Dolar 34,2229
Euro 37,2520
Altın 2.925,83
BİST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 21°C
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 17°C

KENTLERE SANATSAL DOKUNUŞLAR GEREKLİ

11 Eylül 2024 10:33

Bir insanın yaptığı işe sanatçı gözüyle bakması, o işin daha güzel ve göze hoş görünür şekilde olmasını sağlar.

Mesela bir yol, bir kaldırım, bir bina, bir bahçe ya da araç, öncelikle mühendislik gerektirse de, mühendisin bakış açısı da sanatsal olmalıdır ki ortaya çıkardığı iş çoğunluk tarafından beğenilsin.

Her ne olursa olsun, kusursuz bir mühendislik ve işçilikle yapılıp, işlevini tam anlamıyla yerine getiriyor olsa da göze hoş görünmüyorsa ya da orada olduğu bile fark edilmiyorsa bir şeyler eksik düşünülmüş demektir.

Sözü şuraya getirmek istiyorum.

Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa sahilinde bulunan Harf İnkılabı Anıtı’nın şekli aynen muhafaza edilip, beyaz olan boyası tunç rengine dönüştürüldü, çevre düzenlemesi de uygun bir şekilde yapıldı.

Bu anıt belli bir tarih ve eylemin sembolüdür.

Ülkemizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’a gelip, Türkçe alfabeyi tanıttığı günün her yıldönümünü burada yapılan etkinlikle kutlanır.

Ben şahsen anıtın yeni görünümünü beğendim.

Yeni halinin halkın çoğunluğu tarafından kabul gördüğünü de, insanların sanki anıt yeni yapılmış da ilk kez görüyorlarmış gibi önünde durup fotoğraf çektirmelerinden anladım.

Aslında anıt aynı anıt. Yalnızca rengi ve çevre düzeni değişti.

Ancak başta da dedim ya bir şeyin dikkat çekip, albenisinin daha fazla olması için her şeyiyle bir sanatçı bakışıyla ortaya çıkarılması gerekir.

İlk yapıldığı yıllarda da elbette ki dikkat çekmiş ve beğeni kazanmıştır. Fakat yıllar içinde meydana gelen yıpranma ve göz alışkanlığı söz konusuydu.

Belki içinizden “önemli olan sembolize ettiği değerlerdir” diyen olabilir. Elbette ki öyledir. Ancak bir de o değerlerin bilmeyenlere, görmeyenlere anlatılma ve sunulma şekli vardır.

Bu anlatma ve sunma ne kadar iyi ve dikkat çekici olursa değerler de o kadar fazla kişi tarafından bilinip, öğrenilir ve kabul görür.

Bence anıtın renginin değiştirilip, çevre düzenlemesinin uygun şekilde yapılması sanatçı bakış açısıyla hoş ve güzel olmuş. Düşünüp yapanların emeğine sağlık.

Bu arada Tekirdağ’da ilgi bekleyen çok sayıda heykel, tarihi yapı, park, bahçe, yol, kaldırım ve insanların kalabalıklar halinde kullandığı sahildeki çay bahçeleri var ki onlara da bir el atmak gerekir diye düşünüyorum.

Yenilerini yaparken eskileri de göze hoş görünür, daha işlevsel hale getirmek gerekir.

Tekirdağ halkı bunu hak ediyor ve istiyor.

Ayrıca burası turizme açık bir şehir. Dışarıdan çok sayıda insan gelip burada geziyor, konaklıyor. Bu aynı zamanda ekonomik getirisi olan bir özelliktir. İyi değerlendirmek gerekir.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
Haberler