Dolar 32,1337
Euro 35,0475
Altın 2.525,12
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 23°C
Çar 23°C
Per 24°C
Cum 24°C

ÜRETİCİLERİN MALİYETİ İLE USK’NIN MALİYETİ BİRBİRİNİ TUTMUYOR:ÇİĞ SÜT FİYATI NE KADAR OLACAK?

ÜRETİCİLERİN MALİYETİ İLE USK’NIN MALİYETİ BİRBİRİNİ TUTMUYOR:ÇİĞ SÜT FİYATI NE KADAR OLACAK?
8 Ocak 2024 12:24
A+
A-

Ulusal Süt Konseyi’ne göre aralık ayı çiğ süt maliyeti 11,16 TL iken, üreticileri temsil eden TÜSEDAD ise maliyeti 14, 80 TL olarak açıkladı. Üreticiler, artan maliyetlerin altında ezilirken, gözler Ulusal Süt Konseyi’nin açıklayacağı çiğ süt fiyatına çevrildi.

Süt üreticisi artan maliyetler karşısında zor günler geçirirken, süt fiyatlarının sabit kalmasına ise tepki giderek artıyor.  Ulusal Süt Konseyi’nin, aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini 11,16 olarak açıklaması, çiğ süt fiyatı için önemli bir referans olurken, üreticiler bu maliyet üzerinden çiğ süt fiyatının belirlenecek olmasından endişeli. Şimdi gözler Ulusal  Süt Konseyi’nde.

USK’NIN HESAPLAMASINA GÖRE MALİYET DÜŞÜK KALIYOR

Ulusal Süt Konseyi, aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini açıkladı. Buna göre çiğ süt üretim maliyeti aralık ayında, bir önceki aya göre 33 kuruş artarak 11,16 liraya yükseldi. Açıklanan bu maliyet fiyatı, çiğ süt fiyatı için önemli bir referans olurken, üreticiler bu maliyet hesabı ile çiğ süt fiyatının belirlenmesinden endişe duyuyor. Çünkü, USK’nın açıkladığı maliyet hesabına göre, bu maliyete yüzde 20 kar eklendiğinde, çiğ süt referans fiyatı 13,4 liraya karşılık geliyor.

Bilindiği üzere tartışmaların odağındaki Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını belirlerken en düşük maliyet hesabını baz alıyor. Şöyle ki, süt parası üreticiye peşin ödenmediği halde maliyet hesabında süt fiyatlarının üreticiye peşin ödenmiş gibi hesap ediyor ve  maliyet hesabına vade farkını koymuyor. Bu da süt maliyet hesabının düşük çıkmasına neden oluyor. Maliyet hesabı, sütte referans fiyatın belirlenmesinde ana unsur olduğu için, düşük hesap edilen maliyet, süt fiyatlarının da düşük belirlenmesine ve üreticinin zararına üretim yapmasına neden oluyor.

TÜSEDAD: ÇİĞ SÜT FİYATI 17,6 LİRA OLMALI

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) ise aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini açıklayarak, belirlenen maliyete göre süt üreticisinin kazançlı bir üretim yapabilmesi için süt fiyatının kaç lira olmasını gerektiğine yönelik tespitte bulundu.

Hesaplamaya göre, aralık ayı çiğ süt üretim maliyeti 14,80 lira oldu. Söz konusu bu maliyetin üzerine yüzde 20 kar konularak, süt satış fiyatının en düşük 17,76 liranın altında olmaması gerektiği kaydedildi.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ise 12,43 lira olarak açıkladı.

USK’NIN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Tarım Bakanlığı, süt fiyatlarına yönelik maliyet hesabını tamamlarken, Gıda Komitesi’nin toplanması bekleniyor. Gıda Komitesinin toplantısının hemen ardından çiğ süt referans fiyatının Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanması planlanıyor.


Trakya Demokrat Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

ETİKETLER: , , ,