Dolar 38,4231
Euro 43,5947
Altın 4.092,47
BİST 9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 15°C
Açık
Tekirdağ
15°C
Açık
Pts 15°C
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C

Öğretim Üyelerimizin Patent Başarısı

Öğretim Üyelerimizin Patent Başarısı
15 Mart 2021 22:33

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Bahattin AKDEMİR, Prof.Dr.Elman BAHAR, Dr. Ersen OKUR, Doç.Dr.Korkmaz BELLİTÜRK ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul KARAKULAK’ın uzun soluklu saha ve laboratuvar çalışmaları neticesinde geliştirdiği “Bağlar için çoklu gübre dağıtma makinası ve değişken oranlı kontrol sistemi” için Türk Patent ve Marka Kurumuna 2018/16796 numarası ile “Yurtiçi İncelemeli Patent“ başvurusu yapılmıştır. Başvuru giderleri Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. tarafından desteklenmiştir.

Buluş, gübrenin serpilerek kullanıldığı ve sıra aralarında traktörün çalışabildiği tüm bağlarda kullanılan ve aynı anda 3 farklı formda, 7 farklı gübreyi istenilen gübre normlarında, konuma ve gübrelerin özelliğine göre toprağa gömerek, püskürterek ve/veya serperek dağıtan değişken düzeyli gübre dağıtma makinası ve elektronik kontrol ünitesini içeren bir dağıtım sistemi ile ilgilidir.

Geliştirilen makine; granüle ve sıvı gübreler ile toprak düzenleyicilerini (tarım kireci, jips, kükürt vb.) geleneksel tarımda olduğu gibi sabit gübre normunda ve hassas tarımda olduğu gibi konuma bağlı olarak ihtiyaç duyulan miktarda, değişken oranlı olarak uygulanmasını sağlayacaktır. Araştırıcılarımız tarafından tarımsal üretimin ihtiyacı olan ayrı ayrı işlemler ile uygulanan farklı özellikteki gübrelerin tek seferde verilmesini sağlayan bir makine geliştirilmiştir.

Başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 09/03/2021 tarihinde “Yurtiçi İncelemeli Patent” olarak onaylanmıştır.

Haberler