Dolar 32,6921
Euro 35,1258
Altın 2.451,83
BİST 10.379,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 31°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
31°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 28°C
Cum 30°C
Cts 30°C

KARADENİZ ŞENLİKLERİ MUHTEŞEM BAŞLADI

KARADENİZ ŞENLİKLERİ MUHTEŞEM BAŞLADI
29 Haziran 2024 12:16
A+
A-

Horonlar oynandı, göbekler atıldı; Karadeniz kültürünün ve lezzetlerinin tanıtıldığı Geleneksel Yayla Şenlikleri coşkuyla başladı.

Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Süleymanpaşa Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Geleneksel Yayla Şenlikleri’nin 20’incisi muhteşem başladı. Sahne alan Karadenizli sanatçılar, söyledikleri türkülülerle şenlik alanını coşturdu. Kemençe sesinin ve türkülerin hiç durmadığı şenlikte doyasıya horon oynandı.  Şenliğin ilerleyen saatlerinde sahne alan Oyun Havaları Saz Ekibi de Trakya yöresine ait şarkılarla şenliğe gelenlere bol bol göbek attırdı.

Karadeniz Mahallesi’ndeki şenlik alanında başlayan etkinliğe katılan Vali Recep Soytürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar ve parti temsilcilerini Dernek Başkanı Muharrem Akyüz ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Şenlikte konuşma yapan Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Akyüz,  “Önce horon tepiyoruz, sonra halay çekiyoruz, sonra karşılama oynuyoruz. Türkiye’nin bütün renklerini bu çimende aynı horon halkasında buluşturuyoruz” dedi.

Sözlerine Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını  saygıyla anarak başlayan Akyüz, 70 yıl önce yeni nesillere daha iyi hayatlar vermek için göç eden ailelerin çocukları, torunları olduklarını söyledi. Gittikleri yerlere kültürlerini de götürdüklerini ifade eden Akyüz, “Gittiğimiz yerlerin kültürlerine saygı duyarak onlarla bir kültür kardeşliği, kültür bağı kuruyoruz. 70 sene önce Süleymanpaşalı kardeşlerimiz bizleri kardeş yaptı, içlerine aldı. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

‘AYNI HORON HALKASINDA HERKESİ BULUŞTURUYORUZ’

Kendilerine yöneltilen bölgesel milletçilik eleştirilerine de yanıt veren Akyüz, “Biz gittiğimiz her yere kültürümüzü, horonumuzu kemençemizi götürdüğümüzde bize ‘bölgesel milliyetçilik yapıyorsunuz’ diye suçlamalarda bulunuyorlar. Bize her yer Trabzon dedik, evet bıze her yer Trabzon! Bu şenliği yaptığımız için Trabzon,  bu kemençeyi çaldığımız için, karalahanayı burada yetiştirdiğimiz için Trabzon. Bir ayrıcalıktan dolayı değil. Biz Türkiye’nin çimentosuyuz dedik yine birileri bize kızdı. Biz burada 20 senedir aynı horon halkasında herkesi buluşturuyoruz.

Önce horon tepiyoruz, sonra halay çekiyoruz, sonra karşılama oynuyoruz. Türkiye’nin bütün renklerini bu çimende aynı horon halkasında buluşturuyoruz. Onun için bize her yer Trabzon, onun için Türkiye’nin çimentosuyuz.

Biz bunları yaparken, mikro-milliyetçilik ve ayrımcılık yapmıyoruz. Bizim kanımızda milliyetçilik var, bu doğrudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu ülkenin milliyetçisiyiz. Türk bayrağının milliyetçisiyiz. Bu vatana göz dikenin gözünü oyarız, bayrağımıza el uzatanın elini kırarız. Bu konuda milliyetçiyiz” diye konuştu.

VALİ: ‘VATAN SEVGİLERİ ÇOK YÜKSEK’

Vali Soytürk, açılışta yaptığı konuşmada, Karadenizlilerin kültürlerini gittikleri her yerde yaşattıklarını belirtti. Soytürk, ‘”10 aydır Tekirdağ’dayım burada da görüyorum, burada ki Karadenizliler, burada ki Trabzonlular kültürünü hiç unutmadan ama şehrin kalkınması için gayret gösteriyorlar. Bu göçenlerin ya da diğer illerde yaşayanların ortak özellikleri bir vatan sevgileri çok yüksek. İki milliyetçilik duyguları çok yüksek, devletini seviyor, bayrağını seviyor ve insanları seviyor. Vatanını sevmenin en önemli göstergesi de işini en iyi yapması. Çalıştığım 15 ilde gördüğüm en önemli özelliklerden bir tanesi, Karadenizlilerin işini iyi yapmaya çalıştığı, gayret gösterdiğidir” diye konuştu. Dernek başkanı Muharrem Akyüz de 20 yıldır herkesin keyif aldığı bir şenlik düzenlediklerini ifade ederek, kendileri destek olan, şenliğe katılan protokole ve vatandaşlara teşekkür etti.

YÜCEER:  ‘DOSTLUK VAR, KARDEŞLİK VAR’

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer,   şenliğin hazırlanmasında kadınların emeğinin büyük olduğunu belirterek, “Burada pozitif ayrımcılık yapacağım. Alın terinin kadının alın teridir diyorum.  Burada ne mutlu ki  kadınların emeği çok. Ben diyorum ki bu dünya ülkeniz daha güzel olacaksa bu kadınların emeği ile alın teri ile olacak” dedi.

‘Gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül ahbap ister, kahve bahane’ sözüne atıfta bulunan Yüceer,  İşte bizde burada horon tepeceğiz güzel lezzetler var bol eğlence var ama hepsinden önemlisi birlik beraberlik var. Dostluk var, kardeşlik var.

Ben diyorum ki bir toplumu bir arada tutan en önemli şey kültürel zenginlik, kültürel kimlikler. İşte böylesi şenlikler festivaller bu zenginliği gelecek kuşaklara aktarmamızı sağlıyor. Unutulmaya yüz tutan lezzetleri tekrar bizlere hatırlatıyor.

Tekirdağ’ımızın güzelliği; 80 vilayetten insanların gelip buluştuğu, kaynaştığı kardeşçe dostça yaşadığı memleketimiz olması. Ben de bu vesileyle sizlere Tekirdağlı hemşerilerime hizmet etmekten dolayı çok mutluyum, gururluyum.

Çok önemli bir görevimiz var, hemşerilerimizin yöre halkımızın sosyal alanda birleşmesini sağlamak, geleneklerini gelecek kuşaklara aktarmamız için böylesi etkinliklerle buluşturmak bizlerin görevi  ben de bir kez daha sosyal belediyecilik anlayışıyla her zaman yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

NALLAR: ‘KÜLTÜRLERİMİZİ BİRLİKTE PEKİŞTİRMEYE ALIŞMIŞIZ’

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar da, “Çocukluğumdan beri Karadeniz Yayla Şenliklerine katılıyorum.  Geçmiş dönemde dayım Kadir Çebi Belediye Başkanı idi onunla da gelirdik. Bugün de Belediye Başkanı olarak katılmak bana nasip oldu. Ben de Karadenizli bir annenin evladıyım. 70 sene önce göçüp gelmişler Tekirdağ’a.  Artık hepimiz kardeş olmuşuz bir arada yaşamaya kültürlerimizi birlikte pekiştirmeye alışmışız” dedi./ELÇİN YILDIRAL


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.