Dolar 35,4275
Euro 36,6255
Altın 3.095,04
BİST 9.866,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Parçalı Bulutlu
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C

Organik tarım ürünlerinin işlenerek ihraç edilmesi tavsiyesi

Organik tarım ürünlerinin işlenerek ihraç edilmesi tavsiyesi
3 Aralık 2024 13:27

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Orak:
 “Milli gelirde tarımın payı istenilen seviyede değil. Bu bizi rahatsız ediyor. Bunu biraz daha yükseltmemiz gerekiyor. Organik tarım katma değeri yüksek ürünler üretmemizi sağlıyor. Bunun bir adım ötesi var. Organik ürünleri işleyerek ihracat yapmamız gerekir.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Orak, tarımın milli gelirdeki payının artırılması için organik tarım ürünlerinden hazırlanan işlenmiş ürünlerin daha fazla ihraç edilmesi gerektiğini söyledi.
Orak, fakültede düzenlenen “Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Organik Tarımın Zorlukları ve Gelecek Stratejileri” konferansında yaptığı konuşmada, organik tarımın bozulan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik yapıldığını söyledi.
Tarımda bilinçli üretimin bundan sonra daha önemli olduğunu ifade eden Orak, “Tarımsal mücadelede kullanılan sentetik ilaç, gübreler ve katkı maddeleri tarımı tehdit ediyor. Hatalı sulamalar, salma sulamalar tarımı tehdit ediyor. Bu bilinçsiz sulamalar azalmaya başladı. Yağmurlama ve damla sulamaya geçildi bazı yerlerde. Tarımda bilinçli sulama çok önemli. Üretimde her aşamaya dikkat etmek gerekiyor.” dedi.

Orak, Türkiye’de 343 bin hektar alanda organik tarım yapıldığını, yılda 1 milyon 636 bin ton organik ürün yetiştirildiğini dile getirdi.
Türkiye’de 2002 yılında 150 organik ürün yetiştirilirken, 2024 yılında bu rakamın 259’a çıktığını belirten Orak, şöyle konuştu:
“Milli gelirde tarımın payı istenilen seviyede değil. Bu bizi rahatsız ediyor. Bunu biraz daha yükseltmemiz gerekiyor. Organik tarım katma değeri yüksek ürünler üretmemizi sağlıyor. Bunun bir adım ötesi var. Organik ürünleri işleyerek ihracat yapmamız gerekir. Bizim eksiğimiz bu. Organik tarımın amacı doğal kaynakları, doğal alanları korumak ve gelecek uşaklara aktarmak. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve topluma sağlıklı gıda temin etmek organik tarımın amaçlarından. Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerdeki tüketiciler ürünlerin nereden geldiğini merak ediyor. Ürünlerin üretim sürecini merak ediyor. O yüzden o ülkelerde organik tarım önemli hale geldi.”
Programa, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.(AA)


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler