Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 19°C

TTB SİYASİ PARTİLERE KANUN TEKLİFİ SUNDU: ‘EK GÖSTERGE 7600′ E YÜKSELTİLMELİ’

TTB SİYASİ PARTİLERE KANUN TEKLİFİ SUNDU: ‘EK GÖSTERGE 7600′ E YÜKSELTİLMELİ’
13 Mart 2024 12:47
A+
A-

TTB, siyasi partilere sunduğu Kanun Teklifi’nde Hekimlerin ve diş hekimlerinin emekli aylıklarının aldıkları eğitimler ve yürüttükleri hizmet ile orantılı olmaktan çok uzak olduğunu belirterek, özel sağlık kuruluşlarında görev yaparak emekli olan hekimlerin pek çoğunun açlık sınırı altında ücret aldığına dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), emekli hekim aylıkları ve ilave ücretlerinin artırılması ile ilgili olarak hazırladığı kanun teklifi tasarısını 12 Mart 2024 günü bir yazı eşliğinde Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere gönderdi.

Hekimlerin ve diş hekimlerinin emekli aylıklarının aldıkları eğitimler ve yürüttükleri hizmet ile orantılı olmaktan çok uzak olduğu belirtilen yazıda,  “Örneğin, öğretim üyesi, hâkim, subay gibi meslek mensuplarının emekli aylıklarının yaklaşık yarısı kadar emekli aylığı alındığı ifade edildi.  Özellikle kendi adına bağımsız çalışan ve Yazının sonuç bölümünde emekli hekimlerin ücretlerinde bir ölçüde artış sağlanması ve halihazırda memur emeklisi hekimlere verilen ilave ödemelerden tüm hekimlerin yararlandırılması amacıyla hazırlanan kanun teklifi tasarısının hayata geçirilmesi için destek istendi.

‘EK GÖSTERGE 7600′ E  YÜKSELTİLMELİ’

Kanun teklifi tasarısında; hekimlerde ek göstergenin 7600’e yükseltilmesi, emekli aylığı ilave ödemesindeki göstergenin uzmanlarda 26 binden 40 bine ve pratisyenlerde 20 binden 33 bine yükseltilmesi, ilave ödemeden SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yararlanması ile makam tazminatına hak kazananların da ilave ödemeden yararlanması yer aldı.

Kanun Teklifinde yer alan talepler şu şekilde;

‘EMEKLİ HEKİMLERİN AYLIKLARI ARTTIRILMALI’

-Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa tabi emekli olan hekimlerin aylıklarının artırılması için düzenleme yapılmalı.

-5510 sayılı Yasanın 4/a ve 4/b maddesine tabi olanların aylıkları çarpıcı biçimde çok daha düşük ve çok önemli bir bölümü 17.442,00 TL yani açlık sınırının da altında. “Örneğin 4/a kapsamında emekli bir uzman hekimin aylık kazancı 11.600,00 TL, bir başkasının 12.225,00 TL, pratisyen bir hekimin aylık kazancı 16.246,00 TL, 4/b kapsamında emekli bir diş hekiminin aylık kazancı 10.085,00 TL, bir başkasının 10.300,00 TL’dir.

-5510 sayılı Yasa öncesinde gerekse sonrasında emekli olanların da emekli aylıklarına ilave ödeme yapılması gerektiği düşünülerek buna ilişkin düzenleme yapılmadı.

-Emekli maaşlarının en iyi halde dahi yoksulluk sınırının altında kalmasına bağlı olarak hekimler ve diş hekimleri, emeklilik sonrasında aldıkları aylık ile ailelerinin geçimini ve başta çocuklarının eğitim-öğretim ihtiyaçları olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için emeklilik sonrasında da çalışmak zorunda kalıyorlar. Sağlık Bakanlığı tarafından her işleminin gerekçesi olarak “hekim eksikliği olduğu ve bu açığın bir an önce kapatılması gerektiği”nin ortaya koyulduğu da gözetildiğinde, hekimleri emeklilik sonrasında çalışma düşüncesinden uzaklaştıran ek ödemenin verilmemesi uygulamasının kamu yararına olmadığı da açıktır.

‘EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN HEKİMLERİN GELİRLERİ ARASINDA BÜYÜK FARK VAR’

-Emeklilik sonrası çalışan ve çalışmayan hekimin elde ettiği gelir arasında büyük fark vardır. Örnek bordroların incelenmesinden Ek Madde 84’e göre ilave ödeme alan emekli bir uzman hekim 22.024 TL maaş ve 27.421 TL ilave ödeme olmak üzere toplam 49.353 TL ödeme almakta iken çalışmaya devam eden bir hekimin eline geçenin 21.798 TL maaş ve 6.346 TL ek ödeme olmak üzere 28.122 TL’dir. Bu nedenle ilave ödemenin emeklilik sonrası çalışanlara yapılmayacağına dair düzenlemenin madde metninden çıkartılmalı.

ETİKETLER: , , , ,