yeşilimizi yok etmekle kalmıyor. Canlarımızı da alıyor” dedi.

/ELÇİN YILDIRAL


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , , ,