TÜKENME NOKTASINA GELEN DİŞ HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI!

Kamuda çalışan diş hekimleri 14 Şuba’ta gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemiyle mevcut çalışma koşullarıyla tükenme noktasına geldiklerini belirterek, çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesini istedi.
Kamuda çalışan diş hekimleri, çalışma koşulları ve özlük haklarının düzeltilmesi için bir günlük iş bırakma eylemi bıraktı.14 Şubat Günü’nde iş bırakan diş hekimleri, “İşimizi aşkla yapmak istiyoruz” dedi.
HÜSEYİN KODELER: ‘NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ SUNMAK İSTİYORUZ’
Tekirdağ Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi önünde bir araya gelen diş hekimleri adına basın açıklamasını okuyan Hekim Birliği sendikası Trakya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kondeler her geçen gün artan sorunlarla baş etmeye çalışan diş hekimlerinin mesleğini sürdüremez hale geldiğini söyledi.
Halka nitelikli sağlık hizmeti sunmak istediklerinin altını çizen Kondeler, mevcut çalışma koşullarının diş hekimlerini tüketme noktasına getirdiğini belirterek, aşırı hasta yükü altında ezildiklerini kaydetti.
‘MHRS CETVELİ 12+4 ŞEKLİNDE OLMALI’
Kondeler, MHRS sisteminde aşırı hasta bakmaya zorlandıklarını ifade ederek, 10-15 dakikalık randevu süreleriyle dolgu, kanal tedavisi gibi işlemleri hakkıyla yapmanın mümkün olmadığını söyledi. Kodeler, 12+4 şeklinde MHRS cetvelinin hayata geçirilmesi, haftanın bir günü tıp hekimlerinin ameliyat günü olduğunu gibi diş hekimlerinin uzun süren tedavileri planlayabilmesi için kapalı cetvel uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade etti.
‘VARDİYA VE NÖBET DAYATMALARI YÖNETMELİĞE AYKIRI’
Vardiya ve nöbet dayatmasını reddettiklerini dile getiren Kondeler, gece vardiyaları ve hafta sonu MHRS uygulamalarının yönetmeliklere aykırı şekilde uygulandığına işaret etti.
‘TEŞVİK ORANLARI EN AZ YÜZDE 36 OLMALI’
Kondeler, tahakkuk oranlarına ilişkin ise teşvik miktarlarının her ay azaltılarak yüzde 36’dan yüzde 24’e düşürüldüğünü belirterek, teşvik oranlarının en az yüzde 36 ya da ek ödeme katsayısının en az 2 olması gerektiğini söyledi.
‘YARDIMCI TEKNİKER VERİLMELİ’
“Dört el kurallının uygulanmasını istiyoruz. Yardımcı personel eksikliği nedeniyle hizmet kalitesi düşüyor, sağlık hizmeti aksıyor. Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı yasalar istiyoruz” diyerek devam eden Kondeler, maddi haklarda da sorunlar yaşadıklarını kaydetti.
‘HAKUK KATSAYISI DÜZELTİLMELİ’
Kondeler, girişimsel işlem puanlarının düşük tutulduğunu ifade ederek, devlet hastanesinde çalışan diş hekimlerinin HAKUK katsayısının, diğer uzman hekimlerin yarısı kadar olduğunu sözlerine ekledi. Taban ödemelerinde uygulanan diş hekimi kat sayısının yukarı yönlü revizyon edilmesini talep eden Kondeler, taleplerin karşılanmadığı takdirde iş bırakma eylemlerinin kademeli olarak devam edeceğini bildirerek, mayıs ayından itibaren her ay iki gün iş bırakacaklarını söyledi. /ELÇİN YILDIRAL