MEZUNİYET SORUSU
Japonya’da bir felsefe öğretmeni, öğrencisinin mezuniyet sorusu olarak tahtaya yaklaşık bir metre uzunluğunda yatay bir çizgi çizer:
-Bu çizgiyi kısalt.
Öğrenci kısa bir süre düşündükten sonra tahtaya kalkarak silgi ile çizginin yarısını siler. Ancak Öğretmen bu çözümü beğenmez:
-Yerine git otur ve biraz daha düşün.
Kahramanımız yaklaşık bir saat kadar düşündükten sonra başka bir çözüm bulur ve tahtaya kalkarak, Felsefe Öğretmeni’nin yeniden çizdiği çizginin yarısını koluyla kapatır. Ama öğretmen bunu da beğenmez.
Öğrenci yarım saat kadar daha düşündükten sonra çizginin yarısını bu defa gövdesiyle kapatır. Ancak Öğretmen’in aradığı çözüm bu da değildir. Zavallı kahramanımız bir süre sonra pes eder. Ertesi gün başka bir mezuniyet sorusu için okula yeniden gelmeyi kabul etmek zorunda kalır:
-Öğretmenim, çok düşündüm ama başka bir çözüm bulamadım. Acaba doğrusunu siz gösterebilir misiniz?
Bu defa Öğretmen tahtaya gider ve bir metre uzunluğundaki çizginin hemen üzerine yaklaşık iki metrelik bir başka çizgi daha çizer:
-İşte şimdi kısaldı.
X X
Para ve güç odaklı kapitalist devletlerde yaşayan insanlar, bu uğurda birbirlerini kolaylıkla yıpratabilmekte, hatta ayaklarını kaydırabilmektedirler. Oysa geleceğin dayanışma odaklı demokratik toplumlarında yaşayan şanslı insanlar diğerlerini karalamadan, onlardan daha iyisini yapmaya çalışarak yarışacaklardır. Sanırım gelecekte insanlar kaybeden/kazanan değil, iyisini/daha iyisini yapan insanlar olarak ayrılacaklardır. Toplumları bu barışçıl ve insancıl aşamaya götürmeye çalışan, Atatürk’e, bilim insanlarına, sanatçılara ve insan haklarına saygılı tüm demokrasi aşıklarına şan olsun!
Hoşça kalın…