Dolar 35,4975
Euro 36,2817
Altın 3.046,92
BİST 9.769,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 6°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
6°C
Hafif Yağmurlu
Sal 5°C
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 9°C

TEKİRDAĞLI ÇİFTÇİ FİYAT BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

TEKİRDAĞLI ÇİFTÇİ FİYAT BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI
13 Mayıs 2024 13:06 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2024 16:06

Buğdaylar Tekirdağ’da başak verdi. Ancak hükümet buğday fiyatlarını henüz açıklamadı. Tekirdağlı çiftçiler, buğday fiyatının 15 lira olmasını bekliyor. Tekirdağ’da ayçiçeği ekimi de tamamlandı. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde büyük zarara uğrayan çiftçiler, ayçiçeği fiyatının ise en az 25 lira olmasını istiyor.

Çiftçiler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’ne yine maliyet masrafları altında ezilerek girdi. Üretim maliyeti her geçen gün pahalanıyor. Ürün fiyatları ise maliyeti karşılamayacak kadar düşük. Kurlar yükseldikçe de tarımsal üretim ithalata bağımlı olduğu için çiftçinin beli iyice bükülüyor.

Tekirdağ’da buğdaylar ise haziran ayında hasat edilecek. Çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklayacağı fiyatı merakla bekliyor. Buğday fiyatının en düşük 15 lira olması gerektiğini ifade eden Tekirdağlı çiftçiler, buğdaydan gelecek parayla masraflarını karşılamayı planlıyor.

Tekirdağlı çiftçi geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde ise büyük zarara uğramıştı. Ayçiçeği ekimini tamamlayan çiftçiler, ayçiçeği fiyatının ise en az 25 lira olmasını istiyor.

BAYİLERDEKİ STOKLAR BİTİNCE ÇİFTÇİ REEL ARTIŞLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

Tekirdağlı çiftçi Evren Durak çiftçinin karşılaştığı masrafları anlatarak, çiftçilerin bu yıl gübre ve tarım ilaçlarından ziyade tarım aletleri alımında zorluk yaşadığını söyledi.  Gübre de fiyat artışının  geçen yıla çok olmadığını söyleyen Dırak, “Asıl zam artışları 2021 yılında olmuştu. O yıl 5 lira olan üre gübresi 15 liraya çıktı. Şu an 14,5 -15 lira bandında. Tarım ilaçlarında reel artış oranı yüzde 80-yüzde 100 oranında gerçekleşse de bayiler elindeki stokları bitirmek için ilaç fiyatını çiftçiye satarken  yükseltmemeye çalıştı. Geçen sene bayi bir ürünü 100 liraya alıyorsa,  bir önceki seneden elinde kalan 50 liralık ürünü paçal yapıp bunu 75 liraya sattı. Çiftçi reel artış oranında bir zorluk görmedi. Bayilerdeki stoklar bitince çiftçiye ilaç fiyatlarında artış yansıyacak. Güncel reel rakamlarla ilaçları almak zorunda kalacak.”

‘ÇİFTÇİ BUĞDAY İLE MASRAFLARI KARŞILIYOR, AYÇİÇEĞİ İLE YATIRIM YAPIYORDU’

Ancak çiftçinin aldığı diğer ürünler; tarım aletleri, kılık kıyafeti,traktör…bunların fiyatları çok yükseldi. Geçen seneki fiyat artışı yanlış hatırlamıyorsam yüzde 12 gibi bir rakamdı. 2022-2023 verilen enflasyon yüzde 100 oranındaydı. Burada buğday fiyatının düşük olması çiftçiyi aşırı derecede üzdü. Çiftçinin sattığı üründen her şeyin fiyatı çok arttığı için kendi ihtiyaçlarını alamaz hale geldi. Çiftçi herhangi bir yatırım yapamamaya başladı. 2023 yılında ayçiçeği döneminde Trakya bölgesinde çok yoğun bir kuraklı yaşandı. Çiftçinin asıl kar elde ettiği ürün ayçiçeği. Çünkü buğday masrafları çok daha yoğun. Aslında sistem şöyle gidiyordu; çiftçi buğdayını biçtikten sonra harcamasını yapıyor gelecek yıla dair alması gerekenleri alıyor.  Ayçiçeği ise yatırım yapabileceği üründü.  Ama geçen yıl yaşanan kuraklık üreticinin yatırım yapmasını ve kenara para koymasını engelledi. Şu an çiftçinin cebinde para yok. Çünkü geçen sene alabileceği karı alamadı”1 ifadelerini kullandı.

PİYASA 10-11 LİRA FİYAT BEKLENTİSİNDE

Buğday ve ayçiçeği fiyatları ile ilgili çiftçinin  beklentisini açıklayan Durak, “TÜFE rakamı baz alınarak buğday rakamı açıklanırsa ki bu da destek fiyatları içinde 15 -15,5 liraya denk geliyor, çiftçide  gerçekten bir rahatlama olur. Yani 13- 15 lira arasında açıklanırsa fiyat çiftçi nefes alacaktır.  Ancak şu an açıkçası piyasanın beklentisi 10- 11 lira arasında. Bu da çiftçiyi zor bir yılın beklendiğini gösterir.

‘YÜZDE 60 FAİZ VARKEN YÜZDE 40 KAZANAN ÇİFTÇİ NEDEN ÇİFTÇİLİK YAPSIN?’

Buğdayın maliyeti dönüm başına 10 bin 87 lira. Çiftçi para kazanmak zorunda. Yıllık faiz yüzde 60’larda iken çiftçi yüzde 40 kazanıp neden çiftçilik yapsın ki?

En az yüzde 60’ın üzerinde para kazanmalı çiftçi. Geçen yol 9,25 olan destek fiyatının üzerine en az yüzde 60 koyabilmeli ki o da 14,8 liraya denk geliyor. Çiftçi en azından bu parayı alıp, faize yatırıp hiç riske girmemeli.”

AYÇİÇEĞİ 25 LİRA OLMALI

Ayçiçeğinde ise Tekirdağ’da geçen yıl yaşanan kuraklık çiftçinin kar elde edememesine neden oldu. Bu nedenle ayçiçeği ise 25 liradan aşağı olmamalı” dedi.

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Haberler