KIRKLARELİ’NİN GELECEĞİ KONUŞULDU
Sanayi, göç, eko-kırım, kentleşme gibi pek çok sorunla karşı karşı kalan Kırklareli’nin geleceği masaya yatırıldı. Çalıştayda kentin, sürdürülebilir gelişim içinde büyümesinin sağlanması ve kent imkânlarının korunmasında; kent yönetiminin yanında kentte yaşayanlara da önemli roller düştüğü sonucuna varıldı.
Kırklareli Kent Konseyi ve Kentsel Gelişim Platformu işbirliğinde Kırklareli’nin Geleceği İçin Vizyon Çalıştayı, Kırklareli Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
KENT SAKİNLERİYLE BİRLİKTE ÇÖZÜM ARANDI
Uzmanların, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, Kırklareli merkez ve köylerinde yaşayan vatandaşlar da katıldı. Kentin sürdürülebilir gelişim içinde büyümesinin sağlanması, kent imkânlarının korunması, kent sakinlerinin kentlerini sahiplenmesi, kentin huzur mekânlarına dönüştürülmesi konularının tartışıldığı çalıştayda, çözüm önerileri de konuşuldu.
Kırklareli Üniversitesinden akademisyenlerinin sunumuyla başlayan çalıştay,Karakoç Mahallesi özeline yoğunlaşan masa çalışmalarıyla devam etti. İlk oturumda, kentin demografik yapısıyla birlikte mevcut yerleşimi, doğal alanları, sanayi ve tarım bölgeleri, mevcut kentsel durumu görüşüldü.
İkinci oturumda; sürdürülebilir gelişim planlaması, çevre ve ekoloji, yerel kalkınma, ulaşım ve hareketlilik stratejileri, afet ve kentsel dirençlilik, akıllı şehir çözümleri ve e-belediyecilik, kültürel ve tarihi mirasın korunması, sosyal yaşam ve katılım hukuki çerçeve konuları ele alındı.
‘KENTLİ OLMA BİLİNCİ İLE HAREKET EDİLMELİ’
Çalıştayın sonuç bildirgesinde ise Kırklareli’nin sanayileşme, göç, sosyo-ekonomik gibi nedenlerden dolayı gittikçe büyüdüğü belirtilerek, bu durumun da beraberinde pek çok sorunu getirdiği kaydedildi.
Bildirgede şu ifadelere yer verildi: “Yerelleşme ile birlikte, kentlerin yerel değerlerin üzerinde odaklanan konuların ilk sıralarında yer alması, kentlerde yaşanan sıkıntılara yine kent ve kent yaşamı perspektifinden çözümler üretilmesini de gündeme getirmiştir. Bu süreçte, kent sakinlerinin yaşam biçimlerinin kent gerekleriyle uyumlu bir kültürü yansıtması hedeflenmektedir. Kentli olma bilinci çerçevesinde sorumluluk, aidiyet ve gönüllülük unsurları kentli olmanın temel unsurlarıdır. Ayrıca, yerel halkın demokratik değerlere sahip çıkması noktasında yönetime etkin katılımı, kent imkânlarından adil yararlanması, kentte huzur ve güvenle yaşaması, kentte kendini geliştirme imkânını bulabilmesi ve kent yönetiminden kaliteli hizmet talep etmesi gibi kentsel sorumluluk alanları bulunmaktadır. Kentin sürdürülebilir gelişim içinde büyümesinin sağlanması, kent imkânlarının korunması, kent sakinlerinin kentlerini sahiplenmesi, kentin huzur mekânlarına dönüştürülmesi gibi alanlarda kent yönetiminin yanında kentte yaşayanlara da önemli roller düşmektedir.
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.