Dolar 37,9772
Euro 41,6773
Altın 3.708,46
BİST 9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 15°C
Çok Bulutlu
Tekirdağ
15°C
Çok Bulutlu
Per 16°C
Cum 15°C
Cts 14°C
Paz 10°C

‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ Çalıştayı İçin Geri Sayım Başladı

‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ Çalıştayı İçin Geri Sayım Başladı
19 Mart 2025 12:48 | Son Güncellenme: 19 Mart 2025 12:49

Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi Başkanı Cavit Kartal, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı”nı Nisan ayında Ankara’da gerçekleştireceklerini duyurdu. Bu çalıştayın, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ciddi katkı sunacağını belirten Kartal, çalıştay raporunu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ileteceklerini kaydetti.

Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Cavit Kartal,  Türk Eğitim Sen’in gelecek ay düzenleyeceği Maarif Modeli hakkında açıklamalarda bulundu. Milli eğitim sisteminde pek çok yapısal sorunlar ile karşı karşıya olunduğunu dile getiren Kartal,  “Öğretmen eksikliği, müfredatın sürekli değişmesi, eğitimde fırsat eşitsizliği, öğretmenlerin özlük haklarının tam olarak sağlanamaması, ücretli öğretmenlik istihdamı gibi pek çok başlık karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Türk Eğitim Sen olarak, bu sorunların çözümü için ortak aklın devreye girmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Kartal, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı”nı 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştireceklerini duyurdu. Bu çalıştayın, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ciddi katkı sunacağını belirten Kartal, Çalıştay raporunu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ileteceklerini kaydetti.

Ücretli öğretmen sayısında 13 bin 413 artış var

Türk Eğitim Sen’in ücretli öğretmenlik araştırmasının çarpıcı sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan Kartal, “Buna göre, ülkemizde 2024-2025 eğitim-öğretim yılında 78 ilde ücretli öğretmen sayısı 86 bin 136 oldu. Bu sayı 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 79 ilde 72 bin 723’tü. Geçen yıldan bu yıla üstelik bir il eksik olmasına rağmen ücretli öğretmen sayısında 13 bin 413 artış var. Yine 75 il valiliğinden gelen verilere göre ülkemizde norm kadro açığı 100 bin 541 olarak tespit edilmiştir. Şunu söylemeliyiz ki; ücretli öğretmenlik insanlık dışı bir uygulamadır. Girdiği ders başına ücret alan, hiçbir güvencesi, hakkı, hukuku olmayan ücretli öğretmenliği adeta bir istihdam modeli haline getirilmiştir. Çağın modern kölelik uygulamasından bir an önce vazgeçilmelidir. Öte yandan günümüzde öğretmenlerimizin özlük haklarının yetersizliği, kamudaki ücret cetvelinin bozulması, statü farklılığından dolayı eğitim sistemimiz en büyük zararı almaktadır. Şartlar ne olursa olsun; ekmekten, sudan tasarruf edilebilir ama eğitimde tasarruf olmaz. Bu noktada sendikamızın talebi, atamalar tamamen KPSS puan üstünlüğüne göre, kadrolu olarak yapılmalıdır” diye konuştu.

Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde en güçlü şekilde taleplerimiz ile o masadayız!

8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin ağustos ayında yapılacağını hatırlatan Kartal, “Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin 2025-2026 yılını kapsayacak olan 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerine beş ay kaldı. Bu kapsamda, devlet memurlarına en az bir maaş tutarında banka promosyonu verilmeli, promosyon ihaleleri Bakanlıklar tarafından yapılmalıdır. Tüm kamu çalışanlarına dini bayramlarda brüt bir asgari ücret tutarında ikramiye verilmelidir. Genel İdare Hizmetleri Sınıfında olup şef kadrosunda görev yapan personelin kadro dereceleri 1 ve 2.derece olarak yeniden düzenlenmelidir. Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personel bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız GİH Sınıfına geçirilmelidir. Şoförlere risk tazminatı ödenmeli ve ferdi kaza sigortası yaptırılmalıdır. Akademik ve idari kadrolarda sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasına son verilerek, sözleşmeli statüde çalıştırılan akademik ve idari kadroların tamamı kadroya geçirilmeli, Araştırma Görevlisi, Öğretim Elemanı ve doktor öğretim üyesi kadro güvencesi sağlanmalı, Araştırma Görevlileri ve Öğretim Elemanlarına proje yöneticiliği hakkı verilmeli, en düşük akademisyen maaşı yoksulluk sınırının en az 2 katı olmalı, akademisyenlerin ders ücretleri en az %100 oranında arttırılmalı, üniversitelerde 13/b maddesi uyarınca yapılan geçici görevlendirmelerde, personelin rızası bağlayıcı olacak şekilde kanuni düzenlemeler yapılmalı ve 13/b maddesi rektörlerin keyfi kullandığı bir düzenleme olmaktan çıkarılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Haberler