Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 12°C
Sal 13°C

Taşcı; Masumiyetin Katledildiği Bir Ülkeye Dönüştük

Taşcı; Masumiyetin Katledildiği Bir Ülkeye Dönüştük
28 Kasım 2024 12:52

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada ülkemizde yaşanan çocuk istismarı, kadın cinayetleri, yoksulluk gibi vakaların vahametine dikkat çekerek, hükümet ve ilgili tüm kurumları harekete geçmeye davet etti.

Taşcı, konuşmasında özellikle aile kurumunun zayıflamasıyla bağlantılı olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddetin artış gösterdiğini vurguladı. Yaşanan korkunç olaylara dair çarpıcı örnekler veren Taşçı, çocukların hem evlerinde hem de kamu kurumlarında güvende olmadığını ifade ederek Bakan ve Bürokratlarına, “Bunca yoksulluk, kadına şiddet, çocuk istismarı, yaşlı istismarı, engelli istismarı, bağımlılık; Birer kültürel kod olarak övündüğümüz ne varsa hepsinden vurulduk!  dedi.

Aile Yok Olduğu İçin mi Bütçesi de Yok Oluyor?

Bakanlığın 2024 bütçesinin merkezi bütçenin sadece %2,76’sını oluşturduğunu ve bu oranın son yıllarda sürekli azaldığını belirten Taşcı, ailenin korunması için ayrılan kaynakların yetersizliğine dikkat çekti. Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi programına ayrılan payın sadece %4,09 olduğunu eleştiren Taşcı, bakanlığın bir “yardım derneği” gibi kullanıldığını ve asıl politika üretmesi gereken alanların ihmal edildiğini sözlerine ekleyerek, “Bu seyrin sonu tıpkı aile kurumunun sonu gibi pek de hayra alamet değil; aile yok olduğu için mi bütçesi yok oluyor, bütçesi yok edildiği için mi aile; üzerine derin bir sorgulama gerekiyor bence…” dedi.

Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi İçin Oluşturduğunuz Fon, Düğün Salonuna Yetmiyor

İstanbul Planlama Ajansı araştırmasına göre 2024 yılında İstanbul’da evlenme maliyetinin neredeyse 1 milyon TL’ye ulaştığını ifade eden Taşcı, Gençlerin evlilik hayallerini ertelemek zorunda kaldığını, evlilik hazırlıkları için yapılan borçlanmaların aileleri ekonomik açıdan zorladığını ifade etti. Aile ve Gençlik Fonu’nun 150 bin TL’lik desteğinin yetersiz olduğunu vurgulayan vekil, “Evlendiremediğimiz gibi evlenenlerin boşanmalarına da mani olamıyoruz; Boşanma hızı 2001’de binde 1.41, 2023’te binde 2,01 olmuş. Aile danışmanlığının ciddiye alınması, nitelikli eğitimden geçirilmesi, ailelere, eşler arasında, gençlerle aileler arasında arabuluculuk ve danışmanlık hizmeti verilmesini işlevsel şekilde gündeme almamız gerekiyor.” sözleriyle aile içi sorunların çözümünde aile danışmanlığı hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti

“Kadının, erkeklerden önde olduğu tek istatistik işsizlik”

Kadının güçlendirilmesine yönelik programlara ayrılan bütçenin artışına rağmen, bu artışın bakanlık bütçesi içinde sadece %1,20’ye tekabül ettiğini belirten Taşcı, bunun bütçedeki en düşük ikinci pay olduğunu ifade etti.

Kadınların fıtratında biat ve kölelik yükleyen zihniyetin toplumsal sorunlara yol açtığını belirten Taşcı, bu zihniyetin tecavüz çocuğunu doğurmayı reddeden kadını tecavüzcüden daha cani gösterdiğini, kadının giyiminin, eve dönüş saatinin onu hedef yapabileceğini ima ettiğini ve kadını yok saymaya çalıştığını savundu Türkiye’de okuryazar kadın oranının %96 ile övünülebileceğini, ancak gelişmiş ülkelerde bu oranın %99,9 ile %100 arasında olduğunu hatırlatan vekil, Türkiye’nin kadınların toplumsal rolü konusunda geride kaldığını, istihdam ve işgücüne katılımda kadınların erkeklerden geride olduğunu, tek önde oldukları verinin işsizlik olduğunu sözlerine ekledi.

Çocuk Hakları İhlalleri Göz Ardı Edilemez

Ülkemizin çocuklar için adeta bir “yeryüzü cehennemine” dönüştüğünü belirten Taşcı, Türkiye’de çocukların karşı karşıya kaldığı tehlikelerin boyutlarına dikkat çekti. TÜİK verilerine göre 2023 yılında 178 bin 834 çocuğun suça sürüklenme sebebiyle güvenlik güçlerine geldiğini, 242 bin 875 çocuğun ise mağdur olarak kaydedildiğini belirtti. Bu çocukların %89,7’sinin suç mağduru olduğunu, suçların ise %61,3’ünün yaralama, %11,8’inin cinsel suçlar olduğunu ifade etti.

Sosyal Yardımlarla Övünmek Yerine Yoksullukla Mücadele Edin

Sosyal yardım alan hane sayısının 12 yılda neredeyse iki katına çıktığını belirten Selcan Taşcı artan sosyal yardım harcamalarına dikkat çekerek, bu durumun bir övünç kaynağı değil, utanç ve kahır vesilesi olduğunu belirtti. Taşcı, sosyal yardımların sosyal devlet olmanın bir gereği olduğunu, ancak iktidarın bunu bir seçim kazanma stratejisi olarak kullandığını ifade etti. Sosyal yardım yararlanıcılarından, çalışmasında engel olmayanları mesleki eğitimlere katılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Taşcı, dijital bağımlılık, akran zorbalığı, suç ve şiddet gibi toplumsal sorunlara da değinerek bütçe programında bu konulara yeterince yer verilmediğini belirtti.

Utandım

Özelllikle huzurevleri ve engelli bakım merkezlerinde yaşanan kapasite yetersizliği, hijyen sorunları ve güvenlik zafiyetleri gibi konulara değinen Taşçı, Türkiye’de 8,5 milyon yaşlı nüfus olduğunu ve bu nüfusun ihtiyaçlarına uygun hizmetlerin yetersiz olduğunu ifade etti.

Bakanlık Kadroları Titizlikle Seçilmeli ve Sosyal Hizmet Uzmanları Psikologlar İstihdam Edilmeli Kadrolarının titizlikle seçilmesi gereken Bakanlıklardan birinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olduğunu belirten Taşcı, Geçtiğimiz yıla göre Personel giderlerine ayrılan bütçenin %86 oranında arttığını belirterek, “Bu artış Sosyal Hizmet Uzmanları ve Psikologlar İstihdamı için mi yapıldı?” sorusunu yöneltti. 10 uzmanın yaptığı işi 4 yıllık üniversite mezunu 1 personelin yaptığını ifade eden Taşcı “Bu arada sağlık sektörü kadar zor yıpratıcı; yıpranma hakkı ve tüm çalışanların 4A statüsüne geçirilmesini de gerekli gördüğümü bildiriyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler