Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 23°C
Per 24°C

SAROZDA ORMANLIK ALANDAKİ DENİZE SIFIR ARAZİ YAPILAŞMAYA AÇILDI

SAROZDA ORMANLIK ALANDAKİ DENİZE SIFIR ARAZİ YAPILAŞMAYA AÇILDI
25 Mart 2024 12:42
A+
A-

VİLLA TİPİ KONUTLAR  YÜKSELİRKEN, HALK BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRDI

Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros Körfezi’ne villa konutu projesi için ormanlık alandaki onlarca ağaç kesildi. Saroz’un en bakir bölgesi Koru Dağı eteklerindeki  ‘denize sıfır’ ormanlık arazideki inşaata karşı çıkan Saroz Gönüllüleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve davet ederek, talanın durmasını istedi.

İçinde yüzlerce endemik çeşit ve canlı türü barındıran Koru Dağı Ormanlarına ve Dünya’da kendi kendisini temizleyebilme özelliğine sahip Trakya’nın Ege’ye açılan bölgesi Saroz Körfezi betonlaşma sorunlarıyla karşı karşıya.

Eşsiz doğası nedeniyle inşaat firmalarının göz diktiği Saroz’da, son olarak Adilhan İnşaat tarafından villa inşaatına başlanıldı. Edirne’nin Keşan Orman İşletme Müdürlüğü, Saros Şefliği sorumluluğundaki 223 nolu orman bölmesinde bulunan özel çevre koruma bölgesi ve turizm koruma ve geliştirme bölgesi olarak ilan edilen Adilhan Köyü’ndeki ormanlık arazideki bölgenin yapılaşmaya açılmasıyla birlikte iki katlı betonarme müstakil evlerin inşaatı başladı. Villa konutları için şimdiden onlarca ağaç kesildi.

Bu talana dikkat çekmek isteyen Saros Gönüllüleri Adilah İnşaat alanında hafta sonu bir açıklama yaptı. Türkiye Ormancılar Derneği, Keşan Kent Konseyi ve yöre  halkının katılım gösterdiği basın açıklamasında, inşaatın yasal zemininin bulunmadığı iddia edilerek,  “İlgililere soruyoruz;  Bu orman alanının katledilmesinin sorumluları kimlerdir?  Bu villa inşaatlarına kimler izin ve onay vermiştir? soruları yönetildi.

KAYA: ‘BELEDİYEYE AİT BİR YERDE KAMU HİZMETİ VERİLİR’

Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şube Başkanı Sezai Kaya, yapılan betonarme yapıların yasal bir zemininin olmadığını belirterek, “Evreşe Belediyesi’nin mesire alanı olarak kiraladığı iddia edilen ormanda, beton iki katlı villa inşaatları yükseliyor. Daha yeni 21 Mart Dünya Ormancılık gününü kutlayıp, etkinlikler yaptıklarını, günümüzde gelinen noktada Orman Bakanlığından daha çok artık halkın fidanını, toprağını korumaya ve sahip çıkmaya çalıştı. Ne olursa olsun belediye sorumluluğunda olan bir yer burası. Belediye kamu hizmeti verir. Biz kamuyuz. Bakın burada birçok kızılçam kesilmiş diye konuştu.

KARAGÖZ: ‘HALK ORMANLARINI DERELERİNİ ÇEVRE BAKANLIĞINDAN KORUYOR’

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ise Türkiye’nin dört bir yandan tam bir yağma ve talan altında olduğunu söyledi. Karagöz, ““Birkaç yıl önce sulanabilir tarım arazisi niteliğinden çıkarılarak, Evreşe Belediyesi mücavir alanı olarak belirlenen bölgede yer alan ormanın 2017 senesinde Evreşe Belediyesi tarafından mesire alanı olarak kiralandığı biliniyor. Halk, adeta ormanlarını, topraklarını, derelerini, sularını Çevre Bakanlığı’ndan korumaktadır. Buraya yapılan kabul edilemez. Ülkemizin geleceği için el ele vererek sonuna kadar mücadele etmeliyiz” diyerek tepkisini dile getirdi

Saros Gönüllüleri Gelibolu Sözcüsü Tuğba Diner de. “Saros’un en bakir bölgelerinden birinde, Koru Dağlarının eteklerinde, Adilhan Köyündeki ormanlık alan yasa, kanun, yönetmelik tanımaksızın betona ve ranta kurban ediliyor” dedi.

DİNER: ‘İNŞAAT KANUN VE YÖNETMELİĞE AYKIRI’

Diner şöyle devam etti: “ Keşan Orman İşletme Müdürlüğü Saros Şefliğinin sorumluluğundaki 223 No’lu orman bölmesinde, Çanakkale İl Özel İdaresi dahil, herkesin gözü önünde özel çevre koruma bölgesi ve turizm koruma ve geliştirme bölgesi olarak ilan edilmiş olan Saros Körfezinin ormanlık alanında, denize sıfır noktada orman yok edilerek birçok iki katlı betonarme villa inşaatları yapılmaktadır.

Kamusal alandaki bu kıyıma ve talana dur demek ve bilgi edinmek üzere Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne, Keşan İşletme Bölge Müdürlüğüne, Orman Genel Müdürlüğüne ve Gelibolu Kaymakamlığına bilgi edinme dilekçelerimizi Saros Gönüllüleri olarak resmen verdik.

Bu dilekçelerimizin de birer örneklerini Saros Gönüllüleri facebook ve ınstagram hesaplarımızdan paylaştık.  Tüm yurttaşların Orman Genel Müdürlüğüne bu hazırladığımız dilekçelerle başvurmalarının bir yurttaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz.

Saros Şefliği 223 No’lu orman bölgesinde çok sayıda yetişkin ağaç villa inşaatları nedeniyle kesilmiştir. Şu an içinde bulunduğunuz bu alanda bu içimizi parçalayan betonlaşma için orman alanı üzerine kanun ve yönetmeliğe aykırı olarak ayrıca yollar ve duvarlarda inşaa edilmiştir.

223 No’lu bölme orman arazisi olup Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Orman Kanunu hükümleri kapsamında bu tarz bir betonarme iki katlı villa yapılaşmasına ve orman kesimine müsaade edilmiş olmasını asla kabul etmiyoruz.

‘BAKANLIĞI ACİLEN GÖREVE DAVET EDİYORUZ’

İlgililere soruyoruz? Bu orman alanının katledilmesinin sorumluları kimlerdir? Bu villa inşaatlarına kimler izin ve onay vermiştir? Bu villaların, yolların ve duvarların yapımı için kaç tane ağaç kesilmiştir? Bu ormanlık alanın statüsü nedir?  Bu betonarme iki katlı villaların ormanlık alana yapılmasına, orman statüsüne aykırı faaliyetleri denetlemekle kimler görevlidir?  2017 yılında Evreşe Belediyesine mesire alanı olarak kiralandığı veya tahsis edildiği söylenen alan bu villaların yapıldığı ormanlık alan mıdır?

Tarım ve Orman Bakanlığını acilen göreve davet ediyoruz. Bu orman talanını ve Saros körfezinin doğal varlıklarına yapılan bu vahşi kıyımı Saros Gönüllüleri ve yaşam savunucuları olarak kabul etmiyoruz.

Küresel iklim krizi tüm dünyayı sarsarken ormanlarımızı, doğamızı ve denizlerimizi korumayan yetkililere, rant ve kar uğruna yaşamımıza kastedenlere karşı yasal ve toplumsal haklarımızı he birlikte kullanacağız”

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: