İTFAİYE VE ZABITA MEMURLARI MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ İSTİYOR

İtfaiye ve zabıta memurları, makdu mesai ücretlerinde yaşanan haksızlığın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde giderilmesini istedi.
Tüm Yerel Sen Tekirdağ Şubesi, belediyelerde görev yapan itfaiye ve zabıta memurlarının makdu mesai ücretlerinde yaşadığı haksızlığa dikkat çekerek, iki temel sorunun yaşandığını belirtti.
Önceki yıllarda makul seviyelerde olan makdu mesai ücretlerinin enflasyon altında kalan zamlar nedeniyle gülünç rakamlara ulaştığını ifade eden Tüm Yerel Sen Tekirdağ Şubesi, “Son yıllarda memur maaşlarına gelen zam oranı kadar maktu mesai ücretlerine zam yapılmaması nedeniyle oluşan bu haksızlığın ve mağduriyetin ivedilikle giderilmesi, maktu mesai ücretlerine akla ve gerçeğe uygun bir zam oranıyla artış yapılmasını istiyoruz” diye belirtti.
‘657 SAYILI KANUNUNDA BELİRTİLEN ÇALIŞMA SÜRESİNE BAĞLI DEĞİL’
Maktu mesai ücretlerinde yaşanan ikinci bir mağduriyetin merkezi bütçe kanununda maktu mesai tutarlarının yer aldığı (K) Cetvelinin “Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı lll. bölümünün “Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı (B) kısmının 1 inci maddesinde parantez içinde yazılan “(destek hizmeti yürüten personel hariç)” ibaresinden kaynaklandığını kaydeden Tüm Yerel Sen Tekirdağ Şubesi, “Genel Bütçe kanunu K cetveline göre maktu mesai ücretlerini ele alırsak Belediye itfaiye ve zabıta personelinin çalışma süre ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları kanununda belirtilen süre ve saatlerine bağlı değildir. İşin sürekliliği ve devamlılığı esasına göre çalışan itfaiye ve zabıta personeli diğer memurlardan farklı olarak nöbetleri içerisinde aylık 160 saat yerine 240 saat çalışmaktadır.
‘MAKDU MESAİ ÜCRETLERİ TABAN AYLIĞI KADAR ÖDENMELİ’
Yaşanan deprem, sel ve su baskınları, uzun süren orman yangınları, yoğun belediye etkinlikleri ve organizasyonları sonucu nöbet saatleri dışındaki esnek çalıştırılmaları ile nöbet saatleri dışında görev yapmaktadırlar.
Hiç şüphesiz ki, Genel Bütçe K cetvelinde belirlenen mali oranın yapılan işin önemi güçlüğü riski ve zamansal yoğunluğunu da değerlendirdiğimizde Maktu Mesai Ücret miktarlarının günümüz şartlarında yetersiz kaldığı ortaya çıkmaktadır” bilgisini paylaştı.
2025 bütçe görüşmelerinde bu haksızlığın düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Tüm Yerel Sen Tekirdağ Şubesi, “Talebimiz ülkede yaşanan yüksek enflasyon göz önüne alınarak İtfaiye, Zabıta ve Güvenlik Görevlisi personellerinin maktu mesai ücretleri; Taban aylığı kadar ödenmelidir. ödenen maktu mesai ücretine gelir vergisi ve damga vergisi muafiyeti getirilmelidir, maktu mesai ücretinden emekli sandığı işveren kesintisi yapılarak emekliliğe yansıtılmalıdır” şeklinde taleplerini aktardı. /ELÇİN YILDIRAL