TEKİRDAĞ’DA PAS HASTALIĞI İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR
Tekirdağ’da buğdaylarda pas hastalığı devam ediyor. Çiftçiler, pas hastalığına karşı ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor.
TMO, Nisan ayı Fenolojik Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Hububat gelişimine ilişkin tespitlerin yer aldığı raporda, Tekirdağ’daki buğdaylara ilişkin bilgilere de yer verildi.
BUĞDAYLARDA YATMA VERİMİ ÇOK ETKİLEMEDİ
Raporda, Tekirdağ’da 19-20 Nisan tarihlerinde yer yer 40-70 km/saat hıza ulaşan rüzgar nedeniyle bazı tarlalarda buğdaylarda yatma meydana geldiği kaydedildi. Özellikle sahil kesimlerinde lokal olarak, fazla azotlu gübre kullanılan ve kök boğazı çürüklüğüne karşı eksik fungisit uygulanan alanlarda yüzde 10-15 civarında yatma meydana geldiği ifade edilen raporda, “Yapılan saha gözlemlerine göre Balıkesir Tekirdağ’da yatan buğdayların kendini toparlayacağı; verime olumsuz yönde etkisi olmayacağı, fırtına nedeniyle gövdeden kırılma şeklinde yatan bitkilerin olduğu arazilerde ise verimde bir miktar kayba yol açacağı öngörülüyor” denildi.
Marmara Bölgesinde buğdayda görülen pas hastalığına da değinilen raporda, hastalığa karşı ilaçlama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Raporda, hububat ekili bazı yörelerde yağış, rutubet ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesinin pas, külleme ve kök boğazı hastalığına neden olduğu ifade edilerek, “ Üreticilerle yapılan görüşmelerde söz konusu hastalıklar için ilaçlama yapıldığı tespit edilmiştir. Yabancı ot mücadelesi devam ediyor. Nisan ayının ikinci yarısından sonra düşen yağış öncesi üre ve nitrat uygulanmaları yapılmıştır” tespitlerine yer verildi.
SÜNE İÇİN İLAÇLAMA YAPILDI
Öte yandan 2024 Yılı Süne Mücadelesi Kapsamında ilaçlama çalışmaları da başladı. İlaçlama, Süleymanpaşa Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün Arazi Kontrolleri Sonucunda 27 Mayıs’ta tüm tarlalarda arıların aktif olmadığı akşam ve sabah erken saatlerinde yapıldı./ELÇİN YILDIRAL
Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.