Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 8°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
8°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 12°C
Sal 13°C

TEKİRDAĞ’DA KANOLA İÇİN ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR

TEKİRDAĞ’DA KANOLA İÇİN ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR
12 Kasım 2024 12:31 | Son Güncellenme: 12 Kasım 2024 12:32

Trakya’nın “sarı kızı” kanola  Tekirdağ’da bu yıl  kuraklığa yenik düşmek üzere.   Tekirdağlı çiftçiler, birkaç gün içinde yağmur yağmazsa tarlasını bozmak zorunda kalacak.

Yağ kalitesi, verimi yüksek ve kış şartlarına dayanıklı olması nedeniyle  Türkiye üretiminin yüzde 70’inin Trakya’da yapıldığı kanolayı  bu yıl kuraklık vurdu.

Tekirdağ’da yaklaşık 90 bin dekar alana ekilen kanolada, beklenilen yağış alınamadığı için verim kaybı yaşanması bekleniyor.

ÇİFTÇİ KATIRCI: ÇOK MASRAF YAPTIK, UMUDUMUZ YAĞMUR YAĞMASINDA

Tekirdağ Yağcı Köyünde yaşayan ve 320 dekar alana kanola eken çiftçi Hasan Katırcı,  yağmur yağmazsa kanola tarlasını bozarak, yerine ayçiçeği ekeceklerini söyledi.

Kanolanın eylül ve ekim ayı içerisinde ekildiğini ve ekiminden bu zamana hiç yağmur almadığını kaydeden Katırcı, birçok tarlada kanolanın kuruduğunu ifade ederek, “180 ve 140 dönüm olmak üzere toplam 320 dönüme kanola ektim. Ancak 180 dönüm olan tarlama hiç yağmur yağmadı tamamen kurak. 140 dönüm olan tarlamın bir kısmında kanola çimlendi, bir kısmı kurak kaldı.  Eğer önümüzdeki günlerde yağmur yağmazsa tarlaları tamamen bozmak zorunda kalacağım” dedi.

Kanola ekiminin maliyetli olduğunu da ifade eden Katırcı, “Çok masraf yaptık. 20 kilo gübre kullandım, gübrenin kilosu 15 lira. Tohumun, 15 dönüm fiyatı  6.500-7 bin lira arasında. Mazotu, ilacı ekledik mi zararımız çok.

Kanola yerine ayçiçeği ekeceğiz. Ayçiçeği tohumu alacağız, yeniden mazot yakacağız, ilaç ve gübre alacağız. İki kez masraf yapmış olacağız. Şu anda tamamen yağmur yağmasını umut ediyoruz” diye konuştu./ELÇİN YILDIRAL

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler