Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 20°C

‘ÖĞRETMEN ATAMASI İHTİYACA GÖRE BELİRLENMELİ’

‘ÖĞRETMEN ATAMASI İHTİYACA GÖRE BELİRLENMELİ’
19 Mart 2024 13:40
A+
A-

Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi, atamalarla ile ilgili açıklama yapan  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tepki gösterdi: “Öğretmen Atamaları Emekli Sayısına Göre Değil, Öğretmen İhtiyacına Göre Belirlenmelidir!”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz aylarda öğretmen atamalarına yönelik bir açıklamasında 2023 KPSS puanıyla öğretmen atamalarının yapılacağını ve “alınabilecek en yüksek atama sayısını alacaklarını”, bu konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığının kendilerine vereceği kadro sayısı doğrultusunda atama takvimini oluşturacaklarını açıklamıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında, Sağlık Bakanlığı haricinde hiçbir kurumda, emekli olanlar dışında, personel alımı yapılmayacağını ifade etti.

Bu açıklama atama bekleyen öğretmenler başta olmak üzere, atama bekleyen yüzbinleri büyük hayal kırıklığına uğrattı.

Açıklamaya tepki gösteren Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi,  öğretmen açıklarının özellikle son yıllarda en önemli sorunlar arasında yer aldığını belirterek,  Geçtiğimiz yıllar içinde eğitim alanında her yıl KPSS sınavına girenlerin küçük bir kısmı atanırken, büyük bölümü ataması yapılmayan işsiz öğretmenler ordusuna dahil olmuştur. Bu durum eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da bozulmasına neden olmaktadır. Eğitimde branş bazında bakıldığında öğretmen açığının 100 binin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Okullarda halen 90 bine yakın ücretli öğretmen istihdam edilmekte, çok sayıda branşta öğretmen ihtiyacı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

KPSS’YE  GİREN ÖĞRETMEN SAYISI 400 BİNİN ÜZERİNDE ATAMASI YAPILAN YAKLAŞIK 20 BİN

2022 yılında KPSS’ye 420 bin 737 öğretmen girmesine rağmen ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısı sadece 19 bin 969 olduğunu kaydeden Eğitim Sen açıklamasına şu sözlerle devam etti: “2023 yılında KPSS’ye giren öğretmen sayısı 480 bin 12’ye çıkmasına rağmen, genel seçim sürecinin de etkisiyle, sözleşmeli olarak 45 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız 2024 yılı içinde en az yüz bin atama talep ediliyor.

MESLEKLERİNİ YAPAMAMALARI UTANÇ VERİCİ

Resmi verilere göre geçtiğimiz 22 yıl içinde atanan öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranı yüzde 80’dir. Aynı süre içinde KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 15’inin ataması yapılmış, geriye kalan 85 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmenlerin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanması ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılması Türkiye adına utanç vericidir.

İLK AŞAMADA EN AZ 150 BİN ATAMA OLMALI

Eğitim Sen olarak talebimiz öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin öğretmen atamasının yapılmasıdır. Öğretmen atamaları iktidar temsilcilerinin keyfi olarak tasarruf yapabilecekleri bir alan değildir. Öğretmen atamaları bakan Şimşek’in ifade ettiği gibi sadece emekli sayısına göre değil, ihtiyaca göre yapılmalı, ataması yapılmayan öğretmenler sorununa kalıcı çözümler üretilmelidir.”

ETİKETLER: , ,