Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 24°C

MARMARA DENİZİ ALARM VERİYOR: TEKİRDAĞ’DA MÜSİLAJ GÖRÜLDÜ

MARMARA DENİZİ ALARM VERİYOR: TEKİRDAĞ’DA MÜSİLAJ GÖRÜLDÜ
26 Mart 2024 12:35 | Son Güncellenme: 26 Mart 2024 12:44
A+
A-

Daha önce  müsilaj sorunuyla gündeme gelen  Marmara Denizi, bahar aylarını yaşadığımız şu günlerde yine alarm vermeye başladı. Marmara Deniz’inde yaşanan kirlilik ve yıllara göre artan sıcaklık dolayısıyla oluşan mülisajın,  Tekirdağ Sahili’nde görülmesi akıllara “Müsilaj geri mi dönüyor” sorusunu getirdi.

Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik ve  yıllara göre artan sıcaklık müsilaj sorununu da beraberine getiriyor. 2021 yılında müsilaj kâbusu yaşanılan Marmara Denizi için aynı tehdit yine kapıda. Tekirdağ Süleymanpaş Sahili’nde görülen müsilaj, vatandaşları tedirgin etti.

Uzmanlar, Marmara Denizi’nde ortalama su sıcaklığının 3 derece attığını belirtmiş, geçtiğimiz günlerde sıcaklık artışı nedeniyle denizanalarındaki çoğalmaya dikkat çekerek, denizanalarındaki bu artışın müsilaja zemin hazırladığı uyarısında bulunmuştu.

 

Bu uyarının hemen ardından Tekirdağ Süleymanpaşa Sahilinde denizde müsilaj görüldü.

MÜSİLAJ NASIL OLUŞUR?

Biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan müsilaj, başlangıçta belirli bir bölgede biriktikten sonra yayılmaya başlayıp sonunda su yüzeyinin geniş bir bölümünü kaplıyor.  Denizel mikroskobik bitkiler olarak bildiğimiz fitoplankton, bunlarla beslenen hayvansal organizmalar olan zooplankton, bunları ayrıştıran bakteriler ve çürümüş parçacıklar birleşip sümüksü, yapışkan bir yapı müsilaj oluşumunu meydana getiriyor.

MÜSİLAJA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Deniz salyası, balıkçıların tabiriyle kaykay olarak da  bilinen olay denizdeki üç faktörün bir araya gelmesiyle meydana geliyor

Bu yapının oluşabilmesi için suyun çok sıcak ve durgun olması gerekiyor. Bu nedenle mevsimsel düzensizliklerin de müsilaj oluşumunda etkili olduğu söylenebilir. Marmara Denizi’nin soğuyamaması ve uzun yıllar ortalamasının 2,5 °C üstünde sıcaklığa sahip olması birinci faktörü oluşturuyor.

İkinci etmen,  yine iklimsel şartlara bağlı olarak deniz durağın yani yüzey ile dip arasındaki sirkülasyonun minimum düzeyde gerçekleşmesi,

Üçüncü ise Marmara Denizi, endüstriyel ve evsel atıklar.

 

MÜSİLAJIN ETKİLERİ

’Müsilaj, denizel sistemde sahte bir dip yapısı oluşturarak, özellikle balıkların hem beslenmesine hem üremesi hem de göçleri üzerine olumsuz etkileri oluyor. Müsilaj, deniz çayırlarının üzerini, balıkların yuvalarını, yumurtaların üzerini örter. Dolayısıyla oksijen alışverişinde sıkıntı olabilir. Yine askıda katı madde yükü fazla olduğu için ışık geçirgenliğini denizel sistemde etkileyip fotosentez mekanizması üzerinde olumsuz etkisi söz konusu. Balıkçığı çok yüksek oranda olumsuz etkiliyor.

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: ,