Dolar 32,2029
Euro 35,0702
Altın 2.520,86
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C

‘TÜTÜN VE ŞARAP ÜRETİCİLERİ PİYASADAN ÇEKİLMEYE ZORLANIYOR’

‘TÜTÜN VE ŞARAP ÜRETİCİLERİ PİYASADAN ÇEKİLMEYE ZORLANIYOR’
28 Aralık 2023 12:33
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilerinden almayı planladığı 5 ila 50 milyon TL arasındaki teminat bedeliyle ilgili Çiftçi-Sen, “Karar sadece tütün üreticileri için değil; şaraplık üzüm üreten üreticiler için de tehdit” diye açıklama yaptı.

Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) Tarım ve Orman Bakanlığı’nın içki ve tütün üreticilerinden almayı planladığı 5 ila 50 milyon TL arasındaki teminat bedeliyle ilgili açıklama yaptı. 1 Ocak’ta uygulanacak düzenleme ile ilgili Çiftçi Sen,  AKP’nin küçük işletmeleri yeni vergiler, parasal teminatlar gibi yeni koşullar koyarak pazarın dışına atmaya çalıştığını savundu.

2000 krizi sonrası Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in TEKEL’in piyasadan el çektirilmesinin önünü açtığını ve AKP’ nin de 2017 ve 2021’de Şark tütününün üretildiği son bölge olan Adıyaman, Malatya ve çevresinde uygulamaya koyduğu yeni yasakları hatırlatan Çiftçi Sen şöyle devam etti:

‘TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİN SAYISI 40 BİNLERE DÜŞTÜ’

“Tütün ve tütüncülüğümüz çokuluslu sigara ve tütün kartellerine teslim edildi. Neo-liberal politikaların katıksız uygulayıcısı olan AK Parti döneminde de TEKEL’in sigara, içki ve yaprak işleme tesisleri özelleştirildi. Şirketlerin alım fiyatları üreticilerin maliyetini bile zor karşılamaktaydı. Bu nedenle 2000’de 600 bine yakın olan tütün üreticileri sayısı bugün 40 binlere düşmüş durumdadır.”

2017 ve 2021 yıllarında bir hamle daha yaparak Şark tütününün üretildiği son bölge olan Adıyaman, Malatya ve çevresini de tütün üretiminden kopartmak için tütün işleme ve pazarlamasına yeni yasaklar getirildiğini belirten Çiftçi Sen, üreticilerin şirketlerle sözleşme yapmaya zorlandığını kaydetti.

Çiftçi Sen, “Üreticilerin ciddi direnişleri üzerine onları kooperatifler vasıtasıyla “yetki belgesi” almaları koşuluyla tütün işleme ve pazarlama yapmalarına izin verilmişti. Şimdi de Tarım ve Orman Bakanlığı hazırladığı yeni “Tebliğ” ile bu kooperatifleri de ödeyemeyecekleri maddi yükümlülükler yükleyerek piyasadan çekilmelerini zorlamakta, böylelikle de uluslararası tütün ve sigara şirketlerinin piyasayı daha da iyi kontrol etmelerinin önünü açmak, üreticileri sözleşmelerle işçi haline getirmek istemektedir.

‘BU TEBLİĞ TÜTÜN VE ŞARAP ÜRETİCİLER İÇİN DE TEHDİT’

Bu “Tebliğ” sadece tütün üreticileri için tehdit oluşturmamakta; şaraplık üzüm üreten üreticiler için de tehdit oluşturmaktadır. Çünkü bu “Tebliğ” in bir amacı da yürürlüğe gireceği andan itibaren küçük şarap üreticilerini ve butik şarapçılık yapanları büyük maddi yükümlülükler altına sokarak üretimi bırakmaya zorlamaktır. Şarap üretimi tekelleştiği ölçüde şaraplık üzüm üreten üreticiler ailelerinin ve kendilerinin emeklerini, üretim araçlarını büyük şarap şirketlerinin hizmetine sunmak,( tıpkı tütünde olduğu gibi) bu şirketlerin belirlediği fiyattan üzümlerini satmak, sözleşmeli üretim yapmak zorunda kalacaklardır. Bu tebliğ ile amaçlanan şey tam da budur. Bu durum üzüm üreticisi açısından da, Butik Şarap üretimi yapanlar açısından da kabul edilemez.

TÜKETİCİLER İLE İLGİLİ UYARDI

Bu yanlıştan dönülmeli bu “Tebliğ” geri çekilerek gerek tütün üreticilerinin, gerek şaraplık üzüm üreticilerinin, gerekse de Butik Şarapçılık yapanların mağdur olması engellenmelidir. Kaldı ki bu “Tebliğ”in uygulanması aynı zamanda tüketicilerin de mağduriyetini beraberinde getirecektir. Tüketiciler daha kalitesiz ürünleri daha pahalıya tüketmek zorunda kalacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.