Dolar 34,2107
Euro 37,2849
Altın 2.930,15
BİST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 21°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
21°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 18°C

TEKİRDAĞ’IN ULAŞIMI MASAYA YATIRILDI

TEKİRDAĞ’IN ULAŞIMI MASAYA YATIRILDI
5 Haziran 2024 10:07

BÖLGESEL VE ULUSLARARASI AĞLARLA ENTEGRE BİR ULAŞIM HEDEFLENİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Yüceer, Tekirdağ’ın ulaşım sorunlarının ele alındığı çalıştayda, hedefi 2040 yılı olarak belirlediklerine işaret etti, “ “Önümüzdeki 20 yıla, önümüzdeki 40 yıla damga vuracak çalışmalar yapıyoruz.  Bugünden o gün yaşanmaması gereken sorunların önlemlerini alarak, planlaması yapılarak hem bölgesel ağlarla hem de uluslararası ağlarla entegre bir ulaşım sistemi ana plan hedeflerimiz dahilinde” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla Tekirdağ’da ilk kez Ulaşım Çalıştayı gerçekleştirildi. Des Otel’de düzenlenen çalıştay bir gün sürdü ve dört ayrı oturum düzenlendi. Çalıştay’a Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde  ulaşım alanında  görev alan kurum temsilcilerinin yanı sıra, Tekirdağ’da ulaşım sektöründeki tüm paydaşlar da katılım gösterdi.

Çalıştay’da açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, “Tekirdağ’ı Geleceğe Taşıyoruz” mottosu ile tüm paydaşlarla beraber ulaşım konusunda en verimli çözüm önerilerinin gündeme alınacağını belirtti.

‘KENTİMİZİ BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ’

Ulaşımın olmazsa olmaz hizmetler arasında olduğunu belirten Candan Yüceer, bırakın olmamasını; aksamasına bile tahammül edemediğimiz bir hizmet olduğunu kaydetti. Bunun bilinciyle göreve başladıklarını söyleyen Yüceer, ulaşımın en önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizdi.

“Bu anlamda kentimizdeki paydaşların fikirleri bizim için çok önemli” diyerek  konuşmasına devam eden Yüceer, “Biz kentimizi birlikte yaşadığımız insanlarla yöneteceğimizi daha öncede ifade etmiştik. Ulaşım dışında Tekirdağ’ımızın bölgemizin başka sorunları yok mu? Elbette var. Aklımızdan çıkarmamamız, tedbir almamız gereken sorunlarımız da var. Bunların başında deprem geliyor. Elbette bunun da bilincindeyiz. Bu çalıştay bir başlangıç, devamı olacaktır.  İnşallah hep beraber bu çalıştayları daha kapsamlı ve daha büyük oturumlara yayarak daha sonuç alıcı çözümlerle Tekirdağ’ımızdaki sorunları bir bir çözeceğiz.

‘ÇALIŞTAYDAN ÇIKACAK SONUÇ BİZE YOL GÖSTERECEK’

1 milyon 167 bin TekirdağlI’nın ulaşım sorununu tartışacağız ve hep birlikte çözümler bulacağız.  O  yüzden açıkçası hem şahsım  hem de kurumdaki yol arkadaşlarım adına bu toplantıyı çok önemsiyoruz. Bu toplantıdan çıkacak sonuçlar bize çok önemli ipuçları verecek ve yol gösterecek. Kentimizin ve bölgemizin ulaşım ile ilgili sorunlarını,  ihtiyaçlarını bu toplantı sürecinde masaya yatıracağız” diye konuştu.

‘HALKIMIZIN ‘TAMAM’ DEDİĞİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Kentin üstünde daha entegre bir ulaşım sistemi kurmak ve daha geliştirmek için çalıştıklarını ifade eden Yüceer, “Bisiklet yollarının yapılmasından otobüslerle ilgili lastik tekerlek taşımacılığına  ve raylı sistemlerle ilgili yapacağımız projelerde de mutlaka ve mutlaka Tekirdağ halkının hem ihtiyaçlarını giderecek hem de halkımızın ‘tamam’ dediği projeleri hayata geçireceğiz. Bu anlayışla Tekirdağ’ımızı yöneteceğiz” dedi.

‘ORTAK AKIL İLE DOĞRUYU BULACAĞIZ’

Yüceer şöyle devam etti:  “Ülkemizin ve şehrimizin dar olan kaynaklarını israf edecek,  çarçur edecek gibi bir düşüncemiz yok. Elimizdeki değerleri en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz; hep birlikte bunları bulacağız.  Bunun çözümü de bu çalıştayda olduğu gibi ortak akıldan geçiyor. Kapılar ardında değil, kağıt üzerinde karalayarak değil, konuşarak tartışarak doğruyu bulacağız.”

SANAYİLEŞME, HIZLI NÜFUS ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

Ulaşımın katılımcı, erişilebilir, farklı ulaşım türleriyle entegre olması, yaya ve bisiklet öncelikli kent içi hareketliliğin konforlu hale gelmesi ve  çevre dostu Tekirdağ  için çalıştıklarına vurgu yapan Yüceer, “Her şeyden önce ulaşımı yerel imkanlara yerel ihtiyaçlara uygun olmalı” diyerek, Tekirdağ’ın hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışına dikkat çekti.

Bunların getirdiği sorunları aktaran Yüceer,  “Çok hızlı göç alıyoruz. Çok ciddi anlamda plansız kentleşiyor.uz Sanayi bir tarafta,  tarım- kırsalımız bir tarafta.  Dolayısıyla bu sorunlar plansızlıkla birleştiğinde bize her gün artan ulaşım sorunlarıyla beraber karşımıza çıkıyor. Biz planlama ve ulaşımın birbirinden ayrılmaz parçalar olduğunu biliyoruz. Ama kentsel ulaşım planlarının mekânsal planlamalardan da bağımsız olmayacağının bilinciyle de hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HEM BÖLGESEL HEM DE ULUSLARARASI AĞLARLA ENTEGRE OLMAK ANA HEDEFİMİZ’

Yüceer, sadece bugünü değil;  sonraki dönemleri de planladıklarını belirterek şöyle devam etti: “Önümüzdeki 20 yıla önümüzdeki 40 yıla damga vuracak çalışmalar yapıyoruz.  Bütün ihtiyaçları, kaynakları ve ilişkileri planlama çerçevesinde değerlendirerek; yani sadece bugünün sorunlarını değil, bu göçle, bu sanayileşme ile gelecek vizyonu da ortaya koyup;  bugünden o gün yaşanmaması gereken sorunların önlemlerini alarak,  planlaması yapılarak hem bölgesel ağlarla hem de uluslararası ağlarla entegre bir ulaşım sistemi ana plan hedeflerimiz dahilinde.  Ulaşımdaki konfor seviyesini yükseltmek,  kent içi hareketliliğin çevresel tehdit yaratmadan sorunlara çözüm üretilmesi, kaynakların verimli kullanılarak toplumun tüm kesimlerine hitap edebilmesi ve sürdürülebilir çözümler sunulması bizim hedeflerimiz arasında.  Şehrin trafik sirkülasyonu, kavşak tasarımları toplu taşıma yapısı ve raylı sistemleri gibi bir çok konu 2040 hedef yılı belirlenerek bu plan kapsamında ele alındı.  Kavşak noktalarımız, duraklarımız güzergâhlarımız da bu plan dâhilinde yer alıyor.”

‘11 İLÇE 373 MAHALLEYE ERİŞİMİ SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ’

Yüceer, hayata geçirmeyi planladıkları projeleri de aktardı: “Tekirdağ genelinde toplu taşıma hizmeti veren birçok kooperatif aracının hat ve güzergâhlarının çakıştığını tespit ettik. Bu konuda bir düzenleme gerçekleştireceğiz.

Çalışma barışının sağlanması, taşıma maliyetlerin azaltılması sürdürülebilir daha konforlu bir toplu taşıma hizmeti verilebilmesi için hat havuzları oluşturarak dönüşümlü olarak çalışabilecek bir sistem hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Bizim hedefimiz birbiriyle yarışan değiş birbirine destek olan sistemlerdir.

Tekirdağ’ımız  11  ilçe 373 mahallesinde şehrin tamamının entegrasyonu, erişebilirliği  ve  kaliteyi artırmak zorundayız. Şehrimizin kırsal bölgelerine erişim sistemini sağlamak ve kentin herkes için erişilebilir duruma getirmek hepimizin önemli bir borcudur. Engelli, çocuk, kadın yaşlı demeksizin süreç içerisine katmak ve kentin bir parçası haline getirmek bizim açımızdan erişebilirliğin en önemli tanımıdır”  şeklinde konuştu.

‘SORUNLARIN FARKINDAYIZ, ENDİŞELENMEYİN!’

Ulaşım konusu Tekirdağ’da kamuoyunda en fazla sorun olarak ifade edilen sorulardan biri olduğunun altını çizen Yüceer,  “İşte bu yüzden çalıştaydan önce sizlerin sorunları, ihtiyaçları taleplerini bir bir topladık ve değerlendirmede bulunduk. İstek ve önerilerinizi aldık. Sorunların fakındayız. Hiç endişelenmeyin.  Çalıştaya katılan her sektörün sorunları ile ilgili bilgi sahibiyiz.

Sektör temsilcilerinin yaptığı her uyarıyı dikkate alıyoruz. İşletme maliyetlerinin arttığını göz önünde bulundurduğumuzda ücret zammı talebini, diğer ticari taksiler boyutunda taksi durağı yerleri ve plakaları iptal edilen taksicilerimizin taleplerini, toplu taşıma esnafının başta ücretsiz taşımalarla ilgili olarak belediyemizden olan maddi destek taleplerinin yanı sıra kilometre bazlı taşımacılık ile hat ve güzergah taleplerini anlıyoruz. Dersimize çok iyi çalıştık” ifadelerini kullandı.

KÖKLÜ FİRMALARA MESAJ VERDİ

İstanbul ve Avrupa’ya köprü görevi gören Tekirdağ’ın lojistik geçişi özelliğinin de altın değerinde olduğuna işaret eden Yüceer,   Tekirdağ’da faaliyet gösteren  iş insanlarına da mesaj vererek, “Tekirdağ ulaşım çalıştayının sanayi sektöründe faaliyet gösteren köklü firmaların da dikkatini çekmesi gerektiğini düşünüyorum. Güçlü Tekirdağ ancak  güçlü ulaşım  ile ancak mümkün olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.  /Elçin Yıldıral


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler