TÜRK VE İSLAM BİLİM İNSANLARI
İslam ilim ve tefekkürünün beş büyük ilim İlim insanlarını Dr. Duran t şöyle anlatıyor
Orta çağda İBN SİNA tıp yazarlarının en büyüğü ER razı en büyük doktor İBNÜ L HEYSEM en büyük optik alimi el BİRUNİ en büyük coğrafyacı Cabir ise en büyük kimyager idi bu gün batıda çok az kişinin bildiği bu beş isim O zamanlar bilinen dünyanın en meşhur bilin adamları idiler.
Bundan da batı tarihçiliğinin ne derece kendi içine kapanık geri kaldıklarını anlaya bilirsiniz
Amerika medeniyet tarihçisi hakşinas olmaya gayret ederken bile dar ufuklu olmaktan kurtulamıyor. Mesela İBNİ SİNANIN asıl şöhreti ve dünya medeniyetine katkısı tıp konularının en iyi yazarı oluşundan gelmiyordu 1980- yılında toplanan milletler arası İBNİ SİNA kongre sinde de belirtildiği gibi O çağın ve çağların en büyük tıp araştırmacısı idi.
Bu ilim insanları tablosunda Farabi ile el Harezmi yi koymasını unutmuş olması da bir hatadır. Farabi olmasaydı doğu ve batı Aristo yu anlamayacaktı bundan da öteye Farabi nin el Medine tu l FADİLASI duran tın kabulüyle O çağlarda eşi bulunmaz kudrette brijinal bir eserdir
Tabiatın kanununun mücadele olduğunu izahla başlaya bu sosyolojik temel kitap İngiliz filozofu HOBBES den asırlarca önce yeni bir teori getirmişti.
EL HAREZMİ ise yine duran tın bir başka yerdeki itirafıyla orta çağın en büyük deha siydi. Bu bilim insanlardan Farabi el BİRUNİ el Harezmi İBNİ SİNA ve er kazı kesinlikle TÜRK olan alimlerdi yani yedi bilimciler idiler.
İBNİ RÜŞD asıl ismi EBUL VELİD Muhammed İBNİ RÜŞD ve batıda averreos olarak tanınan bu Endülüs lü Müslüman alim ve filozof 1126 yılında doğmuştu İBN RÜŞD çok mühim bir tıp ansiklopedisi yazmış mantık fizik psikoloji meta fizik din hukuk astronomi ve gramer üzerinde eserler vermişti fakat daha ziyade bir filozof olarak isim yapmıştı.
EL GAZALI İSLAM dünyasında filozoflar denilen mütefekkirlerin mantık yoluyla ALLAHİ bulma gayretlerinin git gide inkara meyletmesine karşı felsefenin yıkılması adlı meşhur esrini yazmıştı Endülüslü İBN RÜŞD ise filozofların müdafaasını üzerine almış ve Taha fut al Taha fut adlı esri ile doğudan çok batıya tesir etmişti..