TEKİRDAĞ’DA SANAYİDEN KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİ “İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL!”

Tekirdağ’da sanayiden kaynaklı hava kirliliği tüm önlemlere rağmen devam ediyor. Tekirdağ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, sanayi kuruluşlarının kent merkezine yakın mesafede olduğu belirtilerek, bu durumun kent merkezinin hava kirliliğini olumsuz etkilediği bildirildi. Raporda dikkat çeken bir öneri de oldu. İl Müdürlüğü, rüzgârın şehir içine akışını engelleyecek yapılaşmadan kaçınılması gerektiği konusunda uyardı.
Tekirdağ İli 2023 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre, Tekirdağ’da havayı kirleten en önemli etkenlerden arasında sanayi ön planda yer alıyor. Alınması gereken önlemlerin aktarıldığı raporda, Tekirdağ’daki hava kalitesi ile ilgili dikkat çekici bilgiler yer alıyor.
Rapora göre, Tekirdağ’da dış ortam hava kalitesini kontrol etmek amacıyla 5 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu bulunuyor. Bunlardan iki tanesi Süleymanpaşa İlçesinde, iki tanesi Çorlu İlçesinde, bir tanesi de Kapaklı ilçesinde yer alıyor.
Süleymanpaşa İlçesinde bulunan istasyonlardan birisi trafikten kaynaklanan hava kirliliğini diğeri kentsel kirliliği, Çorlu İlçesinde bulunan istasyonlardan birisi endüstriyel hava kirliliğini, diğeri kentsel hava kirliliğini, Kapaklı’ da bulunan istasyon ise kentsel ve endüstriyel kirliliğin neden olduğu hava kalitesini ölçmek için kuruldu.
Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 2024 yılında hazırlanan raporda Tekirdağ’ın hava kalitesine ilişkin tespitlere de yer verildi.
‘SOĞUK HAVALARDA HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR’
Tekirdağ İli 2023 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre, Tekirdağ’da hava kirliğinin mevsimsel özelik gösterdiği kaydedildi. Özellikle kış ayları ve sonbaharın geç dönemleri ile ilkbaharın erken dönemlerinde hava kirliliğinin daha çok hissedildiği aktarılan raporda, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin etkin olduğu belirtildi.
‘SABAH VE AKŞAM TRAFİĞİ ETKİLİ OLUYOR’
Motorlu taşıtların da hava kirliliğinde etkili olduğu bildirilen raporda, özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğuna işaret edilerek, havanın bu saatlerde olumsuz etkilendiği ifade edildi.
‘BAZI SANAYİ TESİSLERİ GÜNCELLİĞİNİ YİTİRDİ’
Tekirdağ’da sanayiden kaynaklanan hava kirliliğine ise çözüm aranmaya devam ediliyor. Raporda, her ne kadar sanayiden kaynaklanan hava kirliliğine karşı iyileştirme çalışmaları yapılmış olsa da; istenilen düzeye erişilemediği anlaşılıyor.
Raporda bu durumun nedenleri de aktarıldı.
Bazı sanayi tesislerinin kuruluş yerlerinin teknolojilerinin güncelliğini yitirdiğine dikkat çekilen raporda, bu sektörler için alt yapısı geliştirilmiş yerlerin dışında özel organize sanayi bölgelerinin oluşturulması ve faaliyetteki işletmelerin ise taşınmasının teşvik edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Raporda, Tekirdağ İl Merkezi’nde OSB dışında değişik bölgelerde, küçük sanayi sitesi, ağır sanayi bölgesi, haddehaneler, marangozlar sitesi, şehrin içerisinde kalan fabrikaların bulunduğu bilgisi de paylaşıldı.
‘ŞEHİR MERKEZİNE ÇOK YAKIN BÖLGEDE’
Ağır sanayi kuruluşlarının bir kısmının kentin çıkışlarında şehirlerarası karayolunun kenarında kurulu olduğu belirtilen raporda, “ Bu bölgeden kaynaklanan kirletici unsurlarda bu bölgenin şehir merkezine olan yakınlığı sebebiyle şehir merkezinin hava kalitesini etkiliyor. Buna rağmen OSB dışında değişik bölgelerde yerel çevre kirliliği yaratabilecek ve alt yapı sorunlarının çözümü kapsamında problemler teşkil edecek yapılaşmanın önlenmesi gerekiyor” denildi.
‘ŞEHİR PLANLAMASINA DİKKAT EDİLMELİ’
Raporda, hava kirliliğini önlemek için şehrin yerleşim planlamasında da değişiklik yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. Rüzgârın şehir içinde akışını engelleyecek yapılaşma düzenine engel olunması gerektiği uyarısında bulunan raporda, “ Sanayi tesisleri ile yerleşim alanları arasında belirli mesafe bırakacak imar düzenlemeleri yapılmalı, kent içindeki sanayi tesisi ve imalathanelerin kent yerleşimi dışına taşınması için altyapı çalışmaları yapılmalıdır” önerilerinde bulunuldu.
‘HAVA KALİTESİNDE OLUMLU GELİŞME VAR’
Raporda son olarak yapılan çalışmalar aktarılarak elde edilen sonuçlar da aktarıldı. Raporda bu konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile Tekirdağ’da , tekstil sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerde polyester veya polyester elastanlı kumaşın fikse işlemleri gerçekleştirilen Ram Makinası bacalarında; dışarıya atılan atık ısının geri kazanılmasını sağlayan, oluşan yağ zerreciklerini ayrıştırarak tutan ve atık gazlardaki kirleticilerin giderimini sağlayan filtre sistemlerinin 2018 yılında kurularak faaliyete geçirilmesine karar verildi. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi ve etkisinin azaltılmasına yönelik olarak ise 2020-2024 yılları arasını kapsayan Tekirdağ İli Temiz Hava Eylem Planı onaylandı.
Tekirdağ’da hava kirliliğinin azaltılması ve hava kalitesinin iyileştirilmesi ile ilgili alınan önlemler ve uygulanan tedbirler ile hava kalitesinde büyük oranda iyileşme sağlandı.
Tekirdağ’da Temiz Hava Eylem Planının etkin bir şekilde uygulanması, doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürlüğü tarafından kullanılan ithal ve yerli kömürler için uygunluk denetimleri yapılarak kaliteli kömür kullanımının sağlanması, sanayi tesislerinde kullanılan kömür için ve bacada emisyon ölçümü gerçekleştirmek suretiyle Kömür Kullanım İzni verilmesi uygulaması, bacalarda ıslak filtre ve toz tutucu siklon sistemlerinin yaygınlaştırılması, 7 gün 24 saat gerçekleştirilen denetimler ile ısınmadan ve sanayiden kaynaklanan emisyonların kontrol altına alınması neticesinde; Tekirdağ’ın hava kalitesinde olumlu gelişmeler yaşandı. Bu gelişme Bakanlığın Bakanlığımız Ulusal Hava Kalitesi Ağı verilerine de yansıdı.”/ELÇİN YILDIRAL
.