Dolar 34,9539
Euro 36,6311
Altın 3.011,78
BİST 10.023,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 10°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
10°C
Az Bulutlu
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C

MİLLİ KÜLTÜR BAKANLIĞI ŞART

MİLLİ KÜLTÜR BAKANLIĞI ŞART
24 Kasım 2024 11:39

Kültür Turizm Bakanlığı bütçesinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Tekirdağ Milletvekili Selcan TAŞCI, Türkiye’deki kültür politikalarına yönelik önemli eleştirilerde bulundu. Mevcut Kültür ve Turizm Bakanlığının yapısına dair itirazlarını dile getiren Taşcı, Türkiye’nin kültür alanının turizmle birleştirilmesinin doğru olmadığını vurguladı.

Türkiye’nin turizme eklenmiş bir kültür bakanlığına değil, bağımsız bir kültür bakanlığına ihtiyacı olduğunu ifade eden Taşçı, Kültürün bir tanıtım aracı olmaktan çok, toplumun kimliğini, değerlerini ve tarihini yansıtan bir felsefe, Turizmin ise tanıtım, markalaştırma ve pazarlamaya dayanırken, kültürün koruma ve yaşatmayla ilgili olduğunu belirtti. Türkiye’nin bağımsız bir Kültür Bakanlığı’na acil ihtiyacı olduğunun altını çizen İYİ Partili Taşcı; “Türkiye’nin “turizme” iliştirilmiş değil müstakil bir kültür bakanlığına ihtiyacı olduğuna inanıyorum. İnanmak da öte, hemen her gün yaşadığımız ve “Biz nasıl böyle bir topluma dönüştük” diye düşündüren, yürek yakan hadiselerle de bunu tecrübe ediyorum. Kültür, bir tanıtım aracına indirgenecek kadar basit, sığ, bir alan değildir. Turizm bir sektör olabilir ama kültür bütün değerleri, unsurları, aşamalarıyla bizim kim olduğumuza denk gelir, bir felsefedir. Ortak aklımız, şuurumuz, sevincimiz, öfkemiz, duygumuz, hafızamızdır. Turizm ise tanıtmaya, markalaştırmaya, pazarlamaya dayanabilir ama kültür pazarlamadan ziyade koruma ve yaşatmayla ilgilidir.” sözleriyle dile getirdi.

‘Kültür Devrimi Bu Bürokratlarla Yapılmaz’

Taşçı, günümüz Türkiye’sinde kadına şiddetten çocuk istismarına, sentetik ve dijital bağımlılığa kadar pek çok sorunun yaşandığını ve bunların toplumda ciddi bir yozlaşmanın göstergesi olduğunu belirtti ve bu durumun acil bir kültür devrimi gerektirdiğini savundu. Göktürk yazıtlarında Bilge Kağan’ın tarihi öğüdünü hatırlatan Taşcı; “Acilen, tarihi ibret belgelerimiz olan Göktürk yazıtlarında, Bilge Kağan’ın tarihi öğüdü gibi bundan vazgeçecek ve onu özüne döndürecek bir kültür devrimi gerekir. Fakat bu devrim, harf inkılabı “travma” varsayan bürokratlarla yapılamaz! Bu devrim “Türkiyelilik” ucubesini TDK Sözlüğüne sokmaya çalışan bürokratlarla da yapılamaz!” ifadelerini kullandı.

Türkler Öz Yurdunda Asimile Ediliyor

Kontrolsüz göç meselesine de değinen İYİ Partili Taşcı, Türkiye’nin kültürel yapısının bu durumdan nasıl etkilendiği sorguladı ve “Araplaşma” Tehlikesine dikkat çekti. Turizmin Kültürden daha ön planda tutulduğunun altını çizen Vekil, “Bakanı olduğunuzca güzellenen, dahasına da, hatta Avrupa’nın almadıklarının da alınacağı bildirilen sığınmacıların Türkiye imajı üzerinde etkisini araştırdınız mı? Ölçtünüz mü? Sığınmacılar üzerinden olusan tehdit algısının turizme etkisi üzerine bir araştırma çalışmanız var mı? Bunu Araplara karşı ırkçı bir yaklaşımla söylemiyorum; kaçak popülasyonunun aidiyeti ne olduğu önemli değil bu popülasyonun Türk’ü öz yurdunda asimili ediyor olduğu trajedisi önemli benim açımdan! İfadelerine yer verdi.

 

Turizm Kültürün Hizmetkarı Olmamalı

12. Kalkınma Planı’nda kültürün sadece turizme katkı sağlayan bir unsur olarak ele alınmasını eleştiren Taşçı, planın kültürü sadece turizme hizmet eden bir araç olarak kullanıldığını ifade ederek, “Kültür, bir toplumun kimliğidir. Sadece ekonomik bir girdi olarak değerlendirilmesi kabul edilemez” dedi. TRT Çocuk çizgi filmlerinde sığınmacı meselesinin normalleştirilmesine yönelik mesajları da eleştiren Taşcı çocuklara yönelik kültürel içeriklerin kalitesine de dikkat çekerek “Çocuklarımız dijital dünyanın etkisi altında kalırken, onlara doğru bir tarih ve kültür bilinci aşılamak büyük önem taşıyor. Ancak mevcut durumda, çocuk programlarında ideolojik mesajlar ve gerçeklerden uzak anlatımlar dikkat çekiyor” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm projelerinde kültürel mirasın korunmaması ve estetik kaygılara yeterince önem verilmemesini de eleştiren İYİ Partili Vekil, “Kars, Kastamonu gibi tarihi kentlerimizin kimliği yok edilerek beton yığınlarına dönüştürülmesi kabul edilemez. Kültürel mirasımız, gelecek nesillere aktarılması gereken en değerli varlıklarımızdandır” dedi.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler