SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ YEREL BASINLA BULUŞTU: GAZETECİLER SADECE 10 OCAK’TA HATIRLANMAMALI!
Süleymanpaşa Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla organize ettiği yemek programında yerel basınla bir araya geldi. Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Utku, gazetecilerin sadece 10 Ocak Günü’nde değil her zaman hatırlanması gerektiğine vurgu yaptı. Gazetecileri temsil eden üç dernek başkanı da, basının yaşadığı sorunlar karşısında birlik olunması gerektiğinin mesajını verdi.
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla DES Otel’de düzenlenen yemek organizasyonunda, yerel basının soruları aktarıldı, birlik çağrısında bulunuldu. Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, yerel basının öneminde değindiği konuşmasında, gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Konuşma yapan üç dernek başkanı da basının yaşadığı soruları aktararak, çözüm üretilmesi için birlik olunması gerektiğinin mesajını verdi.
BAŞKAN YARDIMCISI UTKU: 365 GÜN EMEK VEREN BASIN MENSUPLARININ GÜNÜ KUTLU OLSUN
Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, gazetecilerin sadece 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde hatırlanmaması gerektiğinin altını çizerek, 7/24 çalıştıklarını, halkın haber alması noktasında büyük emek verdiklerini söyledi.
10 Ocak günü siyasilerin kürsülerden, süslü cümleler kurarak hatta projelerini anlatarak gazetecilerin gününü kutladıklarını ifade eden Utku, “11 Ocak günü herkes söylediklerini unutuyor. Ben buna inanmıyorum. Bugün aslında sizleri dinlememiz lazım. İyi ki varsınız sadece 10 Ocak’ta değil 365 gün emek veren basın mensuplarının günü olsun diliyorum” diye konuştu.
YILDIRAL: ‘SESİMİZİ DUYURMA NOKTASINDA ZAYIF KALIYORUZ’
Daha sonra konuşma yapan Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği Başkanı Elçin Yıldıral, gazetecilerin sorunları olan pek çok kesimin sesi olduğunu ifade ederek, bir tek kendi sorunlarının sesi olamadığını söyledi. Yıldıral, “Herkesin ve her kesimin dertleriyle hemhal oluyoruz ve onların dertlerini mesleğimizi icra ettiğimiz gazetelerimizden, internet sitelerimizden, televizyonlarımızdan aktararak, sesi oluyoruz. Ancak, kendi sorunlarımızla hemhal olup, sesimizi duyurma noktasında zayıf kalıyoruz.
Gazeteciler çok zor bir süreçten geçiyor. Diliyorum ki mesleğimizin saygınlığını yeniden kazandığı, şartlarının iyileştirildiği bir döneme kavuşur ve daha iyi günler de bu tür organizasyonlarda buluşuruz” dedi.
IŞIKSAL: ‘BİRLİK OLMAMIZ LAZIM’
Batı Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Necmi Işıksal da, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun aslında yerel gazeteciler federasyonu olduğunu belirtti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni yerel basının sorunlarıyla ilgilenmemesi üzerine 26 yıl önce konfederasyonun kurulduğunu anlatan Işıksal,
“Sadece ulusal basını temsil eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adı altında birleşmişler. Kendilerine üye olmak için sarı basın kartının olması zorunluluğu var. Ben 15 yıldan beri cemiyetin üyesiyim. Çorlu’dan iki arkadaşımız üye olmak istiyor, ancak bunun için de iki tane de kefil isteniyor. Sarı basın kartı yetmiyor, iki tane de kefil istiyorlar. O kadar kendilerini kapatmışlar ki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adı altında o kadar güzel saltanat süren yaşamları var ki, Cağaloğlu’nda biliyorsunuz ki idari binaları, restoranları müzeleri var. Ama bir kez olsun yerel basın demeyen bir oluşum” sözleriyle eleştirdi. Yerel gazetecilerin sürekli bölündüğünü belirten Işıksal, “81 il içerisinde durmadan dernekler kurmaktan bölünmekten, birbirleriyle didişmekten kaynaklanıyor. Bizim güçlü olmamız birlik olmamız lazım. Bir çatı altında buluşmamız gerekiyor” dedi.
KÜRÜMOĞLU: İNTERNET SİTESİ AÇAN HERKES GAZETECİ
Trakya Gazeteciler Birliği Başkanı Cenap Kürümoğlu ise, Türkiye Küresel Gazeteciler Konseyi’nin yönetim kurulunda yer aldığını, Türkiye’de 81 ilde, Dünya’da ise 75 ülkede örgütlü bir kurum olduğunu belirterek, Türkiye’nin en büyük gazeteciler örgütü olduğunu söyledi.
Basının sorunlarını da aktaran Kürümoğlu, Türkiye’de gazeteci olmanın bir prosedürü olmadığına işaret ederek, “Bugün Türkiye’de bakkal dükkanı açmak istendiğinde en az 5-6 tane vergi isteniyor. Ancak basın alanında böyle bir durum söz konusu değil. Cüzi bir fiyatla internet sitesi açan gazeteci oluyor” diye konuştu.
Gazetecilerin izin haklarından da söz eden Kürümoğlu şöyle devam etti: ” Bugün gazeteciler 22 bin TL’ye çalıştırılıyor. Ama bir izin hakkı bile yok. Gazete sahipleri çalışanlarının izin hakkını gasp ediyor. Türkiye’de 14 gündür izin hakkı, ancak basın sektöründe bu 28 gün olarak belirlenmiş. Fakat gazete sahiplerinin çalışanlarına 28 gün izin verdiğini ben hiç duymadım.”
Basın ilan Kurumunu da eleştiren Kürümoğlu, günlük gazeteleri sürekli denetleyerek, baskı uyguladıklarını aktardı./ AYŞE KEŞKEK
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.